maandag 26 november 2007

Interviews Trends Nieuwsconsumptie Week 47 (20 jaar)

Interview 1: Arnaaz K.

Respondent: Robert Jansen, 20 jaar en student bouwkunde

ik zou je graag een paar vragen stellen over hoe je het o.a. het nieuws consumeert.
okey is goed.

Welke media gebruik je zoal?
tv , radio ,internet, , in ieder geval traditionele media dus , hoe wist je dat het traditionele media genoemd word?ja ik had communicatie gestudeerd maar was gestopt.
waar haal je je nieuws vandaan,tv internet de krant,radio

TV: ik luister naar het nieuws omdat het ,ze hebben leuke dingen zowel als goed dingen , en het geeft je
een beeld van de wereld.,hoe vaakkijk je nieuws op de tv , 1 keer per dag het ochtend journaal, waarom kijk je dan naar het ochtendjournaal? je staat om 7 uur in de ochtend
en dan doe ik me dagelijkse rituelen, en 1 ritueel daarvan is dat ik het ochtendjournaal bekijk, zodat ik weet wat er in Nederland zowel als in het buitenland zich afspeelt.
bovendien zie ik ook wat weer het is en dan weet ik wat ik vandaag aan ga trekken.

Internet: bekijkje wel eens nieuws op internet?
nee,waarom niet dan ,omdat ik het al volg op tv dat had ik net al gezegd, en dan hoef ik niet te zoeken naar het nieuws, waarom wil je niet zoeken?
omdat het me tijd kost, en ik heb nogal een druk schema aangezien ik een parttime student bent die ook nog eens hard werkt. O nee ik vergis me een beetje want ik zoek wel inderdaad naar nieuws op het internet maar dat is alleen maar sportnieuws. welke site check je dan? www.voetbalzone.nl en ook nog naarwww.vi.nl


Radio: luister je nieuws op de radio? ja maar alleen als ik in de auto ben. Dan luister namelijk naar radio 538 en soms krijg je soms wat nieuws mee.
Hoe vaak ga je met auto? 3 x per week ga ik met de auto naar me werk.

Krant: lees je de krant? ja natuurlijk lees ik de krant, als ik met de metro ergens naar toe ga dan pak altijd de spits en de metro erbij.
hoe vaak lees je dat dan? elke x wanneer ik met de metro ga. best wel vaak eigenlijk,ik denk dat ik wel elke werkdag de krant lees, op het werk
nemen mijn collega ook wel de spits en de metro mee , en dan als ik tijd heb dan lees ik het in me pauzes. wat lees je dan in de krant?
eerst kijk altijd naar wat de voorpagina te bieden heeft. en dan lees ik altijd de kopstukken, maar meestal skip ik direct door naar het sport gedeelte
en dan maak net als altijd de sudoku nadat ik mijn horoscoop heb gelezen.

wat voor nieuws boeit het je meest?
nou toch wel het sport nieuws. omdat ik zelf heel me leven aan sport,op dit moment doe ik aan schaken,het is mijn leven. De meeste mensen zeggen
dat schaken geen echt sport is maar in principe is dat het wel,of tenminste dat vind ik.
okey wat me nog meer interesseert is het nieuws dat over oorlogen gaat zoals nu dat met Irak. waarom? ik vind het interessant. Het spreekt me aan
waarom? ik zou ook graag militair willen worden maar dat kon niet wegens prive omstandigheden. Okey is goed dan kan ik best wel begrijpen.

Beeld VS schrift
Wat is effectiever?
Beeld is effectiever? waarom dan?omdat beeld spreekt meer aan ,hoef je niet te lezen, omdat buitenlanders eerder de taal kunnen begrijpen dan lezen?
Waarom heb je het over buitenlanders? omdat ze in overvloed zijn. Bedoel je dat positief of negatief? positief

wat vind je geloofwaardiger? beeld of schrift? Beeld want dan kan ik het met me eigen ogen waarnemen. dan kan ik meer zien. beeldmateriaal zegt meer
als schrift. geef eens een voorbeeld dan? jah ik las een tijdje geleden een boek van harry potter,ordevan de phoenix, om eerlijk zijn begreep ik niks
van het boek en daarna d8 ik , ik ga de film bekijken,en weet je wat het was ontzettend leuker dan het boek. ik heb zo ontzettend genoten van die film. Het was echt tof veel beter dan het boek.
heb je ook een voorbeeld ervan betrekking tot het nieuws.? op dit juist moment kan ik er niet op komen....

Toekomst.
Okey laten we het even hebben over de toekomst dus laten we zeggen in 2015.neem even je tijdom erover na te denken.
Welke onderwerpen denk je dat in de toekomst belangrijk zullen zijn.
oorlogen zijn belangrijk en ik denk dat in de toekomst het nieuws over oorlog ook belang zal zijn.

Hoe denk je dat de technologie in betrekking tot de consumptie van nieuws in de toekomst zal zijn?
nou om eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe het in te toekomst eruit zal komen te zien, maar wat ik ontzettend gaaf zou vinden dat je zo een horloge had die het nieuws geeft en direct ook selecteert voor me.

hoe zou je in 2015 je nieuws willen consumeren?
Nou op dezelfde manier als nu. ja op dezelfde manier.




Interview 2: Charlaine S.

