maandag 26 november 2007

Interviews Trends Nieuwsconsumptie Week 47 (30 jaar)

Interview 1: Arnaaz K.

Respondent: Claire molenveld,30 jaar, Verpleegster/huisvrouw

Ik zou je graag een paar vragen stellen over hoe je het o.a. het nieuws consumeert.

Welke media gebruik je zoal?
nou tv dat ligt het meest voor de hand, en de krant en radio.

TV
Waarom kijk je naar het nieuws op de tv? Omdat ik het snel en gemakkelijk naar binnen krijg.Nou ik ben dus verpleegster en ook gewoon een huisvrouw.
Dus dan is het voor mij makkelijk. Want dan kan ik gewoon luisteren naar het nieuws en direct ook makkelijk andere dingetjes in het huis doen.
Maar wat voor nieuws bekijkje dan op tv?
Nou ik kijk altijd naar editie.nl ,ik vind het hoe ze het brengen. En ik kijk ook naar RTL Boulevard. Zo RTL boulevard bekijk ik echt elke dag,
jammer dat beau er niet meer is , maar dat geeft niet ,ik vind dat nieuwe programma van hem wel leuk dat deal or no deal.


Internet: bekijkje wel eens nieuws op internet?
Heel af en toe , ja dus niet zo veel want ik heb het echt te druk voor dat.ik heb niet echt veel tijd om voor de pc te gaan zitten.ik heb het echt ontzettend
druk,als ik thuis kom dan moet ik nog koken en nog zo veel dingen doen.

Radio:luister je nieuws op de radio? ja ik luister naar nieuws op de radio, als ik naar me werk ga en in de auto ben dan hoor ik wel wat op de radio.dus wel 5 keer in de week
want ik werk namelijk 5 dagen in de week.

Krant:lees je de krant?
ja natuurlijk lees ik de krant , dat doe ik ook wel dagelijks , wanneer ik in de pauze op werk niks te doen heb dan pak een krantje erbij.
Als je de krant pakt dan waar kijk je het meest naar uit? Nou ik kijk natuurlijk dan de 1e pagina en dan lees ik wel direct de artikels met de grootste dik gedrukte koppen.
en natuurlijk kijk ik ook naar wat voor weer het de komende dagen gaat worden naar me horoscoop. OW en ja die sudoku's vind ik ook hartstikke leuk om te maken.

Wat voor nieuws interesseert het je meest?
Nou wat voor nieuws het me het meest interesseert,nou showbizz nieuws ,ik kijk altijd naar RTL boulevard.en ook nog naar Shownieuws op sbs6 die met Patty Brard, dat vind ik ook leuk
en af en toe kijk ik ook nog naar hart van Nederland , zie je ook wat er allemaal zich in ons landje afspeelt.

Beeld VS schrift.
Wat is beter? Wat is geloofwaardig?Kijk je of lees je liever naar het nieuws?
Schrift vind ik beter want dan kan je het verhaal gewoon lezen,met details en dan weetje precies waarover het gaat. En bovendien je kan het zo vaak lezen als je wilt.
En bovendien ik hou ook wel van lezen,het verbetert me woordenschat Maar ja schrift is naar mijn mening geloofwaardiger.het is net als met dat Katrina gedoe, er waren foto met witte en zwarte gezinnen ze waren op zoek naar eten. hen allebei. maar ze zeiden dat die witte mensen aan het 'surviven' zijn en dat de zwarte mensen aan het plunderen zijn.

Toekomst.
Welke onderwerpen denk je dat in de toekomst belangrijk zullen zijn?
Nou alles wat in de showbusiness gebeurt dat spreekt iedereen wel aan. Ik vind het leuk om wat te horen van bekende Nederlanders, dus ja showbizz nieuws

Hoe denk je dat de technologie in betrekking tot de consumptie van nieuws in de toekomst zal zijn?
OW daar vraag je me eens wat.......
Nou ik denk dat we het nieuws op ons mobieltje krijgen toegestuurd,lekker makkelijk en handig, en dat hij het zelf voor sorteert naar wat ik wil zien. Het zou echt handig zijn.

Hoe zou je in 2015 je nieuws willen consumeren?
Nou gewoon hetzelfde.Net als nu




Interview 2: Charlaine S

Respondent: Errlinne, 31 jaar, tweedejaars HBO-Verpleegkunde.

C.: Ja, oke, we gaan beginnen met nieuws. Kijk jij veel nieuws?
E.: Ja, iedere avond kijk ik naar het nieuws. Om acht uur kijk ik het NOS-journaal. Ik vind het heel belangrijk dat ik op de hoogte blijf, van alles wat rondom mij gebeurd. Veel Nederlands nieuws, er gebeuren zoveel dingen op een dag. Ik vind het gewoon belangrijk om op de hoogte te blijven. Maar ook buitenlands nieuws vind ik belangrijk.
C.: En lees je ook kranten? Metro, Spits of heb je een abonnement?
E.: Ja, nou dat valt wel mee. Als ik naar school ga lees ik de Spits en Metro, maar thuis nee, dan niet veel nee.
C.: Ja, oké.
E.: Ongeveer drie keer in de week, ja.
C.: Gebruik je ook wel eens de computer om dingen op te zoeken?
E.: Nee, bijna niet, hooguit om dingen voor school op te zoeken
C.: Dus jij kijkt meer nieuws dan dat je nieuws leest?
E.: Ja, vooral s’avonds, overdag kijk ik niet zoveel. Ik lees ook niet veel, ik hoor dan wel eens van mijn ouders wat er is gebeurd en zij hebben het dan uit de krant. Maar ik zelf kijk elke avond naar het nieuws, dat moet van mijzelf, om op de hoogte te blijven van wat er in de wereld gebeurd.
C.: Jij vindt dat beeld meer voordelen heeft dan schrift? Jij vindt het prettiger om het te kijken in plaats van het te lezen?
E.: Ja, ik moet zeggen dat ik het kijken leuker vind, maar het kost ook minder tijd. Ik heb de tijd niet, of ik wil de tijd niet vrijmaken om de krant te gaan lezen.
C.: Ben je ook met de tv opgegroeid? Keek je vroeger veel tv?
E.: Ja zeker. Ik ben ermee opgegroeid dat ik van iedere dag op de hoogte ben qua nieuws. Ik moest van mijn ouders weten wat er aan de hand was. Vroeger keek ik echt heel veel tv.
C.: Oké, en heb je ook kranten thuis?
E.: Ja, de Telegraaf
C.: Oké, maar denk jij dat de kinderen die nu opgroeien, dat die minder tv kijken, of meer? Of is het hetzelfde gebleven?
E.: Ik denk dat ze niet echt minder kijken, maar volgens mij hebben ze gewoon geen interesse meer ofzo, het maakt hen volgens mij niet meer uit wat er om hen heen gebeurd.
C.: En je denkt toch wel dat het met nieuws…kijk ik ben ook opgegroeid met dat ik televisie s’avonds ging kijken, en dan met name het journaal, maar denk je dat die kinderen tegenwoordig ook door hun ouders nieuws gaan kijken?
E.: Nee, dat wordt minder. Dat komt denk ik doordat er zoveel gewelddadige dingen gebeuren enzo, ik denk dat het meer beperkt blijft. Ik denk dat de ouders denken dat hun kinderen niet alles hoeven te weten wat er gebeurd in die oorlog enzo.
C.: er wordt et veel nare gebeurtenissen verteld, waardoor het journaal geen rekening houdt met jonge kijkers?
E.: Ja, klopt
C.: En als jij nieuws kijkt, wat grijpt jou dan het meeste aan? Waar wil jij het liefste iets over weten? Over de oorlog in Irak, of wil je overal op de hoogte van gehouden worden, of ben je meer met de showbizz bezig?
E.: Ja, nou, uhm, ja het zijn gemengde gevoelens. Ja ik wil wel over de oorlog weten, maar het is niet dat ik de nare beelden erbij wil zien. Het liefste ja, uhm, ja dan wil je dat het over goede dingen gaat natuurlijk. Niet alleen maar slechte dingen. Er gebeuren ook zoveel leuke dingen.
C.: En omdat jij het nieuws dan via televisie te horen en te zien krijgt, denk je dan dat programma of dat item, daar wil ik meer over weten?
E.: Nou alles een beetje. Ik zet de televisie aan, dan kijk ik NOS-journaal en daarna wat ik leuk vind, alles een beetje.
C.: Oké uhm…denk jij dat bepaalde dingen in de toekomst belangrijker gaan worden? Denk je dat er minder tv gebruikt gaan worden en meer krant, of andersom?
E.: Zoals ik het nu zie, gaat de technologie heel ver. Ik denk dat de televisie, ik ben bang dat het een beetje gaat overheersen. Ik ben bang dat ... kijk je kunt nu ook televisie op de computer bekijken. Ik vrees het een beetje dat er heel veel naar het Internet verschuift.
C.: En waar ben je bang voor dan?
E.: ja, die televisie, dat internet. Ik ben gewoon bang dat het Internet gaat overheersen.
C.: Maar dat doet het nu toch eigenlijk al?
E.; Ja, maar dat Internet, straks gaat alles online, ik houd er gewoon niet van. Maar qua nieuws zal het niet veel veranderen, iedereen wil altijd wel op de hoogte blijven. Nu kan je dat via televisie of radio ontvangen, maar dat verdwijnt uiteindelijk, doordat ik denk dat alles via het Internet gaat…
C.: ja, maar denk je ook dat bepaalde onderwerpen in het nieuws belangrijker gaan worden in de toekomst? Meer richting de feiten, of over roddels?
E.: Nee dat gaat niet veranderen, nieuws is nieuws, over alles wat er gebeurd in de wereld. Oorlogen, bosbranden, dat blijft nieuws. Ik denk dat het meer gaat worden, het blijft moeilijk.
C.: Ja nieuws blijft nieuws natuurlijk. Qua onderwerpen is het hetzelfde gebleven natuurlijk, dat vinden mensen nou eenmaal leuk om te weten, maar denk je dat in het nieuws verteld wat belangrijk gaan vinden? Hoe meer er over de oorlog in Irak wordt gezonden, des te meer aandacht gaan wij daaraan besteden?
E.: ja ik denk dat dat wel een hele grote invloed heeft op de mensen. Ja het is toch je medemens. Het komt elke dag je huiskamer binnen. Hoe vaker je ermee geconfronteerd wordt, des te vaker je er aan denkt. En vooral op kinderen enzo.
C.: Ja klopt, ze houden bepaalde dingen wel achter voor kinderen natuurlijk. Maar even iets anders, heb je een rijbewijs?
E.: ja
C.: Denk je dat als je rijd en je ziet billboards buiten langs de weg, merk je dat dan op? Denk je dat dat invloedheeft op jou?
E.: ik zie ze wel, maat heel weinig, je kijkt er toch niet veel naar, want je zoeft er voorbij.
C.: Dus jij denkt dat jij opneemt wat jij zelf wilt opnemen?
E.: ja wat je wilt opnemen, dat neem je op, en de rest dat laat je langs je heen gaan.
C.: En als je dan nieuws kijkt op televisie, denk je dan dat bepaalde meningen jou opgedrongen worden of dat je zelf je mening gaat vormen?
E.: Het liefst wil ik mijn eigen mening vormen, maar ik denk dat dat niet altijd gaat. Er zit overal denk ik wel een mening in.
C.: Denk je ook dat dit in de toekomst gaat veranderen? Dat er meer meningen in gestopt worden? Of dat juist meer mensen hun eigen mening kunnen vormen?
E.: Ja ik denk dat de kinderen van nu daar al mee bezig zijn. Veel kinderen vormen nu al hun eigen mening, doordat zij minder bezig zijn met de wereld op hen heen. Via Internet komen ze in aanraking met ander soort nieuws.
C.: Dit komt dan toch door de technologie?
E.: Ja, doordat er steeds mooiere en betere spelletjes komen op Internet, en via MSN en weblogs veel meer gecommuniceerd wordt. Door de technologie worden mensen steeds meer vervreemd van hun eigen omgeving. Ik ben daar gewoon bang voor. Dus eigenlijk houd ik gewoon niet van het Internet!
C.: Dat is een goede reden hoor. Maar ik ben klaar met mijn interviewtje. Dank je wel!