Respondent: Hill, 20 jaar , een tweedejaarsstudent, duaal HBO-Verpleegkunde

C.: Hoe vaak kijk jij nieuws per dag denk je? Met betrekking tot tv, krant…
H.: Een stuk of tien keer.
C.: Tien keer per dag? En kijk je dan vaak tv?
H.: Niet meer dan normaal, twee of drie uur of zoiets
C.: Kijk je dan nieuws, of kijk je programma’s?
H.: Veel nieuws en actualiteiten
C.: Oke zoals, wat voor programma’s?
H.: Het NOS journaal, RTL, Netwerk, Nova
C: Dus wel echt nieuws ja.
H.: Ja
C.: Oke, en lees je liever of kijk je liever nieuws?
H.: Uh ja, alle 2 eigenlijk, ik kijk heel graag nieuws, maar ik lees ook heel graag kwaliteitskranten, als het maar die verder op de onderwerpen door gaan.
C.: Zoals?
H.: Zowiezo niet de Telegraaf, dat is echt een sensatiekrant, wat ik dus echt negentig procent rotzooi vind. Maar zoals De Volkskrant, NRC, NRC Next. De kranten met wat meer achtergrond lees ik liever. Het liefst een krant zonder mening maar die heb je eigenlijk nergens.
C.: Nee, inderdaad die heb je altijd wel ja. Maar stel in zo een ‘goede’ krant of op tv staat een verwijzing naar een site, ga je er dan wel eens heen als het je aanspreekt?
H.: Heel soms, als het echt interessant is dan wel, ja uhm, als het maar geen mening vormt, ik kijk graag naar neutrale stukken zeg maar, iemand moet niet zijn mening er in gestopt hebben.
C: Dus alleen als het nieuws niet te aanvallend zijn mening opdringt?
H.: Nee, dus inderdaad niet De Telegraaf.
C.: nee haha, ok. Kijk je wel eens op de computer televisie? Denk je…uhh…. Tegenwoordig heb je op de computer van die…uhh… Voor mijn opleiding heb ik een enquête gehouden, en daaruit kwam dat veel jongeren televisie ook op de computer bekeken. Maar ikzelf doe dat helemaal niet, maar jijzelf wel?
H.: Alleen herhalingen van de stukken die ik heb gemist. Iets leuks, als het echt de moeite waard is dan kijk ik op het Internet.
C.: En aanvullingen op een programma wat je hebt gemist?
H.: Heel soms, vooral dan bij uhm…NOS kijk ik wel eens de achtergrondverhalen en bij NOVA.
C.: Oké, ja het echte nieuws bekijk je dus wel. En heb je ook wel eens dat je nieuws gaat sorteren. Heb je dus bijvoorbeeld wel eens genoeg van de oorlog in Irak of de armoede in Afrika? Je leest dus de krant en je wilt dan alles weten? Of laat je bepaalde onderwerpen liggen?
H.: Op het journaal bekijk ik wel inderdaad alles, maar de belangrijke stukken zoek ik verder op op Internet. Dat trekt mij gewoon, daar ga ik dieper op in. De nieuwswaarde voor mij…iets wat ik geen nieuws vindt, als er weer ergens een museum wordt geopend of dat Willem-Alexander weer een item heeft, dat kan mij echt geen niks schelen. Dat heeft totaal geen nieuwswaarde voor mij. Meer de dingen zoals hoe de politiek in elkaar zit en de economie. Ja, dat zijn voor mij echt onderwerpen die ik belangrijk vind. Dus ja, ik sorteer het nieuws dus eigenlijk wel ja.
C.: Ja, eigenlijk sorteer je nieuws altijd wel een beetje. Maar ben je daarin beïnvloed denk je? Werd je vroeger op de bank voor de tv gezet met bepaalde programma’s op? Moest je nieuws kijken of de krant lezen van je ouders?
H.: Ja en nee, het begin met het jeugdjournaal, daar werd ik wel gewoon voor gezet, het nieuws werd op een leuke manier gebracht.
C.: Ja, het was dus niet zo verplicht.
H.: Nee, het was echt niet verplicht nee, maar ik vond het zelf ook heel belangrijk om toch wel te weten wat er gebeurde in de wereld. Het jeugdjournaal bracht het slechte nieuws gewoon op een leuke manier.
C.: Het slechte nieuws leek in jouw ogen dan niet zo slecht.
H.: Nee, het was geen sensatie, je leert er wat van en … ja ik vond het wel leuk om te kijken.
C.: Denk je dat de kinderen die nu opgroeien, denk je dat het veranderd is met hoe jij opgegroeid bent met nieuws?
H.: Ja dat denk ik zeker. Kinderen hebben nu allemaal thuis Internet, MSN laptop en die kijken het nieuws van een andere kant, zoals op weblogs, zoals GeenStijl.nl en fock.nl enzo, en ja dat wordt op een heel andere manier gebracht. Vaak ook al met een mening er in, en het vormt dan toch de jeugd zeg maar, de kinderen van acht tot twaalf.
C.: Ja, en jij denkt dat zij toch gevoelig zijn voor bepaalde dingen?
H.: Ja
C.: Denk jij dat die trend zich door zet? Dat jij dat de kinderen die nu opgroeien en later op onze leeftijd erg anders naar de wereld kijken? Denk je dat dit een groot verschil wordt?
H.: Ja, je ziet in ieder geval al dat de meningen van de kinderen al iets rechtser zijn en harder dan dat het vroeger was, en alles is ook op hun manier. Zij zien en weten alleen wat zij zelf willen en kunnen weten en ja ik vind dat ja, zij zien niet echt het belang van het nieuws in. Zij vinden wat zij belangrijk vinden, en de wereld om hun heen kan hen eigenlijk niets schelen. Zoals de oorlog in Irak of de kinderen die dood gaan in Afrika, het is verder dan hun bed zeg maar. Dat gevoel heb ik nu gewoon bij de jeugd. Zij doen wat zij zelf belangrijk vinden.
C.: Ja en denk je dat dit nare gevolgen heeft? In algemeen, zoals in de maatschappij of op scholen? Denk je dat je dat gaat merken op straat?
H.: Ja, kinderen van nu zijn harder, brutaler. Ze worden op school niet meer echt met normen en waarden opgevoed. Ze wisten eerst waar ze aan te waren, maar zijn nu veel dingen vergeten en raken enigszins ontspoord. Zoals ‘comadrinkers’, daar had ik vroeger op die leeftijd nog nooit van gehoord. Of kinderen van elf, twaalf die zwanger worden, ja die had je vroeger ook, maar denk toch dat het erger is geworden.
C.: Ja en denk jij dat dit komt door weblogs, MSN, tv? Of denk je dat de maatschappij kinderen dan vormt?
H.: Ja, nou mijn mening is dat je mening wordt gevormd door je ouders. De maatschappij heeft natuurlijk wel invloed, maar het mag geen reden zijn dat jouw kinderen ontsporen.
C.: Ja, met een goede basis moeten ze hiertegen bestand zijn.
H.: Ja, dat de wereld verandert, betekend niet dat jij jouw kinderen anders moet opvoeden. Dingen die zij zien op MTV, en TMF. Er worden daar dingen op gepromoot zoals drank drugs en seks en ja die kinderen beginnen er daardoor eerder aan.
C.: Doordat kinderen anders naar het nieuws gaan kijken, veranderd dan de technologie? Worden mobieltjes de persoonlijkheid van mensen? Verdwijnen de computers en gaat alles mobiel, of komt de televisie weer in opkomst?
H.: Nou zo’n grote computer zal nooit verdwijnen, het is daarvoor te handig. Ik denk wel dat het nieuws zal veranderen, dat mensen zelf kunnen uitzoeken wat zij willen zien of weten. Hierdoor is er inderdaad wel een grote verandering in de maatschappij met betrekking tot nu. De krant en televisie zullen wel steeds minder worden ja, maar het zal echt nooit verdwijnen. Het blijft op een bepaald punt hangen. Iedereen wil wel koffie erbij pakken en op de bank ploffen met een krant.
C.: Oké, gelukkig dat jij daar zo overdenkt. Nou ik weet alles wat ik wilde weten. Dank je wel.




Interview 3: Elwin A.

Respondent: Sarah Gaaf, 20 jaar

Nieuws
Elwin: Is het nieuws iets waar je je mee bezig houdt?
Sarah: Uhm, nou….ja. Ik lees soms de krant,…in de ochtend met een kopje koffie erbij… En soms kijk ik ook het journaal.
Elwin: Ja..
Sarah: Ik houdt me er wel mee bezig dus.
Elwin: Ok… Mag ik vragen welke krant je precies leest?
Sarah: Jahoor, dat mag *glimlach*… de NRC Next. Mijn huisgenoot heeft daar een abonnement op.
Elwin: Ok, en vind je het belangrijk voor jezelf om het nieuws te volgens?
Sarah: Ja,.. ik vind wel dat je op de hoogte moet zijn van. Of nouja, niet dat het moet, maar ik vind het zelf zegmaar wel goed, voor mezelf dat ik een beetje op de hoogte ben. Dat je weet wat er gebeurt.
Elwin: Ok.
Elwin: Uhm, zijn er bepaalde onderwerpen die je graag volgt?
Sarah: Nee, eigenlijk niet, ik lees meestal wel alles, alleen soms staat er van dat stomme nieuws in,.. over Gordon ofzo. Dat lees ik niet.
Elwin: Ok.

Media
Elwin: Je zei dat je de krant leest en het journaal kijkt… Uhm, heb je een voorkeur voor het lezen van nieuws of kijken?
Sarah: Ik denk dat ik toch wel liever lees…
Elwin: Ja,… waarom lees je liever?
Sarah: De krant kun je op je gemak lezen en wanneer je wilt… het journaal niet,.. dat heeft wel beelden en dat is soms wel leuk,… bij bepaalde onderwerpen zegmaar… Toch lees ik liever.
Elwin: Ok,…maak je ook wel eens gebruik van andere media voor het nieuws, bijvoorbeeld internet, uhm, of nieuws op je mobiel?
Sarah: Uhh nee, niet echt. Ik zoek wel eens op hoelaat de bussen rijden enzo,… maar verder lees ik geen nieuws op internet… en mijn mobiel is heel oud, daar kan ik geen nieuws mee lezen… hoef ik ook eigenlijk niet.
Elwin: Ok,… dus als het gaat om nieuws ben je niet echt begaan met technologie?
Sarah: Nee, ik ben eigenlijk best ouderwets, haha,... Al die nieuwe technologie heb ik niet zoveel mee, nee.
Elwin: Denk je dat je wel redelijk op de hoogte bent van de nieuwe technologien?
Sarah: Ik weet het niet… Ik kende wel nieuws op je mobiel en internet natuurlijk,… maar verder weet ik het eigenlijk niet…
Elwin: Ok…

Nieuwsbehoefte
Elwin: Ok, het lezen van de krant,..of het kijken van het journaal kun je zien als nieuwsbehoefte. Denk je dat wanneer je 30 bent, dat je dan meer of minder nieuwsbehoefte zal hebben?
Sarah: Hoe bedoel je? Of ik minder de krant ga lezen?
Elwin: Bijvoorbeeld.
Sarah: Hmm, ik weet het niet… ik denk dat het wel gelijk blijft. Dat ligt een beetje aan wat ik doe als ik 30 ben en dat weet ik nog niet echt.
Elwin: Ok, uhm, lees je eigenlijk al lang de krant? Wanneer heb je bijvoorbeeld voor het eerst een krant gelezen,… of het journaal gezien?
Sarah: Poeh, nou dan moet ik even nadenken. Volgens mij heb ik wel het journaal eerder gezien,… maar wanneer dit was… dat weet ik niet meer… Ik denk dat ik 6 of 7 was.
Elwin: En de krant?
Sarah: De krant ben ik gaan lezen toen ik op de middelbare school zat. Denk in de 4e pas echt.
Elwin: Ok, je zei dat je niet zo begaan was met technologie. Uhm, dus je gebruikt voor je nieuwsbehoefte alleen de krant en het journaal?
Sarah: Ja, eigenlijk wel. Ik hoor soms ook wel nieuws van vriendinnen ofzo. Ik weet niet of dat meetelt.
Elwin: Dat telt zeker mee.
Sarah: Ok.