Interview 3: Elwin A.

Alwin Schoemaker - Commelinstraat 280 - 1093 VD Amsterdam - Leeftijd: 29

Introductie

Nieuws
Elwin: Ben je in het dagelijks leven begaan met het nieuws?
Alwin: Ja, best wel…
Elwin: Hoe uit dat zich?
Alwin: Ik heb een abonnement op NRCnext en sinds kort heb ik ook een gratis abonnement op het parool.
Elwin: Lees je naast die kranten ook andere kranten?
Alwin: Ja, ik lees soms wel de metro of spits, of de dag, en je had er nog een….
Elwin: De Pers
Alwin: Die ja, die lees ik niet zo vaak
Elwin: Ok, Uhm, Dus je kunt zeggen dat je het nieuws wel volgt?
Alwin: Ja, denk het wel.
Elwin: Ok, wat is voor jou de reden om het nieuws te volgen?
Alwin: Om een beetje op de hoogte te zijn van wat er gebeurt…
Elwin: Verder nog….
Alwin: Dat is het eigenlijk wel.
Elwin: Ok, vind jij dat mensen het nieuws horen te volgen, dat het belangrijk is om op de hoogte te zijn?
Alwin: Ja, of mensen het moeten volgen… dat vind ik niet, maar het is denk ik wel goed om te weten wat er om je heen gebeurt.
Elwin: Ok.
Elwin: Zijn er in het nieuws onderwerpen die je graag volgt? Bijvoorbeeld binnenlands of buitenlands nieuws?
Alwin: Ja, eigenlijk blader ik elk katern wel door,… maar ik vind binnenlands nieuws wel interessanter dan buitenlands nieuws,… alhoewel,… nieuws als de aanslagen van 11 september zijn natuurlijk wel interessant buitenlands nieuws
Elwin: Ok.

Media
Elwin: Uhm, je hebt een abonnement op de NRCnext en het parool, zijn er andere media die je gebruikt voor nieuwsvergaring?
Alwin: Ik heb mobiel internet waar ik NU.nl op kan lezen, alleen dit doe ik niet heel vaak. Ik gebruik het meer voor e-mail en Google maps enzo, en ja verder lees ik NU.nl vaak op mijn werk, en ook lees ik weleens weblogs.
Elwin: Kijk je nooit het journaal?
Alwin: Oja, haha, dat kijk ik soms. Was ik even helemaal vergeten. Hmm, ik kijk vaker programma’s als de Wereld draait door, die brengen ook wel nieuws, soort van. Het journaal kijk ik niet zo heel vaak meer, omdat ik door internet redelijk bij ben.
Elwin: Ok, dus tv, mobiel internet en internet?
Alwin: Ja.
Elwin: Dus we hebben nu krant, TV, mobiel internet en internet, verder nog media?
Alwin: Nee,… naja,… ik lees soms wel de nieuwsberichten in de tram op zo’n schermpje, ik weet niet of dat ook telt.
Elwin: Dat telt ook .
Elwin: Uhm, van de media die ik zojuist genoemd heb, heeft 1 daarvan je voorkeur?
Alwin: We hebben nu krant, mobiel internet en internet, toch?
Elwin: Ja, en die schermpjes in de tram.
Alwin: Ok, ja, dat verschilt wel een beetje. Thuis lees ik de krant graag, omdat ik daar de tijd en ruimte voor heb. Als ik op mijn werk achter de computer zit, dan lees ik liever het nieuws op internet.
Elwin: Ok, en als je moet kiezen uit 1 van die drie, welke is dan je meest favoriet?
Alwin: Hmm, dan kies ik voor internet, omdat je daar met behulp van google veel achtergrond informatie kunt opzoeken.

Nieuwsbehoefte
Elwin: Ok, ik heb dus dat je de krant, TV, mobiel internet en internet onder andere gebruikt voor je nieuwsvergaring…Hoe vaak per dag ben je denk je gemiddeld bezig met het opzoeken of,.. lezen van nieuws?
Alwin: … Ik denk dat ik toch wel meerdere malen per dag het nieuws bekijk. Denk… 7 tot 8 keer per dag.
Elwin: En hoeveel tijd denk je dat dit per dag is?
Alwin: Ik denk ongeveer een uur per dag. Het ligt een beetje eraan welke dag van de week het is. In het weekend lees ik rustig de krant en dan kan ik dus makkelijk twee uur bezig zijn met het nieuws, doordeweeks ben ik dan minder lang bezig met het nieuws, i.v.m. werk enzo
Elwin: Ok, en zit je in het weekend minder op internet?
Alwin: Ja, ik lees eigenlijk het meeste nieuws op internet tijdens mijn werk.
Elwin: Heeft de komst van internet voor jou iets veranderd in hoe vaak je het nieuws volgt of hoeveel? … Als je bijvoorbeeld vergelijkt met 10 jaar geleden
Alwin: Ja, 10 jaar geleden las ik eigenlijk alleen de krant voor het nieuws en keek ik vaker het journaal, al hoewel minder dan nu, nu ik wat ouder ben volg ik het nieuws toch wel meer.
Elwin: Maar je volgt nu vaker of minder vaak het nieuws dan vroeger, toen je alleen de krant en TV had.
Alwin: Vaker, vanwege internet.
Elwin: Ok, je zei dat je mobiel internet niet zoveel gebruikt voor het volgen van nieuws, hoezo niet?
Alwin: Nou, het schermpje is zo klein en onhandig, ik lees liever het nieuws met wat meer overzicht.
Elwin: Ok, uhm, zijn er eigenlijk bepaalde omgevingsfactoren die jou nieuwsbehoefte beïnvloeden.. bijvoorbeeld mensen om je heen die je beïnvloeden?
Alwin: Hoe bedoel je, of ik me laat beïnvloeden?
Elwin: Nee, naja, jawel, maar ik bedoel meer of je je omgeving gebruikt voor je nieuwsbehoefte, bijvoorbeeld dat je ook van je omgeving nieuws krijgt.
Alwin: Oh ok, ja, ik heb het met collega’s vaak over nieuws, vooral man bijt hond nieuws en verder lees ik de krant soms samen met mijn vriendin.
Elwin: Ok, dus je krijgt regelmatig nieuws te horen viavia.
Alwin: Ja, redelijk vaak eigenlijk.