Onderwerpen
Heb ik bij nieuws al naar gevraagd.

Tijd en plaats
Elwin: Uhm,.. Je zei dat je de krant in de ochtend leest. Doe je dit elke ochtend?
Sarah: Naja, ik lees hem meestal in de ochtend, maar soms ook in de middag of avond…
Elwin: En doe je dit elke dag of ochtend...?
Sarah: Bijna iedere dag wel, ja.
Elwin: Ok, en dit doe je thuis of?
Sarah: Ja, thuis.
Elwin: Ok, lees je ook wel eens de gratis dagbladen?
Sarah: Ja, nee,… ik heb die weleens gelezen, maar meestal luister ik naar muziek in de trein.
Elwin: Ok..Wanneer je de krant leest,… hoe selecteer je dan wat je leest? Doe je bijvoorbeeld aan koppen snellen, of scan je de tekst voor interessante stukken?
Sarah: Meestal lees ik eerst de kop en als die leuk of interessant is dan lees ik de tekst… Of er staat een mooi foto bij,… dan lees ik de tekst wel sneller.
Elwin: Ok.

Manieren van consumeren
Elwin: Uhm, je kunt het lezen van nieuws zien als het consumeren van nieuws. Denk je dat er veel veranderd is ten opzichte van vroeger? Zeg 25 of 50 jaar terug.
Sarah: Uhh, ja, mensen kunnen nu veel makkelijk het nieuws volgen. Heel vroeger had je alleen de krant en nu heb je internet enzo.. Nieuws kan nu ook veel sneller gevolgd worden door internet. De krant moet gedrukt worden en internet is alleen maar even nieuws toevoegen.
Elwin: Ja, denk je dat mensen steeds meer behoefte hebben gekregen om te consumeren, of dat het aanbod gewoon gevarieerder is?
Sarah: Ik denk dat mensen toch wel meer behoefte hebben gekregen om te consumeren, door het aanbod is het natuurlijk ook toegankelijker geworden zegmaar.
Elwin: Ja, en denk je dat er in de toekomst steeds meer wordt geconsumeerd? Of misschien wel minder?
Sarah: Ik denk wel meer, want er komen steeds nieuwere technologien waarmee je het nieuws echt overal kan volgen, zoals nieuws op je mobiel, dan kun je echt overal nieuws lezen.




Interview 4: Lena H.

Respondent: Kimberly Leermaker, 20 jaar en werkt als directie secretaresse bij een groot bedrijf.

Na een korte uitleg waar het interview over gaat en waar het voor is bedoeld gaan we beginnen.
Ik begin te vragen wat nieuws voor haar betekend de relevantie ervan. En ze antwoordt meteen met dat ze het belangrijk vind om te weten wat er in de wereld omgaat. En dat ze daarom ’s morgens de krant leest, de gratis kranten lacht ze. In de bus lees ik de Metro en ik de trein de Sp!ts verteld ze. In de weekenden leest ze geen krant. Maar elke ochtend kijkt ze het ochtendnieuws of er iets is gebeurd en op haar werk kijkt ze regelmatig op de internet naar de site van de Telegraaf om het nieuws bij te houden.
Dus ik zeg dat nieuws wel een grote rol speelt in je leven. En ze is het hier mee eens.
Bij de vraag wat haar voorkeur is beeld of schrift antwoord ze meteen met beeld. Hier worden snel alle belangrijke onderwerpen behandeld. Maar het lukt niet altijd om ’s morgens het nieuws te kijken. Ik vraag haar wanneer ze meer wilt weten over een onderwerp of beeld dan nog steeds haar voorkeur heeft. En dan kiest ze toch liever voor het internet waar je alles snel kan opzoeken.
Oké, is je nieuwsconsumptie gedrag veranderd ten opzichte van “vroeger”? Ze schiet in de lach en zegt overtuigend ja zeker! Op jongere leeftijd hield ik mij echt niet bezig met wat er in de dagelijkse wereld gebeurd. Mijn ouders vonden dit altijd wel erg belangrijk dus keek ik wel eens naar het Jeugdjournaal. Maar had een afkeer tegen de krant. Pas dat ik op de middelbare school kwam ging ik mij meer bezig houden met het kijken van het nieuws en later pas met het lezen van de krant. Ik merk dat hoe ouder ik wordt hoe belangrijker ik het vind.
Welke delen van het nieuws spreken jou het meest aan? Dus welk soort nieuws; binnenlands, buitenlands of sport bijvoorbeeld? Het binnenlandse nieuws vind ik vooral belangrijk antwoordt ze eigenlijk ook wel het buitenlandse. En natuurlijk niet vergeten de roddels haha, het shownieuws. Blijft leuk.
Dus als je de krant leest sorteer je echt op deze onderwerpen? Nee zegt ze ik begin natuurlijk vooraan en lees eerst de koppen en wat mij interesseert lees ik verder.
Denk je dat bepaalde onderwerpen in de toekomst steeds belangrijker gaan worden?
Ja denk ik wel antwoordt ze. Vooral het binnenlandse nieuws. Omdat je steeds meer informatie op internet kunt vinden. Mensen zetten toch ook veel dingen zelf erop. Ik zeg burgerjournalistiek. En ze zegt ja dat!
Hoe denk jij dat de manieren van consumeren gaan veranderen? Dus hoe mensen aan hun nieuws komen. De verandering van de technologie? Ze denkt dat in de toekomst mensen heel snel op de hoogte zijn van het nieuws doordat dit dan rechtstreeks op bijvoorbeeld je mobiele telefoon te zien is. Of als er iets is wat de mensen wereldwijd moeten weten dat dit te zien is hun monitor, of op de televisie. De kranten blijven denkt ze, maar dit zal wel minder gelezen worden doordat de technologie sterk verbeterd wordt op diverse manieren.
Ik bedank haar voor het interview.




Interview 5: Suki V.

Respondent: Veronika Hamer 20 jaar, dit jaar begonnen met een WO studie maar net mee gestopt. Werkt nu full-time.