Onderwerpen
Zie

Tijd en plaats
Elwin: Je zei dat je tijdens je werk vaak op internet zit voor het nieuws
Alwin: Ja
Elwin: Wanneer volg je de andere media, uhm, dus de krant, mobiel internet, en TV.
Alwin: De krant lees ik meestal na het avondeten, dan kijk ik ook vaak tegelijk het journaal en mobiel internet, ja, zoals dat gebruik ik dan niet zovaak, maar als ik het gebruik, eigenlijk ieder moment als ik geen beschikking heb over een computer.
Elwin: Ok, dus we kunnen concluderen dat je de krant en TV thuis volgt, mobiel internet overal waar geen computer is en internet voornamelijk op het werk.
Alwin: Ik werk soms ook thuis en dan lees ik het internet dus thuis.
Elwin: Ok, hoe grondig lees of volg je het nieuws, lees je bijvoorbeeld krantenartikelen compleet, of lees je alleen de kop, of lees je het begin van alinea’s,…
Alwin: Kranten lees ik meestal het hele bericht of in ieder geval grotendeels, en internet lees ik toch minder vaak lange artikelen, dat vind ik vrij vermoeiend om hele teksten van het scherm te lezen, en bij internet wordt er vaak verwezen naar een andere site, vanaf die link lees ik het artikel eigenlijk niet meer.
Elwin: En het journaal op TV?
Alwin: Dat kijk ik altijd tijdens het eten dus volg ik wel helemaal.


Manieren van consumeren
Elwin: We hebben het nu gehad over nieuws, media en wanneer je dit nieuws volgt. Vind je dat er veel veranderd is in de manier waarop mensen nieuws consumeren, als je kijkt naar 10 jaar terug?
Alwin: Internet is groot geworden, ik denk dat vooral jongeren meer het internet gebruiken dan de krant, zelf gebruik ik ook internet, vroeger deed ik dat niet, omdat het eigenlijk er niet was.
Elwin: En de consumtpie van mensen van jouw leeftijd in vergelijking tot 10 jaar terug en nu.
Alwin: Mijn generatie is minder bekend met internet enzo dan de jongere generatie, want die is er natuurlijk praktisch mee opgegroeid, maar ik denk dat de mensen van mijn leeftijd wel redelijk bij de tijd zijn.
Elwin: Mensen om je heen zijn meegegaan met de technologie?
Alwin: Ja, want ik zie toch wel veel mensen met mobiel internet, en iedereen leest wel internetnieuwssites.
Elwin: Ok, en denk je er in de manier van consumeren veel gaat veranderen in de toekomst, zeg 10 jaar?
Alwin: Ik denk wel dat mobiel internet op je mobiel of PDA veel groter gaat worden. En nieuws op je mobiel is nu voornamelijk tekst. In de toekomst gaat dat denk ik beeld worden, kijk maar naar websites als YouTube, die zijn razend populair. Dat je het journaal hebt op je mobiel in plaats van de krant.




Interview 4: Lena H.

Respondent: Tessa Steege, 30 jaar, restaurent houder, moeder.

Ik leg haar uit waar het interview voor is en waar het over gaat.
We beginnen met het nieuws in het algemeen. Wat betekent nieuws voor jou? Vraag ik haar de relevantie ervan. Ze antwoordt met ik vind nieuws wel belangrijk maar leef niet voor het nieuws. Nou woon ik samen met een man die leeft zowat voor het nieuws. Dus krijg eigenlijk alles wel mee! Van het sportnieuws tot het nieuws is Egypte. Oké, en hoe consumeer je dan nieuws? Via beeld of schrift? Ze antwoordt met wij zijn wel geabonneerd op een dag krant dus lees die ’s morgens wel door en ja dan krijg je het eeuwige teletekst in de gaten houden van mijn man, het journaal kijken dus toch wel beeld en tekst. Als ik het journaal heb gemist verteld mijn man het me wel haha. Nee dat is overdreven maar we zijn goed op de hoogte.
Is je nieuwsconsumptie gedrag veranderd vergeleken met vroeger? Ja zeker antwoordt ze. Ik zie nu in dat het belangrijk is om te weten wat er in de wereld gebeurd en dat wil ik mijn kinderen ook meegeven. Daarom kijk ik met mijn oudste ook regelmatig naar het jeugdjournaal zodat hij ook weet wat er allemaal in de wereld speelt. Het wordt daar op een simpele manier verteld. Vroeger keek ik daar zelf ook naar. Maar had toen echt nooit gedacht dat ik later zelf een abonnement zou hebben op een krant.
En welk soort nieuws spreekt jou het meest aan? Dus in welke onderwerpen ben jij het meest geïnteresseerd? In het binnenlandse en buitenlandse, met sport en economie heb ik niet zoveel. En als je dan de krant leest sorteer je dan ook echt op deze onderwerpen? Nee dat niet zegt ze, naja toch wel want lees niet het sport gedeelte in de krant. En betekent dat dan dat je alles leest in bij bijvoorbeeld binnenlands nieuws? Nee antwoordt ze, niet alles vind je toch interessant om te weten. Dus je kijkt naar de koppen en bijvoorbeeld foto’s? Ja inderdaad! De voorpagina lees je toch altijd ook helemaal en op koppen en foto’s sorteer je toch wat je echt interessant vindt. En meestal spreken foto’s meer aan. Vond je vroeger andere onderwerpen ook interessanter of minder interessant dan nu? Ja vroeger maar dan praat ik wel over heel wat jaartjes geleden keek ik echt alleen naar foto’s en naar binnenlands nieuws.
Denk jij dat bepaalde onderwerpen in de toekomst belangrijker gaan worden? Hmm misschien wordt het buitenlands nieuws nog wel belangrijker. En waarom vind je dat? Kan je daar een voorbeeld van geven? Na lange stilte zegt ze, denk toch dat we steeds meer te maken krijgen met het buitenland ook met bijvoorbeeld de klimaat problemen. Daar moet je samen iets aan doen. Dat is waar. En op welke momenten consumeer jij nieuws? Zoals ik al zei vooral in de ochtend mijn krantje, en dan eigenlijk wanneer het uitkomt het nieuws. Ik ben niet zo dat ik elke dag om acht uur het journaal moet zien. En ja mijn man zet het vaak op en die zit vaak op internet te kijken dus eigenlijk als er iets is gebeurd hoor ik het wel van hem. Hij is eigenlijk mijn nieuwsbron.
Denk je dat de manieren van consumeren gaan veranderen in de toekomst, de technologie? Dus wat denk dat er anders gaat worden? Ze antwoordt met ik denk dat je bijna tot geen moeite hoeft te doen om aan informatie te komen. Je kan op elke moment wat jij wilt de tv aanzetten en zelf op een knopje drukken en dan het nieuws krijgen van de nieuwslezer. Dus geen teletekst maar een nieuwslezer die verteld en met beelden laat zien wat er gaande is. En daar hoeft het geen zes uur voor te zijn. Dus altijd en snel het meest recente nieuws. En mobiele telefoon. Daar zullen we het nieuws op krijgen. Meteen een filmpje van iets. Heel makkelijk op je mobiel.
Tessa bedankt voor je tijd!




Interview 5: Suki V.

Respondent: Karel Philipsen, 27 jaar, is afgestudeerd in Rechten.