Suki: Nou goedenavond Veronika, fijn dat je bereid bent om mee te doen aan dit diepte interview. Dank je wel.
Veronika: Ja ben benieuwd er wordt toch niet een enorme kennis van me verwacht he? Haha
Suki: Nee joh absoluut niet, zoals je weet is het onderwerp nieuwsconsumptie en uhh ja daar gaan we gewoon even over praten. We willen graag weten hoe jij over bepaalde dingen denkt wat betreft nieuwsconsumptie.
Veronika: Okee, dat is goed.
Suki: Voel je dus vrij om te zeggen wat je voelt, denkt en wil! Haha nee maar niks is fout of goed, het is gewoon een leuk onderzoekje, waarbij we met jouw mening al een heel eind komen, goed?
Veronika: Ja, vind het wel leuk, kom maar op met die topics! haha ik praat wel, of je er wat aan hebt is een tweede…
Suki: We hebben aan alles wel iets!
Veronika: Ok dan
Suki: Wil je er een kopje thee bij?
Veronika: Ooh dat vind ik wel lekker, dank je wel.
Suki: suki schenkt 2 kopjes thee in en haalt de koekjestrommel uit de kast. Alsjeblieft.
Veronika: Hmm, lekker
Suki: Neem gerust, ok laten we beginnen.
Veronika: Ja
Suki: Uhh ok we beginnen algemeen over nieuws. Wat betekend volgens jou nieuws?
Veronika: uhh nou alles wat in de krant staat, op het journaal is en je op de radio hoort enzo.
Suki: knikkend gebaar,
Veronika: dus ja als er iets actueels is gebeurd wat nieuw voor mensen is, niet vaak voorkomt, schokkend is, emotioneel of bizar. Dat is nieuws toch?
Suki: Ja je hebt gelijk, maar vind je altijd alles wat je dan als nieuws hoort of leest, ook tot de eigenschappen voldoen die je daarnet opnoemde?
Veronika: glimlach, nou ja bijna altijd wel eigelijk anders wordt het toch ook niet gepubliceerd? Er zitten wel eens artikelen in de krant waarvan ik denk wat boeit dit, maar dat is dan voor andere mensen wel weer interessant, omdat zij daar meer mee te maken hebben dan ik.
Suki: Heb je vaak dat gebeurtenissen uit het nieuws je totaal niet interesseren?
Veronika: Ja hoor, zoiezo standaard de beursstanden sla ik over en sport lees ik eigelijk ook nooit, tenzij ik weet dat er net een belangrijke wedstrijd is geweest of er iets is gebeurd wat opvallend veel aandacht krijgt. Dan wil ik wel even kort weten wat er aan de hand is maar puur om er over op de hoogte te zijn.
Suki: Ok, en is het nieuws in het algemeen belangrijk voor jou?
Veronika: Ja zeker weten, ik vind het belangrijk om te weten wat er in de wereld gebeurd.
Suki: Is dit altijd al zo voor je geweest of ben je het belangrijker gaan vinden gedurende de jaren?
Veronika: Nee ik vind het steeds belangrijker worden, vroeger begreep ik het allemaal nog niet zo goed, je kende geen namen en het zei me niet zo heel veel. Nu begrijp ik het en vind ik het interessant ook omdat het veel dichter bij je staat dan vroeger. Je hebt meer met de dingen die er gebeuren te maken.
Suki: Wordt er in jouw omgeving dan ook veel gepraat over het nieuws?
Veronika: Ligt er aan waar ik ben en met wie. Met familie en op school praat ik best vaak over dingen die in de media staan. Met vrienden eigenlijk wat minder, die zie ik niet dagelijks dus dan bespreken we andere dingen, maar natuurlijk komen daar ook wel nieuwsonderwerpen naar boven.
Suki: Ok dank je wel dan gaan we verder naar de volgende topic namelijk Media..
Veronika: whoeoe spannend… haha nee geintje
Suki: We blijven wel serieus he! ;) haha
Veronika: ja doen we! 
Suki: Kan je met wat vertellen over welke media jij gebruikt bij het consumeren van nieuws en waarom kies je daarvoor?
Veronika: ja dat kan ik wel, ik lees de krant, omdat ik tot een week geleden elke dag een half uur heen en terug in de trein moest zitten voor college en dan is de krant lezen een nuttige tijdsbesteding en probeer ook zo vaak mogelijk het NOS journaal te kijken op tv, maar dit lukt niet zo vaak.. :S
Suki: Haha hoezo niet dan?
Veronika: Het begint om 20.00 en dan ben ik vaak nog aan het eten en dan vergeet je het gewoon, of ben bij vrienden en dan zet je het nieuws niet snel aan, tenminste ik niet.
Suki: Nee dat begrijp ik, ok de krant en soms televisie. Hoe vaak consumeer je dan nieuws via de tv?
Veronika: 3 a 4 keer ofzo..
Suki: Nou niet slecht hoor. Kijk je bij het consumeren via tv dan alleen naar het journaal of ook actualiteitprogramma’s?
Veronika: Voornamelijk journaal, want dat wil ik echt graag zien, maar heel soms als er iets interessants besproken wordt vind ik het ook wel leuk om naar Pauw en Witteman te kijken.
Suki: Ok spreekt beeld je aan bij het overbrengen van een nieuwsbericht?
Veronika: Nou niet persee, vind het eigelijk vaak afleidend. Ik merk dat ik het relaxed vind om nieuws op tv te kijken omdat je ontspant bent, maar als ik de krant heb gelezen, onthoud ik meer wat erin stond dan bij het nieuws op tv.
Suki: Dus als je kan kiezen schrift versus beeld, zeg jij?
Veronika: Ja toch schrift, he gek eigelijk dacht eerst dat ik tv chiller vond?!
Suki: Misschien komt dat omdat je tv kijken zoals je net zei in een ontspannende situatie doet, en je als chill ervaart, maar je meer onthoudt bij het lezen van het nieuws en dat is uiteindelijk wat je wil bereiken als je nieuws consumeert, waar of niet?
Veronika: ja dat zal het zijn en vind het eigelijk ook wel fijn dat je bij de krant even kan terug lezen als de tekst niet tot je doordringt. Dat heb ik namelijk nog al vaak, raak ik afgeleid of iemand praat tegen je en dan mis je bij de tv en trouwens ook de radio een heel stuk. Groot voordeel voor mij van de krant.
Suki: En heeft de draagbaarheid er ook mee te maken?
Veronika: Ja zeker, doordat je het mee kan nemen heb ik elke ochtend in de krant wat te lezen, waar je maar wilt wanneer het jou uitkomt lees je dat ding. Perfect. Doordat dat niet kan bij een tv uitzending mis ik dus ook vaak het journaal. Hee alles valt op zijn plek waarom ik voor schrift kies. Haha sta er opeens helemaal achter.
Suki: Nou mooi, en even ter vergelijking met vroeger, las je toen ook alleen de krant en keek nieuws op tv?
Veronika: Vroeger kreeg ik nieuws in het algemeen meer binnen door mond op mond, ouders en leraren op school die wat vertelden. Las nooit de krant, vond ik super saai en kon ook niet met die dingen omgaan, tegenwoordig is die tabloid uitvinding trouwens echt ideaal! En GTST ging toch echt voor het NOS journaal haha..
Suki: Ja idd die ken ik…en internet dan als nieuwsbron? Daar heb ik je nog helemaal niet over gehoord?
Veronika: nee idd haha ik zoek eigelijk nooit nieuws op internet alhoewel ik internet zelf helemaal geweldig vind, kan geen dag zonder.
Suki: ooh dus je zit wel veel op internet, maar dan kijk je tussendoor nooit op nu.nl ofzo?of you tube, uitzending gemist?
Veronika: Nee, zit wel is op you tube maar dat gebruik ik dan niet als informatievoorziening. Meer om grappige filmpjes en dergelijke te bekijken.
Suki: Ja daar kan je het natuurlijk ook voor gebruiken.., maar is er een reden dat je geen nieuws op het internet zoekt?
Veronika: nou niet bepaald eigelijk. Uhhh ik denk dat ik het gewoon niet gewend ben om het te doen, als ik op internet zit ben ik met andere dingen bezig en komt het niet in me op.
Suki: Maar ben je wel blij met de digitale media als nieuwsbron?
Veronika: Ja ik vind het zeker weten een goed uitvindingsding, heel fijn dat als je iets wilt opzoeken of wilt nalezen over een uitzending of in het algemeen kan je het zo opzoeken, zonder enige moeite en tijd.
Suki: Jammer dat je daar dan nooit gebruik van maakt..
Veronika: Nou ik moet je zeggen dat ik laatst bij een vriendin was en daar hoorde ik voor het eerst dat je nu ook op je computer een nieuwsbericht kan horen. Dus een soort radio alleen dan wanneer je wilt en waarover je wilt. Dat zie ik mezelf nog wel is gebruiken, want dan kan je tijdens het luisteren nog iets anders doen, koken ofzo.
Suki: Ja precies dat is heel handig, maar in principe kan dat nu met de radio ook?
Veronika: Ja maar radio nieuws komt me altijd op het verkeerde moment als ik er even geen zin in heb, bijvoorbeeld in de auto dan wil ik liever muziek horen dan de hele tijd gepraat. Bij dit nieuwe kan je het zelf opzetten en dat lijkt me ideaal, soort krant consumeer je ook wanneer het je uitkomt, alleen dan is dit met stem dat je ook iets anders kan doen!
Suki: Handig handig, nou dan gaan we over op de topic Nieuwsbehoefte. Ik weet inmiddels hoe vaak je naar het journaal kijkt, maar hoe zit dat met het lezen van de krant?
Veronika: Dat doe ik wel elke dag.
Suki: Ok mooi en is hiermee jou nieuwskennis dan snel voldoende?
Veronika: Wat bedoel je?
Suki: Ja sorry stelde de vraag niet helemaal goed, ik bedoel wanneer jij tevreden bent met de nieuwskennis die jij hebt bij het lezen van de krant. Bijvoorbeeld bij alleen al het lezen van de kop en de lead, of door het artikel alleen te skimmen en scannen of lees je de artikels tot in detail om tevreden te zijn over de hoeveelheid kennis.
Veronika: Ooo zo bedoel je, snap hem. Dat ligt aan het onderwerp van het nieuws, als ik het interessant vind lees ik het hele artikel en als ik het niet interessant vind lees ik wel even de lead dat ik weet waar het over gaat. Alle koppen lees ik natuurlijk sowieso om die keuze te kunnen maken, doorlezen of niet..
Suki: Ok en als je een artikel dus wel interssant vindt, zoek je dan meer over dit onderwerp op in een andere krant of media?
Veronika: Nee niet echt, als ik een andere krant lees waarin hetzelfde interessante onderwerp wordt behandeld vind ik het leuk om te kijken of het daar vanuit een ander opzicht wordt geschreven of extra informatie wordt gegeven, maar zal hier zelf niet naar op zoek gaan.
Suki: Ow ok, lees jij eigelijk meerdere kranten?
Veronika: Nou ik heb een abonnement op het NRC next, die ik dus dagelijks lees, maar lees daarnaast regelmatig de metro of spits omdat ik die voorgeschoteld krijg als ik de trein in stap.
Suki: Ok en om even door te gaan op de krant omdat dit je voornaamste nieuwsbron is, houd je van lange of korte teksten?
Veronika: maakt me niet veel uit, of laat ik het zo zeggen, ik haak niet bij voorkeur af als ik een lange of een korte tekst zie. Vind het belangrijk dat alle belangrijke informatie er wel echt in staat, maar ellenlange saaie tekst met omheen draaiingen moet natuurlijk ook niet. Een middenwegje en het ligt natuurlijk ook weer aan het onderwerp, over sommige dingen vind ik het leuk of interessant om over te lezen dus dan mogen ze van mij komen met een goede stevige tekst. Bij andere liever weer alleen het noodzakelijke.
Suki: Ok dank je wel, dan laten we de nieuwsbehoefte verder met rust en gaan we door met topic Onderwerpen.
Veronika: gezellig :)
Suki: Als jij weer de krant pakt, zoek je dan als eerst bepaalde onderwerpen uit die je eerst wilt lezen?
Veronika: Nee, ik lees gewoon van voor naar achter en sla wat over als ik dat niet interessant vind.
Suki: Ok dus je hebt niet echt favoriete onderwerpen waar je in het algemeen al meer over leest?
Veronika: Nee eigelijk niet, mannen hebben dat met sport he?
Suki: Veel wel, maar ook niet iedereen hoor.
Veronika: Nee ik dus ook niet qua onderwerpen maar als ik iets zie staan over een delict in Amsterdam, mn geboortestad, dan ben ik wel meteen betrokken bij het artikel. Er gebeurd iets heel dichtbij dat raakt je vaak sneller dan dingen die veraf gebeuren.
Suki: Maar vind je Internationaal nieuws wel interessant?
Veronika: Oorlogen in buitenland vind ik belangrijk om daar wat van af te weten, maar politieke kwesties interesseren me al veel minder. Maar internationaal is voor mij wel al belangrijker geworden dan vroeger
Suki: Ok en zie jij een bepaald toekomstbeeld voor je op het gebied van onderwerpen die belangrijker worden?
Veronika: Ik denk dat het milieu en de opwarming van de aarde veel aandacht zullen krijgen in de toekomst, omdat dit problemen zijn die steeds erger worden en waar gevolgen aan vast zitten voor de samenleving.
Suki: knikt ja
Veronika: En denk dat er ook meer aandacht naar China gaat omdat dit land erg in opkomst is en vind ook dat er aan Latijns-Amerika meer aandacht geschonken moet worden, of dit ook gebeurd weet ik niet.
Suki: Ok gaan we nu verder met het 1 na laatste topic namelijk Tijd en Plaats. Waar ben jij meestal als je nieuws consumeert?
Veronika: In de trein, thuis, en wachtkamers..
Suki: Ok allemaal vrij logische locaties, kies je ze ook precies uit of komt het zo uit wanneer jij nieuws wilt consumeren je jezelf meestal daar bevindt?
Veronika: Nou ik consumeer eigenlijk vrij stabiel nieuws, altijd in de ochtend en dan bewust in de trein omdat ik dan even de tijd kan nemen en in de wachtkamer pak ik snel een krantje om de tijd te doden en thuis consumeer ik nieuws omdat ik daar een tv en een bank heb waar ik rustig op kan zitten en luisteren.
Suki: Ok en hoe lang neem je de tijd voor het consumeren van nieuws?
Veronika: Voor het journaal kijken gewoon het half uurtje wat zij uitzenden, maar ben dat half uurtje wel echt alleen met het kijken bezig en doe geen andere dingen tussendoor. Dat heb je nog wel is met de radio, het staat wel op maar de helft dringt niet tot je door, omdat je er niet helemaal mee bezig bent. Met de krant in de trein ben ik ook alleen met de krant bezig maar wordt je wel vaker afgeleid door mensen die naast je opeens gaan bellen of dingen die gebeuren waardoor je niet meer kan concentreren.
Suki: En als je gemiddeld kijkt naar hoeveel tijd jij met nieuws bezig bent in een week?
Veronika: Dan zeg ik wel veel, ja vind het gewoon belangrijk dat je bij bent met de dingen die er over de hele wereld gebeuren. Vooral ik nu merk dat in mijn omgeving veel over nieuwsberichten gepraat wordt, wil ik kunnen meepraten en ook mijn mening geven. Het lijkt me niet leuk als je gezellig wat aan het drinken bent en kletsen maar jij kan niet meepraten omdat je niet weet waar het over gaat.
Suki: Ok dan sluiten we nu het diepte interview af met de laaste topic namelijk Manieren van nieuwsconsumptie. Hier hebben we het gedurende het interview al over gehad, maar in het kort kan je nog even het grootste verschil geven hoe je nu consumeert vergeleken met vroeger?
Veronika: Ik consumeer heel anders, meer, met andere media en geef er veel meer waarde aan. Er komt een gevoel bij kijken wat ik vroeger niet had. Ook mag ik nu natuurlijk stemmen dus de hele politiek komt er bij kijken wat me vroeger geen barst interesseerde. Dus ook mijn interesse in onderwerp is verschoven.
Suki: Ok en welke nieuwe technologieën zullen er nog komen denk jij op het gebied van nieuwsconsumptie?
Veronika: Nog meer mobiel, in de toekomst zul je daar alles mee kunnen. Ik heb nog een prehistorisch ding dus weet niet wat die dingen tegenwoordig al allemaal kunnen maar ook al veel he?!
Suki: Ja internetten, foto’s naar elkaar versturen, blue tooth, inderdaad al veel maar er worden altijd wel weer nieuwe dingen uitgevonden, dus er zal nog veel volgen denk ik ook.
Veronika: Ja, in ieder geval wordt het allemaal gebruikelijker, dat ook mensen zoals ik die dingen gebruiken op je mobiel. Ik denk ook dat je het nieuws op je mail kan ontvangen in de toekomst.
Suki: Ken je de term burgerjournalistiek?
Veronika: Ja, haha dat gelukkig nog wel, maar heb het nog nooit zelf gedaan
Suki: oh ok, maar denk je dat dit in de toekomst nog meer zal voorkomen dat ook jij dan op internet nieuws gaat posten?
Veronika: Ongetwijfeld, haha ik denk dat mensen het steeds sneller en gemakkelijk doen, veel mensen filmen al iets of maken een foto van een speciale gebeurtenis maar plaatsen het niet meteen op internet, misschien gebeurd dit in de toekomst wel. Denk dat je de foto of film in de toekomst meteen rechtstreeks van je mobiel op internet kan plaatsen en niet eerst naar huis moet om foto up te loaden.
Suki: vind je dit een goede manier van informatievoorziening?
Veronika: Ja, het is betrouwbaar en heel snel, ik kan meteen iets op internet opzoeken ( als ik dat zou willen doen) . Vind het ook goed omdat het niet gemonteerd is dus er kunnen geen delen missen en gewist zijn.
Suki: Nou Veronika heel erg bedankt voor je medewerking, het interview zit erop.
Veronika: Graag gedaan succes ermee!