Suki zegt: Hai Karel, dank je wel dat je tijd hebt vrij gemaakt om respondent te zijn bij dit interview.
Karel: Nou zo veel tijd zal het toch niet innemen?
Suki: Haha dat ligt eraan hoeveel jij praat.. Nee het duurt sowieso niet langer dan 45 minuten.
Karel: Okee ik zal het kort en bondig houden.
Suki: Dat is goed, als we maar je mening horen.
Karel: Yep, het ging over nieuwsconsumptie toch?
Suki: Ja klopt, we gaan het hebben over nieuwsconsumptie en kijken hierbij of er een verandering heeft gespeeld bij de manieren van consumeren van vroeger en nu.
Karel: Hmm ok laten we maar beginnen.
Suki: Wil je iets drinken?
Karel: Ja graag, heb je een biertje?
Suki: haha ja toevallig wel, ik houd het bij een cola goed? Suki pakt een biertje en schenkt een glas cola in. Alsjeblieft.
Karel: Dank je wel.
Suki: Ok we beginnen algemeen over nieuws. Kan je mij vertellen hoe belangrijk nieuws voor jou is?
Karel: Nieuws is voor mij heel belangrijk, gedurende mijn opleiding heb ik veel naar het nieuws gekeken om bij te blijven, anders viel je echt een beetje buiten de boot. Er wordt een vrij grote algemene kennis van je verwacht dus daaraan heb ik gewerkt.
Suki: Ok en nu je bent afgestudeerd ben je nog steeds veel met het nieuws bezig?
Karel: Ja zeker weten, het is nu een gewoonte voor mij geworden om elke dag de krant te lezen en naar het journaal te kijken.
Suki: Praat je met je sociale omgeving veel over het nieuws?
Karel: Ja, de gesprekken lopen vaak uit in een discussie over politiek of belangrijke gebeurtenissen die in de ochtend in de krant stonden.
Suki: Ik hoor het al typisch mannen die hun stevige mening willen geven.
Karel: Tja, ik houd er wel van. Maar ik luister daarbij wel ook goed naar de ander, vind het juist interessant om te weten hoe iemand anders erover denkt en waarom dan.
Suki: Nou dat is een goede eigenschap, we gaan door naar de volgende topic: Media
Karel: Knikkend gebaar dat we door kunnen gaan.
Suki: Welke media gebruik jij voor het consumeren van nieuws?
Karel: Uhh best veel eigenlijk. Televisie, krant, internet zelfs mijn mobieltje soms.
Suki: Ok, dat is interessant, gebruik je het internet en je mobieltje al langer?
Karel: haha nee mobieltje is iets van de laatste tijd, maar dat gebruik ik dan ook zelden. Als ik het gebruik is het meestal om het weerbericht of windkracht op te vragen als ik dat per direct moet weten en geen internet bij de hand heb.
Suki: En internet?
Karel: Uhh nou ja dat gebruik ik regelmatig voor uitzending gemist en op nu.nl kijk ik ook.
Suki: Lees je ook wel eens de krant op internet?
Karel: Nee dat niet, ik krijg de krant thuis gestuurd, dat vind ik veel lekkerder lezen. Als ik nieuws via internet consumeer hoe jij dat zo mooi noemt dan lees ik korte stukjes om snel iets te weten. Of ik kijk iets, maar dat is weer anders.
Suki: Kan je uitleggen waarom dat anders is?
Karel: Nou als ik een nieuwsprogramma op internet kijk, is dat omdat ik het op de televisie heb gemist en er geen andere manier is om het nog een keer te zien.
Suki: Ok dus jij bent van de digitale media?
Karel: Ja zeker een uitvinding, alleen de krant op internet spreekt me niet aan, maar voor andere weer wel dus vind het een goed concept.
Suki: En geeft beeld voor jou een toegevoegde waarde bij het overbrengen van nieuws?
Karel: Uhh ja, je ziet vaak in 1 keer waar het over gaat of wat ze bedoelen. Dan heb ik het nu over een foto dat bij een artikel is geplaatst. Beeld qua filmpjes vind ik vaak ook leuk, omdat het verhaal dan meer gaat leven en je een voorstelling kan maken, maar moet zeggen dat het ook kan afleiden. Je luistert minder goed.
Suki: Dus wat spreekt jou meer aan schrift of beeld?
Karel: Ligt aan de situatie, als ik moe ben kijk ik liever nieuws op tv, want daarbij hoef je minder in te spannen. Als ik me meer wil verdiepen in een onderwerp vind ik het fijner om er over te lezen, want dan kan ik tijdens het lezen ook beter nadenken. Bij tv kan dat minder, omdat er dan alweer wordt overgeschakeld naar het volgende bericht.
Suki: Ok duidelijk en wat vind je van de radio?
Karel: Ik zet altijd de radio aan als ik in de auto zit, maar dan ben ik meer op zoek naar muziek dan nieuws, dus voor nieuwsconsumptie gebruik ik het in eerste instantie niet.
Suki: Ok, en zijn de media waarmee je nu consumeert veranderd de afgelopen jaren?
Karel: Nou interent en mijn mobiele telefoon gebruik ik nog niet zo lang, internet wel al langer dan mijn mobiel maar de krant en het nieuws kijk ik al jaren. Vanaf wanneer moet ik het zien?
Suki: Vanaf de middelbare school, als je toen al met nieuws bezig was?
Karel: O ja, even denken, nou wel in veel mindere mate, maar toen las ik af en toe een gratis krantje en toen ik ging studeren nam ik een abonnement op het NRC Handelsblad en is de krant een primair middel geworden. Televisie ben ik steeds meer gaan kijken, sinds 3 jaar ofzo wel elke dag. En toen later kwam dus ook internet en mijn telefoon.
Suki: Ok dat was het voor het onderwerp media. Dan gaan we over naar Nieuwsbehoefte.
Karel: Ok
Suki: Aan wat voor soort nieuws heb jij voornamelijk behoefte?
Karel: Ik ben vooral geïnteresseerd in oorlogen, ik wil altijd precies weten wat er is gebeurd en hoe en waarom. Ook in politiek ben ik geïnteresseerd en ja dingen die nabij gebeuren.
Suki: Ok dus eigenlijk heb je interesse in zowel nationaal als internationaal?
Karel: Ja, lees het allemaal.
Suki: Ok en was dit vroeger anders?Of laat ik het zou vragen: heb jij nu meer behoefte aan nieuws dan vroeger?
Karel: Nou ja mijn interesse is wel gegroeid, dat komt dus omdat ik er met mijn opleiding veel mee bezig was en ik rechter wil worden dus dan moet je veel weten. Mijn behoefte aan nieuws is dus wel groot.
Suki: Lees je dan de hele krant of houd je het bij sommige artiken ook bij koppen en leads?
Karel: Haha ja hoor ik skim en scan ook veel, niet alles kan je natuurlijk boeien. Maar vind het belangrijk dat ik er tenminste wel iets van af weet.
Suki: Heb jij een voorkeur aan een lang of kort atikel?
Karel: Ligt aan het onderwerp, over het algemeen gaat mijn voorkeur naar kort en krachtig, maar bij een interessant onderwerp wil ik natuurlijk wel alles weten, dus het moet wel genoeg informatie bevatten.
Suki: Ok dank je wel, we gaan verder met topic Ondwerpen. Zoek jij bepaalde onderwerpen uit om als eerst te lezen?
Karel: Nou zoals ik al eerder zei heb ik wel mijn voorkeuren aan onderwerpen, maar die zoek ik niet eerst op. Ik lees gewoon van voor naar achter, alleen krijgen bepaalde stukken meer aandacht en besteed ik meer tijd in.
Suki: Lees of luister je over bepaalde onderwerpen meer?
Karel: Bedoel je dat als ik iets heb gelezen in de krant wat ik interessant vind of ik daar nog iets over zal lezen?
Suki: Ja bijvoorbeeld. Ga je dan op zoek naar meer informatie over dat onderwerp?
Karel: Ja, voor dat soort dingen gebruik ik internet. Om meer en gedetailleerde informatie te krijgen. Maar dit doe ik niet heel vaak, af en toe.
Suki: Zoals voor wat heb je het gebruikt?
Karel: Uhh nou even denken, ja bijvoorbeeld bij de verkiezingen. Toen heb ik de stemwijzer geraadpleegd en ook meer informatie opgezocht over de politieke partijen.
Suki: Ok en zie jij een bepaald toekomstbeeld voor je op het gebied van onderwerpen die belangrijker worden?
Karel: Ja zeker, over de klimaatverandering, dat is al zorgwekkend en dat wordt alleen nog maar erger dus daar zal nog meer over in de media komen. Denk ook dat er meer aandacht gaat naar de integratie van etnische minderheden in Nederland.
Suki: knikt ja
Karel: En China wordt “het” nieuwe land waar we in de toekomst veel mee te maken krijgen en dus ook veel over zullen horen.
Suki: Ok gaan we nu verder met topic Tijd en Plaats. Waar ben jij meestal als je nieuws consumeert?
Karel: Op werk, zit veel achter de computer dus tussendoor kijk ik wel eens op internet, thuis en in het openbaar vervoer lees ik de krant en daar kijk ik eigelijk ook het journaal.. Niet op veel verschillende locaties dus.
Suki: Nee, niet heel verrassend, ben je ook op vaste tijdstippen met nieuws bezig?
Karel: Het 8 uur jounaal, is een vast tijdstip dat ik voor de buis zit en de krant lees ik de hele dag door. Begin ’s ochtends, dan krijg ik hem nooit uit, dus neem ik hem mee overal naartoe en lees verder als ik daar tijd voor heb, desnoods nog in mijn bed voor het slapen gaan.
Suki: Ok en hoe lang neem je de tijd voor het consumeren van nieuws?
Karel: Zolang nodig is, ik wil de krant uit hebben en het journaal is een half uurtje. Op internet verschilt het echt. Kan er een uur mee bezig zijn, maar soms ben ik klaar in 10 minuten.
Suki: En als je gemiddeld kijkt naar hoeveel tijd jij met nieuws bezig bent in een week?
Karel: Poeh, uiteindelijk best veel. Ben niet goed in schatten maar laten we het erop houden elke dag zeker een uur.
Suki: Ok dan nu de laaste topic Manieren van nieuwsconsumptie. Hier hebben we het gedurende het interview al over gehad, maar kan je in het kort nog even het grootste verschil geven hoe je nu consumeert vergeleken met vroeger?
Karel: Uhh ja ik consumeer meer nieuws dan vroeger en gebruik hierbij ook andere media, zoals digitale media. Door mijn opleiding en toekomstig beroep ben ik het steeds interessanter gaan vinden en besteed er dus meer aandacht aan.
Suki: Ok en welke nieuwe technologieën zullen er nog komen denk jij op het gebied van nieuwsconsumptie?
Karel: Poeh moeilijke vraag. Als ik dat is zou weten.. Nee maar denk dat mensen steeds meer digitaal gaan werken.
Suki: Heb jij wel eens iets gefilmd en op internet geplaatst voordat de pers erbij was?
Karel: Ik heb wel dingen op You Tube gezet, maar dat was niet nieuwswaardig, dus nooit iets wat ook op het nieuws is geweest.
Suki: Ok, maar denk je dat deze vorm van burgerjournalistiek steeds populairder wordt?
Karel: Ja zeker, daar is het nu al mee bezig, doordat op bijna alle telefoontjes al een camera zit. Hierdoor wordt het steeds makkelijker en met internet erop gaat het al helemaal snel.
Suki: Nou ok dank je wel, dit was het wel weer.
Karel: Graag gedaan succes nog met het uitwerken! Je moet nu toch alles uittypen?
Suki: Ja, drama.. Dank je wel in ieder geval voor je medewerking!




Interview 6: Jason W.