Interview 6: Jason W.

Respondent: Mitchell Roberts, 20 jaar, TMA

J:Wat is nieuws volgens jou en wat betekent het voor jou?
M: Nieuws is voor mij vrijwel alles wat ik te horen krijg, tv radio, kranten en van zeg maar mijn bekende kring over gebeurtenissen die mij aangaan of die mij bekent zijn, zeg maar leefomgeving en wat is het voor mij? Nieuws is belangrijk voor me, het houdt me up to date, je weet wat er in je omgeving gebeurd en wat voor ontwikkelingen in je leven
J: Als je nieuws kon omschrijven in een paar woorden, hoe zou jij het omschrijven?
M: Ha, dat is een goeie, eh, nieuws in een paar worden, ehm, (1 minuut stilte)
Ik denk dat het te beschrijven zou zijn als, belangrijk, essentieel voor je ontwikkeling, ehm, ja wat nog meer?
J: Wat is volgens jou het verschil tussen nieuws op schrift v.s. beeld?
M: Ik denk dat nieuws op beeld veel meer zegt, want je krijgt door middel van beelden ook te zien hoe het er uit ziet en wat er speelt en ja, foto’s zeggen meer dan duizend woorden zeggen ze, en dat is in principe voor nieuws dubbel zo waar, je gevoelens komen naar boven, wat er gebeurd speelt op je eigen in, en ieder ervaart het anders, daarom vind ik beeld belangrijk, schrift natuurlijk ook, maar beeld is zeker ook belangrijk.
J: Ok, en wat vind jij van deze stelling: “Nieuws op beeld kan misleidend zijn?”
M: Daar ben ik het helemaal mee eens, want eh, nieuws op beeld, daar kunnen ze alles over vertellen, maar er kunnen ook andere beelden bij staan of bij afgespeeld worden dan er eigenlijk afgespeeld zou moeten worden, zoals wat er zich afspeelt in 3e wereld landen, niet alles wordt laten zien, niet alle erge dingen worden laten zien, die zich daar afspelen, burgeroorlogen enz, in sommige landen mag er niet eens gefilmd worden, want de plaatselijke regering wil zulke dingen niet openbaren.
J: Dus met andere woorden vind je het toch mid-mid qua schrift en beeld? Of is schrift toch betrouwbaarder?
M:Ehm, schrift kan ja, het kan betrouwbaarder zijn, het hoeft niet zo te zijn, mensen kunnen ook andere dingen schrijven dan er zich afspelen, eigenlijk zijn je ogen het meest betrouwbaar, schrift en beeld zijn eigenlijk niet helemaal 100% te vertrouwen.
J: Wat is volgens jou het belangrijkste verschil tussen beeld en schrift?
M: Tussen beeld en schrift, ik ben positiever over beeld, want dan kan je je eigen mening vormen, ze hoeven niet alles te laten zien, je kan alsnog je eigen mening vormen over de dingen die worden laten zien
J: En een combinatie tussen beeld en schrift?
M: Combinatie tussen beeld en schrift is natuurlijk nog beter want ze sommige nieuwsberichten worden duidelijker doormiddel van beeld, en dan kunnen zij via teksten ook nog verder onderbouwen. Ze kunnen het makkelijker uitlichten.
J: Dus als ik het goed begrepen heb is nieuws heel belangrijk voor je, maar naar wat voor soort nieuws kijk of luister je?
M: Ik kijk vaak naar RTL Z nieuws omdat ik dat toch zakelijk vind overkomen, ik vind dat toch prettiger kijken, omdat ik het gevoel heb omdat het goed overkomt.
J: Om nog even terug te vallen op Beeld Vs Schrift, wat vind je dat er veranderd is tussen vroeger en nu?
M: Wow, ehm hoelang geleden?
J: Ja, zeg maar 5 tot 10 jaar geleden?
M:10 jaar geleden keek niet echt nieuws, ha ha
M: Maar ik denk dat er wel veel veranderd is, ook op de manier hoe ze nieuws brengen, de kwaliteit, het verschil is denk ik wel veel anders, ik denk dat er op gebied van beeld veel veranderd is door technologie, er worden nu ook veel beelden gezien die vroeger niet gezien mochten worden, maatschappij is vrij geworden
J:Als je qua nieuwsbehoefte terug kijkt naar vroeger, is dat veranderd?
M: Ik denk dat er wel veel speelt, veel mensen hebben nu toegang tot nieuws, veel mensen hebben tv, internet. Ik denk dat er daardoor ook, ja, meer mensen bereikt kan worden, ja het is overheersend geworden.
J:Als je nieuws consumeert, waar doe je dat dan? Thuis, op werk, in de auto..
M:Altijd en overal, nieuws consumeer je overal je hoort van mensen op je werk, op school je krijgt overal wel wat nieuws. Iedereen hoort nieuws de hele dag.
J: Wanneer kijk je echt naar nieuws, wanneer ga je er echt voor zitten?
M:De tijden wanneer ik niks te doen heb, ochtend, savond,
J: Ok dus het is niet van, ik moet nu nieuws kijken, maar, ik heb nu niks te doen, ik ga ff nieuws kijken.
M:Precies
J:Als je nieuws op het internet bekijkt, hoe doe je het dan, kijk je naar de het kopje of speciaal rubriek? Economie sport,
M: In principe, zoek ik tussen alle kopjes of wat mij belangrijk lijkt, veel economisch nieuws, politiek nieuws, ik scim een beetje overal rond.
J:Als jij je eigen rubriek kon samen stellen, hoe zou jij die sorteren?
M: Ik zou, economie, sport, politiek zetten, dit zijn wel belangrijke dingen voor me, ook natuurlijk opvallend nieuws, maar geen nutteloze dingen
J: Zoals je het misschien al gemerkt hebt, de mobiele telefoontjes zijn helemaal in, ze kunnen alles, de technologie heeft veel vooruitgang geboekt, aan jou te horen weet je er wellicht iets van, heb je wel is gehoord van RSS-feed?
M: Ja dat ken ik, weet wel wat het is, maar je kan het doen ook doen met je iPod, maar heb niet echt gebruik van gemaakt, op internet wel, daar maak ik wel gebruik van.
J: Dus je kent wel redelijk veel qua technologie en mobieltjes? Denk je dat er de komende 10 jaar veel gaat veranderen in relevantie tot nieuwsconsumptie?
M: Ik denk het wel, want ik heb vroeger op middelbare school een soort project gedaan, over technologie en veranderingen en toen had Philips een opvouwbaar TFT scherm, en dat willen ze vervangen voor kranten, dan kan je online je eigen RSS feed samenstellen en dan kan je het altijd updaten, ik denk dat het wel een toekomst heeft.
J: Denk je dat de papieren krant gaat verdwijnen dan?
M: Ik denk dat de papieren krant wel gaat verdwijnen, maar niet op een korte termijn, over 50 jaar ofzo
J: Denk je dat er nieuwe manieren komen van nieuws consumeren? Tegenwoordig heeft elke krant wel een online versie. Denk je niet dat er over een aantal jaren er alleen een kleine folder is met een link?
M:Ik denk dat het inderdaad wel gaat veranderen, dat het die oprichting gaat, de krant gaat voorlopig wel blijven staan, ik denk dat de krant wel kleiner wordt, ik denk dat de krant zoals wij die kennen, uiteindelijk wel gaat verdwijnen
J: Wat is jouw favoriete medium?
M: ehm, ik denk toch internet, je kan er makkelijk zoeken, alles bekijken, alle onderwerpen kan je je verdiepen, je kan ook stukjes die je op tv heb gezien nabekijken, echt van alles
J: Denk je dat leeftijd veel te maken heeft met de manier van consumeren?
M: Ja, want sowieso op jongere leeftijd heb je niet zoveel interesse wat er in het buitenland gebeurd, je weet niet waar er over gesproken wordt, in principe is het wel belangrijk, maar je hebt er niet veel kennis van als je jong bent. Dus ik denk dat betreft, dat de consumptie wat bij de oudere zit.
J: Ok, en de keuze van de medium, bijvoorbeeld iemand van 25 en 50? Denk je dat er grote verschillen tussen zitten?
M: Ehm, tegenwoordig wordt het wel wat minder, maar de papieren krant is wel vertegenwoordigd door de wat ouderen.
J: En teletekst, maak je daar gebruik van?
M: Ehm heel soms als ik vroeg op moet staan om te kijken hoe het weer is, vertrek tijden van schiphol, snelle headlines.
J: Dus, ok, ik hoor eigenlijk wel een combinatie van alle soorten media.
M: Ja dat klopt. Ik denk dat het wel altijd zo blijft tenzij er een medium komt met een all-in-one.
J: Ok dan heb ik nog 1 laatste vraag, ik overval je misschien een beetje, maar zo te horen heb jij wel wat verstand, wat denk je dat er over 15 jaar gaat gebeuren, of over 5 jaar qua nieuwsconsumptie. Zullen er qua technologie grote sprongen gemaakt worden? Bijvoorbeeld een bluetooth paal met grote bereik waardoor je informatie kan opvragen?
M: Ik denk dat het mogelijk is, maar denk niet dat het gaat gebeuren, maar mobiel internet gaat heel erg aanslaan, prijzen gaan omlaag, ze gaan veel doen met HotSpots denk ik, in de nabije toekomst, ik denk ook dat ze op wat langere termijn meer gaan doen met draadloze internet, hoe zeg je dat, niet toepassing, maar niet ehm, hoe zeg je dat ehm, bekendmaken met wat er gebeurd.
J: De manier van?
M: Ja de manier van, ze gaan veel dingen doen met draadloze dingen, zoals wat jij zei die RSS feeds?
J:En denk je dat de burger, de nieuwsconsumenten om het zo te noemen, denk je dat zij meegaan met de technologie? De radio ging vrij snel, de tv langzamer , maar internet is supersnel gegaan, denk je dat de technologie vs de nieuwsverspreiding ook deze ontwikkeling aangaat en de burgers ook?
M: Ik denk dat ze op lange termijn wel gaat gebeuren, sowieso, ik denk dat de, samenleving van nu gefixt is op snelle veranderingen, men wil zo graag de nieuwste dingen hebben, iedereen wil graag naar de toekomst, ik denk niet dat de krant zal vergaan, maar de ontwikkelingen wel, of het aanslaat weet ik niet, maar ontwikkelingen zullen mensen wel aangegrepen, iedereen wil nieuws hebben en is er gierig voor en ook voor nieuwe dingen. Mensen gaan sneller om met de ontwikkelingen
J: Ok om jouw een beetje te samen te vatten, kennis is macht, iedereen is nieuwsgierig en willen alles weten, en ze zullen zeker inspelen op de technologie van de toekomst, en over 15 jaar zullen er daadwerkelijk veranderingen plaats vinden in het consumeren van nieuws.
M: Ja dat zeker.
J: Bedankt voor je komst, en wie weet heb je wel gelijk.