Respondent: Wai Long Tang, 32 jaar, Consultant

Intro

J:Om te beginnen wil ik u vragen wat nieuws voor u betekent?
D:Tsja, nieuws? Een vrij breed begrip, nieuws is denk ik alles wat jouw aanspreekt en wat invloed op jou heeft. Met betrekking tot werk, vrienden, familie en wat jouw interesseert.
J:En wat betekent nieuws voor u?
D:Nieuws is voor mij vrij belangrijk vanwege het feit dat er bepaalde dingen verteld worden over je omgeving. Veranderingen zijn ook heel belangrijk voor mijn werk omdat ik veel met computers bezig ben. De technologie speelt dus een grote rol.
J:Als je nieuws zou kunnen omschrijven, met welke woorden zou u dat doen?
D:In een paar woorden, interessant, informerend, apart en afwijkend.
J:Wat bedoelt u met apart ?
D:Ja, nieuws is geen nieuws als het niet abnormaal is. De meeste dingen die als nieuws beschouwd kunnen worden wijken toch meestal af met het gewone. Nutteloos nieuws zul je nooit zien, alhoewel het nieuws soms wel een beetje 0 procent inhoud heeft.
J:Wat bedoelt u met 0 % inhoud?
D:Ja gewoon, sommige berichten op tv bijvoorbeeld zijn echt nutteloos, bijvoorbeeld over een kat in een put bij wijze van spreken.
J:Net had u het over TV, is er denkt u een verschil tussen beeld en schrift?
D:Ja natuurlijk iets wat je ziet komt misschien wel wat overtuigender over. Op schrift is het altijd nog de vraag wie het geschreven heeft. Alhoewel een combinatie daarvan altijd wel essentieel is. Sommige beelden kunnen ook iets verkeerd zeggen en tekst ondersteund dat een beetje vind ik.
J:Maar de mensen kunnen het beeld toch ook manipuleren?
D:Ja, tegenwoordig worden veel beelden bewerkt, maar dat is wel logisch rond deze tijd he, de technologie ontwikkeld zich ontzettend snel.
J:Om even terug te vallen op het beeld, worden denk je vele beelden bewerkt voordat ze worden uitgezonden?
D:Ja dat weet ik wel vrij zeker, alleen op het nieuws denk ik niet zoveel, maar in sommige landen worden denk ik meer beelden bewerkt omdat ze de mensen anders willen laten denken.
J:Maar wat is volgens u het grootste verschil tussen beeld en schrift?
D:Ik hou het denk ik toch dat bewegen beelden meer spreken dan schrift.
J:Ok, om even weer terug te vallen op nieuws, naar wat voor soort nieuws kijkt u het meest?
D:Nieuws, nieuws, nieuws, ik kijk vrij veel naar economisch nieuws omdat het mij vrij veel interesseert, nieuws op technologisch gebied, gadget nieuws.
J:Als ik het goed begrijp kijkt u toch veel naar nieuws dat u interesseert.
D:Ja dat klopt, dat is wel logisch neem ik aan, denk niet dat je naar nieuws kijk dat je niks kan schelen.
J:Dat is wel zo, maar hoe consumeert u het nieuws? Via radio, internet of tv?
D: Eigenlijk op alle bedenkbare manieren, want overal waar je komt hoor je nieuws, of lees je het toevallig terwijl je aan het surfen bent. Op mijn werk ben ik voornamelijk bezig met computers dus ik neem vrijwel de hele dag nieuws in me op.
J:Welke medium prefereert u?
D:Ik vind alle media wel prettig, soms is het wel leuk om ff naar de radio te luisteren of om een krantje te pakken. Nieuws op scherm is soms toch wel een beetje vervelend om naar te kijken. Mn ogen krijgen dan een beetje last he, ik kijk al de hele dag tegen zo`n scherm, dus wat afwisseling is wel prettig.
J:Ok, denkt u dat er veel veranderd is tussen vroeger en nu? Ik vraag me af of u vroeger heel anders nieuws keek, oftewel consumeert
D:Ja natuurlijk, vroeger was het internet nog niet zo in he, tegenwoordig kan je alles op het internet, wanneer je wilt, hoe je het wilt en hoe vaak. Vroeger was het toch meer wachten op de kranten of radio of tv. Dat was altijd op een vaste tijdstip, en nu is het whenever you want.
J:Het internet heeft volgens u dus veel impact?
D:Ja niet alleen het internet, ook de technologie, mobieltjes kunnen tegenwoordig alle soorten informatie opvragen, ik ben niet verbaasd als je later maar 1 computertje op zak hebt dat alles kan besturen en opvragen. Bluetooth is tegenwoordig ook heel in om informatie te ontvangen.
J:Dus internet zou zich nog verder kunnen ontwikkelen in combinatie met de mobiele telefoon?
D:Ja daar geloof ik echt in, ikzelf ben heel erg geïnteresseerd in gadgets en electronica, ik hou er wel van om up-to-date zijn. Daarom koop ik ook vaak nieuwe snufjes voor mn computer of mobieltje.
J:Heeft u wel eens van hyves gehoord?
D:Ja natuurlijk dat schijnt tegenwoordig helemaal in te zijn, dat social networking, je kan er makkelijk je eigen ding plaatsen en vooral je oude vrienden opzoeken, dat vind ik wel grappig.
Ik heb laatst nog een oude klasgenoot van de basisschool gevonden, dat is wel leuk, dan kan je ook je gegeven wisselen. Dus heb opzich oude vrienden gevonden, prima dus!
J:Denkt u dat het veel impact heeft op de toekomst?
D:Hyves bedoel je?
J:Yes
D:Ik denk dat het wel een toekomst heeft, dat het best wel gaat uitbreiden, vooral dan weer om terug te vallen op het mobieltje. Tegenwoordig is het al mogelijk om je Hyves te bekijken op je mobieltje. Sommige vrienden van mij houden ook hun blogs bij, foto’s, teksten en ervaringen worden dan gedeeld.
J:Oh ja, best wel handig voor “het” nieuws consumeren?
D:Ja dat zeker, wanneer je het van vrienden hoort geloof je het toch als eerst he, en communiceert ook vaak met je vrienden, dus nieuws gaat steeds sneller en sneller.
J:Om het even over iets anders te hebben, koop je nog wel eens de krant?
D: Ja natuurlijk, is voor mij nog wel een belangrijke bron he, misschien omdat ik wel wat ouder dan jij ben, maar ik koop af en toe nog wel eens een krant, dat leest ook wel prettig
J:Prettiger dan internet of een online versie?
D:Mwa, prettiger niet, maar soms is het gewoon wat handiger om iets in je hand te hebben waarvan je het kan lezen. Online versies zijn natuurlijk ook handig omdat je er meestal bewegend en ondersteunend beeld bij hebt, en dat is handig, sommige teksten kunnen goed ondersteund worden met beeld. Dat maakt het allemaal een stuk helder.
J:Oh ok, wanneer u nieuws bekijkt, is er een soort volgorde of leest u gewoon alles?
D: Nee natuurlijk niet, dan ben ik wel heel lang bezig! Ik kijk meestal of ik interessante koppen zie, en dan ga ik verder lezen. Hoe noemen ze dit ook wel? Scannen?
J:Ja dat klopt, scanning en scimming
D:Ha, heb ik toch wel wat opgestoken op school.
J:Haha,
D:Nee ik lees meestal snel de koppen en dan lees ik verder, wanneer er nog relevantie links of dergelijke staan bekijk ik die meestal ook wel.
J:Zijn er denkt u onderwerpen die in de toekomst een grote rol gaan spelen?:
D:Ja, dat is een goeie, tegenwoordig moet alles gezond en groen he, ik denk dat dat heel veel gaat spelen in de toekomst, ook politiek. Dat wordt steeds serieuzer genomen he, dus dat heeft wel toekomst.
J:Wanneer u nieuws consumeert, op welke tijdstip is dat meestal?
D:Pfoe, onderweg naar werk, dan luister ik wel eens naar radio voor de files, op het werk wanneer ik wat eerder klaar ben, ondertussen vanwege luiheid, bijna elke minuut, behalve als ik slaap háhá
J:Ok, ik weet nu vrijveel over uw patroon van nieuwsconsumeren, maar dan heb ik nog 1 vraag, misschien een beetje vreemd, maar hoe denkt u dat mensen over 10 a 15 jaar consumeren in de toekomst, aangezien u veel weet over de technologie kan ik u dit wel vragen denk ik,
D:Ah voor toekomstvoorspeller spelen, haha, nee hoor, ik vind het wel een leuke vraag, we zullen denk ik in de toekomst veel sneller internet hebben, nieuws gaat nóg sneller dan nu, informatie vergaring kan overal en allemaal behulp van je mobiel!
J:Nou bedankt voor uw informatie, ik heb er zeker veel aangehad
D:Geen dank hoor




Interview 7: Serena T.

Monique 30 jaar oud

Okay, let’s start, wat betekent nieuws voor jou?
Ik wil vooral de grote lijnen van het nieuws volgen. Het is niet dat ik elke dag de krant lees.
Hoeveel dagen in de week consumeer jij nieuws?
Ik probeer iedere dag het 6 uur journaal te kijken. Ik denk dat het uiteindelijk neer komt op 4 keer in de week.
Je consumeert alleen nieuws via dit medium?
Ja, eigenlijk wel.
En als er echt wereld nieuws is?
Dan ook!
Dus je maakt nooit gebruik van andere media op het nieuws na te trekken?
Nee, als ik meer wil weten zap ik naar CNN, daar heb je vaak uitgebreid verslag en beeld van het wereldnieuws.
Deed je dat vroeger ook altijd al op deze manier?
Nou, mijn ouders lette niet op mij, of ik ook naar het nieuws keek, of las in de krant. En dat deed ik dus ook niet. Ik ving wel dingen op via t.v programma’s die actualiteit bespraken maar verder niets.
Zou je dit ook zo bij je eigen kinderen doen?
Nee! Haha, mijn dochtertje is nu nog te jong, maar ik vind het belangrijk dat zij straks het jeugdjournaal gaat volgen. En dat zij mee kan praten over de actualiteit die bijvoorbeeld besproken wordt in de klas. Ik hoop stiekem ook dat zij hier intelligenter door wordt, haha.
Is nieuws relevant? Ik bedoel daarmee, zou je je een wereld kunnen voorstellen zonder nieuwsvergaring en consumptie?
Nee, ik denk dat het wel zo moet. Je moet toch weten wat er aan de andere kant van de wereld gebeurd. Vooral als je daar familie hebt wonen. Die mensen kunnen op dat moment niet zo snel bellen en zeggen wat er gebeurd is, maar jij kan het via het nieuws volgen.
Is dat de enige reden waarom jij nieuws relevant vind?
Je hebt natuurlijk ook mensen die al het nieuws willen volgen en precies op de hoogte willen zijn van bijvoorbeeld politiek, of deze mensen hebben een functie waarbij ze het buitenland in de gaten moeten houden. Voor hen is nieuws zeker belangrijk. Maar ik denk uiteindelijk voor iedereen wel. Iedereen wil tegenwoordig weten wat er allemaal gebeurd in ons landje en daarbuiten!
Waarom kijk je liever het journaal, dan dat je de krant leest?
Zoals ik al zei, ben ik ook niet opgegroeid met een krant. Ik vind de abonnementen duur en ik lees ook niet veel. Vandaar dat mijn voorkeur uitgaat naar de televisie.
Ik heb het al een keer ongeveer gevraagd geloof ik, maar je gebruikt nooit andere media om nieuws te consumeren, bijvoorbeeld via internet/mobiele telefoon?
Nee, haha! Ik ben niet zo nerdy!
Haha, oké, jammer!
Welke onderwerpen spreken jou het meeste aan op het journaal?
De politiek en dus het binnenlandse nieuws. In het buitenlandse nieuws verdiep ik me niet zo!
Waarom niet?
Voor mij, al die oorlogen en vredesmissies, ik kan ze niet uit elkaar houden. En ik wil gewoon graag weten wat er in MIJN land gebeurd.
‘Sorteer’ je het nieuws op deze manier?
Opzich wel jah. Als er iets is wat mij niet interesseert zap ik gewoon weg.
Tegenwoordig kun je nieuws op allerlei hippe manieren ontvangen, ben je op de hoogte van deze technologische ontwikkelingen?

Ik weet wel dat je ook via internet nieuws kan lezen en via mobiel en ik hoorde laatst dat je ook een MSN contact kan nemen die het nieuws uitbrengt. Wel grappig, haha.
Maak jij wel eens gebruik van 1 van deze toepassingen?
Nee, maar ik zie het wel om mij heen. Iedereen zit tegenwoordig dag en nacht op internet en MSN. Maar ik zelf niet. Heel af en toe op MSN.
Trekt het je niet aan om deze manieren te proberen?
Nee, dat ligt gewoon aan mijzelf. Ik wil en hoef dat allemaal niet. Dat is voor de jongeren generatie misschien aantrekkelijker!
Wat vind je van deze veranderingen?
Ik vind het overbodige luxe. De krant en het journaal op t.v zijn toch prima? Waarom moet je altijd en overal iets kunnen opzoeken via internet? We hebben ook járen zonder geleefd.
Zal je in de toekomst ook gebruik gaan maken van deze nieuwe manieren om nieuws te consumeren?
Nee!
Hoe zie jij de verandering van deze technologieën vergeleken met vroeger?
Vroeger had je niet van al dat soort ongein! Haha, zoals ik al zij ik vind het overbodig!
Hoe zie jij de nieuwsconsumptie over 20 jaar?
Haha, ik denk dat we dan misschien helemaal geen journaal en krant meer hebben! Maar dat alles digitaal gaat! Maar op welke manier dat dan is, weet ik niet!
Wat zou dat voor jou betekenen?
Ik denk dat het voor mij niet erg handig is! Tegen die tijd ben ik nog veel ouder! En dan moet ik nog met die nieuwe technologieën omgaan! Dat wordt niks! Geef mij maar gewoon de ouderwetse traditionele media!
Ik dank je voor dit interview.




Interview 8: Kiran S.

Respondent: Vincent Wendersteyt

Kiran: “Hoi Vincent, leuk dat je even mee wil werken aan het interview.”

Vincent: “Ach geen probleem, maar waar ging ’t nou ook alweer over?”

Kiran: “Haha over nieuwsconsumptie. Ik leid je er wel doorheen, komt goed. Maar vertel ’s eerst wat over jezelf.”

Vincent: “O ok. Nou ik ben dus Vincent Wendersteyt, ik ben 30 jaar en zit bij de landmacht.”

Kiran: “Oh vet hoor! Wat moet je dan allemaal doen?”

Vincent: “Ach we zitten vaak op de basis maar af en toe worden we ook uitgezonden. Een tijdje terug was ik nog in Afghanistan. Was trouwens niet de eerste keer daar.”

Kiran: “Wow, heftige ervaring dus. Ik mag er dan wel vanuit gaan dat je vaak het nieuws volgt dan?”

Vincent: “Ja, ik ben wel altijd benieuwd wat er daar nog steeds gebeurd. Er is daar altijd nog oorlog maar tegenwoordig zie je er bijna niks meer over op het nieuws. Het is alweer oud nieuws he.”

Kiran: “Heb je nog andere relevantie met het nieuws?”

Vincent: “Hoe bedoel je?”

Kiran: “Uhhh even anders formuleren inderdaad. Is de oorlog en zo de grootste reden waarom je het nieuws volgt of zijn er ook andere redenen?”

Vincent: “Oh nee ik kijk gewoon eigenlijk altijd het nieuws. Vooral ’s avonds als ik ga eten kijk ik wel het journaal. En ik zit ook best vaak op de site van Nu.”

Kiran: “En wat zijn dan jouw redenen om het nieuws te volgen?”

Vincent: “Op de hoogte blijven van de dingen om je heen. Is toch wel belangrijk lijkt mij.”

Kiran: “Heb je helemaal gelijk in! Dan ga ik nu verder met het onderwerp Media. Wat vind jij zelf fijner om te gebruiken, beelden zoals foto’s en video’s of liever tekst?”

Vincent: “Ik denk dat een combinatie van beide het beste is. Dat gebruiken ze het meeste toch? Als je de krant leest, zie je vaak bij grote koppen nog een foto erbij met wat tekst erbij voor de uitleg.”

Kiran: “Wat denk je dat meer impact heeft, de foto of de tekst?”

Vincent: “Ik denk eerder de foto. Ik ben altijd geneigd om het artikel sneller te gaan lezen als de foto mij aanspreekt ja.”

Kiran: “En denk je ook dat er een groot verschil is tussen het mediagebruik van vroeger en van nu?”

Vincent: “Ja dat weet ik wel zeker. Vooral het internet he. Ik weet nog dat ik op school alles moest opzoeken in de bibliotheek als ik iets moest weten en nu kan je gewoon zo even het internet checken. Internet maakt echt wel veel uit want je kan altijd kijken wanneer je wilt.”

Kiran: “Denk je dat er een verschuiving is van de manieren van nieuwsconsumptie? Dat bijvoorbeeld jongeren nu eerder op internet zouden kijken dan in een krant of op tv?”

Vincent: “Lijkt me wel logisch ja. Ik zou ook niet betalen als ik ’t gratis kan krijgen haha.”

Kiran: “Haha denk dat weinig mensen dat zouden doen ja. Heb je nog verdere ideeën hoe mensen nieuws naar zich toe laten komen?”

Vincent: “Ja vooral toch de normale manieren? Tv, radio, kranten en internet denk ik.”

Kiran: “Ok, dan ga ik nu verder met je nieuwsbehoefte. Je hebt vooral de behoefte om de oorlogen in het buitenland te volgen. Zijn er verder nog andere onderwerpen die je graag volgt?”

Vincent: “Ja de oorlogen in het buitenland. Zeg maar meer de oorlog in het Midden-oosten.”

Kiran: “Uhhh ben ik nou gek of is alleen DAAR is toch juist oorlog?”

Vincent: “Haha ok ik bedoel vooral in Afghanistan en ook Irak. Verder houd ik ook graag de uitslagen van de voetbalwedstrijden bij, telt dat ook mee?”

Kiran: “Tuurlijk, is toch ook nieuws!”

Vincent: “Uhhhh en dan nog gewoon de dingen die dagelijks gebeuren.”

Kiran: “En hoe vaak per dag bekijk of lees je dan het nieuws?”

Vincent: “Wel een paar keer per dag. Meestal kijk ik ’s ochtends even op internet en later op de dag ook nog een paar keer, dan staan er wel altijd nieuwe artikelen bij. En dan nog bij het avondeten.”

Kiran: “En verschilt dit van je gedrag voor nieuwsbehoefte van vroeger?”