Interview 7: Serena T.

Respondent: Sebastiaan de Beer, 20 jaar, facilty management

Om te beginnen, wat betekent nieuws voor jou?
Nieuws speelt best een grote rol in mijn leven, omdat ik natuurlijk op de hoogte wil blijven van wat er om mij heen gebeurd.
Jij consumeert elke dag nieuws?
Ik lees elke dag de krant, als ik tenminste niet heel vroeg naar school moet. Maar als dat zo is dan lees ik hem alsnog ’s middags.
Deed je dat vroeger ook altijd al op deze manier? Toen ik klein was keek ik vaak naar het jeugdjournaal. Ik deed toen vaak wel een poging om de krant te lezen maar daar gebruikte ze veel te moeilijke woorden en deden bepaalde uitspraken die ik toen nog niet begreep. Ik was al vroeg gek op lezen, vandaar eigenlijk. M’n ouders vonden het ook belangrijk dat ik naar het jeugdjournaal keek.
Zou je dit ook zo bij je eigen kinderen doen?
Jazeker, ik vind dat kinderen en mensen in het algemeen op de hoogte moeten zijn van wat er gebeurt in de wereld. Dan weet je hoe het ook anders kan zijn, want niet iedereen heeft het zo goed getroffen toch in de wereld?
Is nieuws relevant? Ik bedoel daarmee, zou je je een wereld kunnen voorstellen zonder nieuwsvergaring en consumptie?
Ik denk dat de wereld wel gewoon door zou draaien, dat we nieuws consumeren is om ons zelf op de hoogte te houden van gebeurtenissen maar je doet er uiteindelijk niets mee. Meestal niet in ieder geval, soms om op gironummers te storten als er iets ergs is gebeurt en je daar mensen mee kan helpen, maar verder niet. Ik denk wel dat mensen een hele andere kijk op de wereld zouden hebben, als je niet weet waar er een oorlog woedt en je denkt er lekker naar op vakantie te gaan, tsjah. Haha.
Ik snap je punt.
Lees je liever de krant of kijk je liever naar het nieuws op t.v?
Ik lees liever de krant, op een of andere manier trekt mij dat meer aan. Ze gaan in de krant dieper in op onderwerpen. Ik heb bij nieuws op t.v het idee dat ze alleen de beelden laten zien die zij zelf hebben uitgekozen, en dat het heel erg selectief nieuws is. Ook al zal dat bij kranten ook het geval zijn.
Inderdaad, dus beeld speelt voor jou geen grote rol? Als je het kan lezen is het ook prima? Ja, dat is waar, ik geef niet veel om plaatjes in een krant of beeld op t.v, het gaat mij meer om de kern van het nieuwsbericht. Als er een groot plaatje staat en de tekst is maar heel weinig, dan irriteert mij dat.
Wat doe je daar dan mee, als het artikeltje je wel interesseert?
Dan zoek ik het online op, om meer over te weten te komen.
Op welke sites kijk je dan meestal?
Ik kijk altijd even op nu.nl en anders google ik het.
Maak je alleen op deze momenten gebruik van het medium internet om nieuws te consumeren?
Ik heb nu.nl als startpagina dus als mij een artikel opvalt dan wil ik daar nog wel eens op klikken, maar er gaan ook dagen voorbij dat ik alleen de headlines lees. En die ben ik dan vaak al tegen gekomen in de krant van die morgen.
‘Sorteer’ je het nieuws op deze manier?
Uhmm, zo zou je het wel kunnen benoemen. Ik scan eerst de headlines, en dan bepaal ik wat ik ga lezen.
Wat zijn meestal de artikelen die jij nóóit overslaat?
Sport, en buitenlands nieuws.
Waarom juist deze onderwerpen?
Ik vind het belangrijk om de bijvoorbeeld de oorlog in Irak te volgen, en de buitenlandse politica en wat zij opperen.
Is buitenlands nieuws belangrijker voor jou dan binnenlands nieuws?
Meestal wel, het ligt aan de situatie. Het rare is alleen dat binnenlands nieuws meestal over kleine afwijkende dingetjes gaat, maar wel altijd de grote koppen heeft in de krant.
De Nederlandse politiek volg je niet via de krant?
Nee, ik vind dat wat ik op t.v zie meer dan genoeg er van op de hoogte te zijn.
Op het journaal bedoel je dan?
Ja, en programma’s als; De wereld draait door, Pauw en Witteman.
Zijn dit volgens jou betrouwbare nieuwsbronnen?
Jawel.
Zijn er onderwerpen die steeds belangrijker lijken te worden?
Ik vind een goed voorbeeld hiervan terrorisme. Steeds vaker in het nieuws, zowel in het binnenland als in het buitenland.
Verschil met vroeger?
Nu ben je er veel meer alert op, sinds die aanslagen van 9-11. Ik weet eigenlijk niet eens of er voor ooit gesproken werd van terrorisme.
Goed, je hebt al eerder aangegeven dat je voornamelijk de krant en internet gebruikt om nieuws te consumeren, maar waar doe je dat dan?
Ik doe dat ’s ochtends voordat ik naar school of werk ga, soms neem ik mijn krant mee in de trein. Internetten doe ik vooral thuis?
Heb je internet via de kabel?!
Ja.
Op welk tijdstip gebruik je internet?
Vooral ’s avonds.
Tegenwoordig kun je nieuws op allerlei hippe manieren ontvangen, ben je op de hoogte van deze technologische ontwikkelingen?
Ik weet dat je op je mobiel kunt internetten en zo het nieuws kan chekken via een site.
Doe jij dat wel eens?
Nee, ik internet nooit via mijn mobiel.
Zie je het wel veel om je heen?
Ja, je ziet veel vaker bijvoorbeeld mensen in de trein met een PDA zitten te internetten.
Wat vind je van deze veranderingen?
Ik vind het leuk om te zien hoe onze ouders daar moeite mee hebben. Voor mij komen dit soort nieuwe snufjes alleen maar goed van pas!
Zal je in de toekomst ook gebruik gaan maken van deze nieuwe manieren om nieuws te consumeren?
Als er een digitale online kwaliteitskrant zou komen die je gratis elke dag op je mobiel kon downloaden zal ik dit zeker doen!
Hoe zie jij de verandering van deze technologien vergeleken met vroeger?
Vroeger las in mijn herinnering iedereen de krant en niemand deed dat online. Ik weet nog wel dat we vroeger nieuwskringen moesten houden in de klas, en dan ging iedereen naar de winkel om ene krant te kopen. Nu kijk je gewoon even op internet voor een artikeltje.
Vind je deze ontwikkeling goed?
Nieuws wordt wel betrouwbaarder doordat je steeds meer verschillende media kan raadplegen. Als ik iets vaag hoor op t.v dan check ik het even op internet. In dit opzicht vind ik het goed. Doordat je het op je mobiel kan ontvangen is het makkelijk dat je hem altijd bij je hebt, waar je ook bent, je kunt even kijken hoe de zaken er voor staan.
Hoe zie jij de nieuwsconsumptie over 20 jaar?
Haha, ik denk dat we dan allemaal een telefoon hebben die laptop, mp3, telefoon, T.V en internet in één hebben. Gemakkelijk handig en snel. We hebben niet langer een computer, of t.v toestel nodig.
Ik dank je voor dit interview.




Interview 8: Kiran Singh

Respondent: Judith Römer, 20 jaar.

Kiran: “Nou goedemiddag! Ik ben Kiran, student aan de Hogeschool van Amsterdam. Voor mijn opleiding Reclame, Marketing en Communicatie wil ik graag het onderwerp van nieuwsconsumptie met je bespreken. Gaat niet al te lang duren dus maak je niet druk. Maar zou je eerst wat meer over jezelf willen vertellen?”

Judith: “Ik ben dus Judith, 20 jaar en ik woon in Breda. Ik werk momenteel als telefoniste bij DELA en verder doe ik eigenlijk niet zoveel haha.”

Kiran: “Haha ok dan, dank je wel. Ik wil graag met je beginnen over het onderwerp nieuws en jouw relatie ermee. Wat voor relevantie heb jij met het nieuws?”

Judith: “Je bedoelt of ik nieuws kijk en zo?”

Kiran: “Ja bijvoorbeeld. Of je inderdaad nieuws kijkt, waarom en hoe belangrijk het voor jou is.”

Judith: “Uhhh ik kijk of lees wel bijna iedere dag het nieuws ja. Bij ons thuis krijgen we iedere dag de Telegraaf en af en toe blader ik dan even doorheen. Meestal kijk ik nog met mijn ouders mee naar het journaal op tv als we gaan eten.”

Kiran: “En vind je het dan belangrijk om het nieuws te volgen of kijk je gewoon mee omdat het toevallig opstaat?”

Judith: “Haha meestal omdat het dan gewoon opstaat ja. Maar het is wel zo dat ik soms op internet verder ga kijken als ik een onderwerp waar ik iets mee heb.”

Kiran: “Je bedoelt dan belangrijk nieuws of gewoon nieuws waar je iets persoonlijks mee hebt?”

Judith: “Tja, beide eigenlijk.”

Kiran: “Ok, zo te horen gebruik je dus verschillende media om nieuws naar je toe te laten komen. Heb je zelf een bepaalde voorkeur voor medium?”

Judith: “Ik vind internet wel het makkelijkst om te gebruiken. Kan ik op m’n gemak iets lezen of zo.”

Kiran: “En denk je dat er een groot verschil tussen nieuwsconsumptie van vroeger en nu?”

Judith: “Hmmm ik heb geen idee.”

Kiran: “Nou, heb je het idee dat je nieuws nu op een andere manier binnenkrijgt dan vroeger?”

Judith: “O zo. Ja vroeger had je geen internet en mobieltjes en zo. Ik denk wel dat dat een groot verschil is omdat je nu alles makkelijk kan vinden wanneer je maar wil.”

Kiran: “O je hebt het over mobieltjes. Denk je...”

*mobieltje van Judith gaat over, gesprek duurt een minuutje*

Judith: “Haha sorry!”
Kiran: “Haha wel een goeie timing, dat kan gewoon geen toeval zijn! Maar waar hadden we het over?”

Judith: “Haha jij neemt het interview af he, niet ik.”

Kiran: “Haha ja dat is waar. O ja, denk je dat mobieltjes een grote rol gaan spelen in het verkrijgen van nieuws?”

Judith: “Uhhh ja ik zie niet waarom het niet zo kunnen. Mijn telefoon zelf is al een beetje oud maar op de nieuwste telefoons kun je al wel internetten en zo. Misschien dat mensen in de toekomst later wel alles via hun mobieltjes binnenhalen.”

Kiran: “Interessante gedachte. En wat denk je van nieuws via het internet, bijvoorbeeld online kranten?”

Judith: “Ja volgens mij hebben kranten wel hun beste tijd gehad. Wij krijgen ‘m thuis nog steeds maar zelf zie ik ‘m later niet nemen. Je kan het toch gratis op internet lezen.”

Kiran: “Waar gebruik jij dan voornamelijk het internet voor?”

Judith: “Vooral chatten en beetje mezelf vermaken. Stomme en grappige filmpjes kijken en zo, weet ik het haha.”

Kiran: “Haha ach ja je moet wat he. Uhhh even kijken waar ik ben gebleven. O ja ik wil graag je nieuwsbehoefte met je bespreken.”

Judith: “Ok kom maar op.”

Kiran: “Wat voor nieuws bekijk of lees je vooral?”

Judith: “Ja eigenlijk gewoon wat voorbij komt. Het is niet zo dat ik speciaal een onderwerp ga opzoeken.”

Kiran: “Helemaal geen onderwerp waar je voorkeur naar uit gaat?”

Judith: *denkt even na* “Jaaaa tenzij shownieuws en zo ook meetelt. Voor Nick & Simon en Jan Smit wil ik best wel wat moeite doen hoor!”

Kiran: “Uhhhh ok dan haha. Maar shownieuws, dus amusement, spreekt je het meest aan?”

Judith: “Ja wat er in de wereld gebeurt en zo vind ik ook interessant maar dat komt meestal veel voorbij in het nieuws dus dat kan ik eigenlijk niet missen. Bij belangrijke onderwerpen volg ik ook wel het nieuws maar vooral shownieuws is iets wat ik uit mezelf zou opzoeken.”

Kiran: “En heb je nu ook meer behoefte aan nieuws dan vroeger?”

Judith: “Ik probeer wel op de hoogte te blijven van de laatste gebeurtenissen terwijl ik het vroeger vooral voor school deed. Dus ik denk van wel ja.”

Kiran: “Hoe vaak doe je dit ongeveer?”

Judith: “Uhhh per dag bedoel je?”
Kiran: “Per dag, per week, per maand. Het is jouw feestje.”

Judith: “Ik zoek wel een aantal keren per week het nieuws op. Het gebeurt meestal als ik even achter de computer ga zitten of op mijn werk even niks te doen heb.”

Kiran: “Denk je dat bepaalde onderwerpen nu erg belangrijk zijn of in de toekomst erg belangrijk gaan worden?”

Judith