Vincent: “Haha vroeger keek ik bijna niet eens naar het nieuws! Ik ben toen sinds mijn opleiding Bedrijfseconomie het economisch nieuws een beetje gaan volgen en dat ging zo over op het dagelijkse nieuws.”

Kiran: “Dus naarmate je een gedeelte van het nieuws ben gaan kijken, ging dat over naar het dagelijks volgen van het nieuws?”

Vincent: “Ja zo zou je het wel kunnen stellen. Ik kijk nu ook altijd standaard omdat het een routine is.”

Kiran: “Ok dat is wel apart ja. Zo te horen sorteer je wel je nieuws, dat je echt je nieuws in onderwerpen plaatst.”

Vincent: “Ja sommige dingen boeien me nou eenmaal niet. Ik hoef echt niet te weten dat Britney Spears voor de duizendste keer zwanger is of zo.”

Kiran: “Haha ok nieuws rondom celebrities en zo hebben niet je voorkeur.”

Vincent: “Niet bepaald nee.”

Kiran: “Haha begrijpelijk. En denk je dat sommige onderwerpen in de toekomst erg belangrijk gaan worden? Dat er bijvoorbeeld bepaalde onderwerpen zijn die later veel in de media zullen gaan verschijnen?”

Vincent: “Ja ik denk vooral de nieuwste technologische ontwikkelingen en sowieso schandalen door bekende personen.”

Kiran: “Ja ik bedoel meer dingen waarover lang in de media zal worden gesproken. Een seksschandaal of zo wordt heel even besproken maar daarna hoor je er niks meer over.”

Vincent: “Oh zo. Ja ik denk dat de hele klimaatverandering nog even door blijft gaan, daar zie ik de laatste tijd echt zoveel over. Red de bomen hier, verminder je energie daar, zo blijft het maar gaan. En ik denk ook dat je later veel meer zult horen over de islam want in Nederland is het steeds meer een groeiend probleem.”

Kiran: “Hoe bedoel je, probleem? Iets van een aankomende oorlog of iets in die richting?”

Vincent: “Zou best kunnen. Je leest steeds meer over extreme islamieten en alle terreur. Het kan vast niet lang meer duren totdat de hel losbarst en iedereen een wapen pakt.”

Kiran: “Hmmm interessant dat je dat zegt. Verder nog andere onderwerpen?”

Vincent: “Pfff kan me verder zo niks bedenken.”

Kiran: “Maakt niet uit, helemaal goed zo. Gaan we door met het onderwerp timing. Uhhh hoe lees of bekijk je vooral je nieuws? Wil je alleen de headlines snel weten of lees je al gedetailleerd?

Vincent: “Ik lees of luister echt goed als het onderwerp mij aanspreekt. Dat doen volgens mij wel de meeste mensen. Ik heb extra aandacht voor iets als ik het zelf ook interessant vind.”

Kiran: “Haha je bent gewoon normaal hoor, dat heb ik ook. Maar je zei al eerder dat je vooral de hele dag door het nieuws volgt. Nog een bepaalde voorkeur voor plek?”

Vincent: “Thuis op de bank of aan de eettafel, of op de computer en soms m’n mobieltje.”

Kiran: “Je kijkt dus ook wel eens via je mobieltje? Wat vind je ervan?”

Vincent: “Ja ik heb zo’n PDA toestel dus dat is wel makkelijk. Kun je gewoon internetten en is wel handig voor onderweg he.”

Kiran: “En denk je dat daar een toekomst in zit voor nieuwsconsumptie?”

Vincent: “Volgens mij is dat al wel bezig. Je kunt toch voor een vast bedrag in de maand zoveel internetten op je telefoon als je wilt?”

Kiran: “Klopt, meestal 10 euro per maand ja.”

Vincent: “Ja dat heb ik dus ook. En je telefoon heb je toch wel altijd bij je dus ik zou er niet van opkijken als later iedereen op zo’n ding zit te internetten.”
Kiran: “En verder nog op bepaalde plekken? In de auto bijvoorbeeld of op werk?”

Vincent: “Op werk af en toe ook ja. Als er niks te doen is mag je jezelf bezig houden, dan ga ik meestal wel even internetten.”

Kiran: “Ok dan zijn we nu al weer bij het laatste onderwerp. Denk je dat er verschillen zijn tussen de manieren van nieuwsconsumptie van vroeger en nu?”

Vincent: “Ja ik denk dat vooral internet een grote rol speelt. Vroeger ging je zelf op onderzoek door in boeken te lezen en moest je ook echt de deur uit. Nu kun je thuis alles achter de pc opzoeken en heb je ook veel meer informatie.”

Kiran: “Zie je nog nieuwe technologieën verschijnen om nieuwsconsumptie te vergemakkelijken?”

Vincent: “Ik zou nu niks kunnen bedenken, ik vind internet op m’n telefoon al een hele prestatie als je naar tien jaar geleden kijkt. Maar ze blijven altijd wel nieuwe dingen verzinnen. Voor hetzelfde geldt krijg je over een aantal jaren een chip in je lichaam en krijg je vanzelf informatie vanzelf binnen, je kan het zo gek nog niet bedenken.”

Kiran: “Haha ja dat is waar. Wie weet wat de toekomst brengt he. Nou goed, dat was het eigenlijk dan al weer. Ging sneller dan ik dacht.”

Vincent: “Ai, is dat erg?”

Kiran: “Nee hoor, maakt niet uit. Zeg, bedankt voor je tijd en je medewerking!”

Vincent: “Graag gedaan.”





Interview 9: Lindsey V.

Respondent: Dennis van Damme, 30 jaar, Rij-instructeur.

Lindsey: Hoi Dennis, leuk dat je er bent.
Dennis: Hallo Lindsey, leuk om hier te zijn.
Lindsey: haha nou mooi. Ik wil je ten eerste even bedanken dat je de tijd hebt genomen voor me. Hierbij dus, bedankt!
Dennis: Niets te danken hoor, had toch niets beters te doen haha.
Lindsey: Ik zal je even uitleggen wat precies de bedoeling is. Uuhm ik ga je wat vragen stellen en dan is het de bedoeling dat jij gewoon alles verteld wat er bij dat onderwerp in je op komt. Ik gebruik de informatie voor een opdracht voor mijn opleiding, dus je kunt gerust je hart luchten haha. Nee maar serieus, je mag echt zeggen wat je wil.
Dennis: Nou dat is mooi, ik hou er van om te praten haha. Vraag maar aan mn vriendin. Maar kom op, vraag wat je te vragen hebt.
Lindsey: Nou laten we beginnen met dat jij wat over jezelf verteld.
Dennis: Uuhm naja okay, Ik ben Dennis van Damme. Trotse vader van drie kindertjes en rij instructeur bij een rijschool. Verder werk ik ook als vliegtuigmonteur bij de KLM en heb ik samen met mijn vriendin een online kinderschoenen verkoop bedrijfje. Tsjaa.. ik ben niet zo intressant, is dit goed genoeg?
Lindsey: ja dit is goed hoor. Maar misschien kun je wat vertellen over je dagelijkse bezigheden, want zo te horen heb je een druk bestaan.
Dennis: Ja dat klopt inderdaad, maar dat is maar goed ook, want ik kan geen seconde stil zitten. Ik ben altijd wel met wat bezig.
Lindsey: Is het niet zwaar, drie kinderen en dan ook nog zoveel werken?
Dennis: Nee, ik heb er zelf voor gekozen en ik moet er dan ook maar mee leven dat ik mn kinderen niet zo heel vaak zie.
Lindsey: Okay, nou mooi. Heb je in je drukke leven wel tijd om in de gaten te houden wat er allemaal in de wereld gebeurt?
Dennis: Jawel hoor. Ik zit door mijn werk vaak in de auto en dat luister ik naar het nieuws enzo. Dat bedoel je toch?
Lindsey: Ja dat klopt inderdaad. Is nieuws ook belangrijk voor je, ik bedoel heb je echt de behoefte om het nieuws te horen op de radio of luister je het maar gewoon omdat het toch opstaat?
Dennis: Nou ik moet zeggen dat het niet het eerste is waar ik aan denk als ik ’s ochtends wakker wordt. Maar als ik er al een paar uur op heb zitten dan denk ik wel laat ik even het nieuws luisteren.
Lindsey: is nieuws relevant voor je?
Dennis: Uuhm ja, relevant. Daar vraag je me wat. Ik denk dat het belangrijk is om te weten wat er speelt in de wereld, ik heb ook kinderen dus ik wil graag op de hoogte blijven over in wat voor wereld wij leven.
Lindsey: uhuh. Lees je wel eens de krant?
Dennis: Nou wat ik zeg, ik zit veel in de auto. Maar we zijn wel geabonneerd op de Telegraaf, dus daar kijk ik ook wel eens in.
Lindsey: en het journaal?
Dennis: Oja, als ik thuis ben kijk ik ook wel naar het journaal ja. Eigenlijk vooral ’s nachts als ik niet kan slapen, op Nederland 1 wordt bijna de hele nacht herhaald.. dus dat kijk ik dan wel.
Lindsey: Maar vindt je dat het beeld wat je ziet op tv of in de krant belangrijk is? Of doet het hetzelfde met je als het nieuws hoort op de radio?
Dennis: Ik denk dat ik net zoveel op steek van het nieuws als ik het alleen hoor, dan als ik er ook beeld bij heb.
Lindsey: Het maakt voor jou dus eigenlijk geen verschil?
Dennis: Naja, uuhm.. wat ik wel denk is dat beelden bepaalde teksten kracht bij kunnen zetten. Laten we eerlijk wezen, je schrikt meer van een plaatje waarop je iemand ziet die vermoord is met alles wat daarbij komt kijken, dan dat je er alleen over leest.
Lindsey: okay, dus kan ik daar uit op maken dat je denkt dat een beeld aan de informatiewaarde van een nieuwsfeit niets toevoegt, maar dat een beeld het nieuwsbericht wel kan versterken?
Dennis: Ja dat kun je stellen ja
Lindsey: Maar nu heb je het over een combinatie van, maar wat denk je dat los van elkaar meer indruk maakt, beeld of schrift?
Dennis: Uuhm dat is een lastige. Dat zal ook per situatie verschillen denk ik. Wat ik wel weet is dat als ik de krant voor me heb liggen en ik zie een plaatje van iets dat dat dan wel bepaald of ik het artikel wel of niet lees.
Lindsey: Maar geeft een beeld ook genoeg informatie?
Dennis: Nee dat denk ik niet.. Maar het blijft een lastige. Ik denk dat beeld misschien meer in werkt op je gevoel, je emotie weet je wel. Maar ik denk dat als je echt geïnformeerd wil worden dat je toch moet luisteren naar het nieuws of het krantenbericht echt moet lezen.
Lindsey: Okay, goed. Uuhm.. volgende vraag.
Dennis: Haha, praat ik te veel?
Lindsey: Nee helemaal niet! Je doet het juist hartstikke goed. Ben blij dat je zoveel verteld uit je zelf, daar heb ik het meest aan. Maar laten we verder gaan.
Dennis: is goed meissie
Lindsey: Okay. Dus. Wat voor media gebruik je om nieuws te consumeren?
Dennis: Wat een mooie woorden allemaal haha. Uuhm is even denken, ja ik gebruik eigenlijk verschillende media. De radio zoals ik al zei, de tv, de krant en internet natuurlijk.
Lindsey: Je zegt ‘internet natuurlijk’, hoezo is dat zo natuurlijk?
Dennis: ja naja ik ben dan wel 30, maar ik ga wel met de tijd mee.
Lindsey: haha ja ik bedoelde ook niet dat ik het me niet kon verstellen vanwege je leeftijd! Maar ik vraag me gewoon af waarom het zo natuurlijk is voor je om ook nieuws te consumeren via het internet.
Dennis: oh op die fiets. Naja ik denk dat internet niet meer weg te denken is eigenlijk. Zoals ik eerder al zei heb ik zelfs een bedrijfje online met kinderschoenen. Ik kijk ook wel eens op de nieuws sites enzo. Ik ben er niet de hele dag mee bezig, maar als ik achter de computer zit neem ik vaak wel even een kijkje. En laten we eerlijk zijn, als je op het internet zit wordt je ook vaak geconfronteerd met nieuws. Als mn msn aan gaat dan krijg je op dat msn vandaag allemaal nieuws, en vaak klik daar dan toch even op verder. Tsjaa, zo gaat dat nu eenmaal he.
Lindsey: Doe je dit al lang?
Dennis: naja, wel geruime tijd. Maar t is niet zo dat ik als kind op t internet nieuws ging bekijken ofzo. Als ik nu naar mijn kinderen kijk, dan denk tsjaa dat was in mijn jeugd wel anders.
Lindsey: hoe bedoel je dat dan?
Dennis: Naja, wat ik zeg.. ik kan me niet herinneren dat wij een computer hadden thuis hoor. Misschien zo’n oud geval op een gegeven moment. Maar geen internet hoor. Nee nee, dat was 15 jaar geleden toch al anders. Ik denk dat ik nu ik erover na denk pas een jaar of 8, 9 me echt bezig houd met internet. Kan dat? Ja he?! Naja in ieder geval, ik zie aan mijn kinderen en mn nichtjes en neefjes dat dat nu gewoon anders is. Ze kunnen bijna allemaal met dat ding omgaan, en nog vliegensvlug ook hoor!
Lindsey: Mag ik concluderen dat je dus nu eigenlijk via aan andere weg aan je nieuws komt dan vroeger?
Dennis: ja in zekere zin wel, kijk vroeger luisterde ik ook weleens naar de radio.. maar door mijn beroep nu gewoon elke dag. en wat ik al zei, nu kom ik ook aan mijn nieuws door middel van het internet en vroeger niet ..
Lindsey: okay, en hoe zie je dit in de toekomst ontwikkelen?
Dennis: tsjaa dat is lastig he.. ik kan niet in een glazen bol kijken, maar als je het mij vraagt gaat internet steeds een grotere rol spelen in de maatschappij. Ik denk dat de jeugd nu al bijna geen krant meer leest en door die i-pod’s luisteren ze ook weinig radio, in de toekomst denk ik dat dit steeds erger wordt. Internet gaat een grote rol spelen denk ik.
Lindsey: aan wat voor soort nieuws heb jij behoefte?
Dennis: vooral aan de belangrijkste gebeurtenissen.
Lindsey: maakt niet uit waarover of waar?
Dennis: Naja, gewoon binnenland en buitenland nieuws enzo. De headlines een beetje he, die volg ik wel. En sport. Dat estelle gullit naar het buitenland gaat verhuizen zal me een worst wezen, dat is voor mij geen nieuws.
Lindsey: Wat is nieuws dan wel voor jou?
Dennis: pff je maakt het me wel lastig he. Uuhm naja, iets wat anders is dan normaal. Of grote gebeurtenissen enzo. Wat trouwens ook heel belangrijk is, is dat het op het gevoel moet inspelen.
Lindsey: Je hebt al gezegd dat je nieuws via de radio luistert door je werk. Doe je dit de hele dag door, of een aantal keer per dag?
Dennis: Je moest is weten hoe vaak het nieuws is op de radio! Haha, maar sowieso ’s ochtends wil ik wel even weten of er nog iets belangrijks is gebeurt in de wereld. En ’s avonds eigenlijk ook. Ik hoef niet de hele dag door op de hoogte gebracht te worden van wat er allemaal wel niet aan de hand is in de wereld.
Lindsey: niet?
Dennis: Nee man, dan wordt je ook helemaal gek denk ik.
Lindsey: Maar stel dat je in de toekomst precies kan sorteren over welke onderwerpen je nieuws wilt en je kunt af en toe een update krijgen, lijkt je dat wat?
Dennis: Ja dat is weer een ander verhaal. Misschien wel, zou even wennen zijn denk ik.
Lindsey: Waarom?
Dennis: Naja, ik denk dat het sowieso belangrijk is om van alles wat te weten. Dus niet alleen wat er in de sport wereld gebeurt.. zou wel een hele egoïstische maatschappij worden denk ik. Maar het is opzich wel een idee ter aanvulling.
Lindsey: denk je dat bepaalde nieuwsonderwerpen in de toekomst belangrijker worden?
Dennis: uuhmm,.. daar vraag je me weer wat zeg.
Lindsey: oh haha wil het je niet lastig maken hoor.
Dennis: haha nee nee. Is even kijken, ja ik denk dat misschien economie belangrijker wordt? Achja, ik weet het ook eigenlijk niet.
Lindsey: Als je de krant leest, of je leest nieuws online.. lees je dan het hele artikel?
Dennis: In de krant lees ik meestal de artikels die horen bij de headlines die me aanspreken. Op internet lees ik vaak alleen de korte stukjes. Het leest toch moeilijker van zo’n beeldscherm.
Lindsey: Denk je dat jouw kinderen er ook zo over denken als ze jouw leeftijd hebben?
Dennis: Nee dat denk ik niet, ik denk dat het voor hen heel normaal is om nieuws te lezen of luisteren op het internet.
Lindsey: Tot slot wil ik het nog even hebben over de manier waarop je nieuws consumeert. Kun je daar iets over vertellen?
Dennis: naja ik zou eigenlijk niet weten wat ik nog kan toevoegen aan wat ik al gezegd heb.
Lindsey: Je hebt inderdaad al heel veel informatie gegeven ja!
Dennis: Ach, als je me nog een keer nodig hebt voor school.. je hebt mn nummer nu he! Haha
Lindsey: Ja dat klopt, ik zal zeker aan je denken!. Dan is mijn laatste vraag of je denkt dat de manier van het consumeren van nieuws in de toekomst anders wordt dan nu en dat het was toen jij een kind was.
Dennis: Ja dat gaat zeker veranderen. Dat zie je nu al, alles gaat zo snel. De technologie dan he, het is bijna niet meer bij te houden. Ik snap best dat mijn ouders hier niet meer in mee gaan. Dat die gewoon ’s ochtend de krant lezen en ’s avond om acht uur nog even het nieuws kijken. Ik denk dat ik er net tussen in zit. Ergens heb ik nog wel dat traditionele in me, maar aan de andere kant vind ik zelf dat ik mee ga met de tijd. Mijn kinderen zullen denk ik niet meer ’s ochtends de krant pakken, zij zullen wel op internet kijken of via andere nieuwe technologien als ze behoefte aan nieuws.
Lindsey: Dennis, ik wil je heel erg bedanken voor de moeite en je meewerking. Ik weet zeker dat we er heel veel aan zullen hebben.
Dennis: graag gedaan hoor, het was geen moeite.
Lindsey: okay, nou nogmaals bedankt!


Geen opmerkingen: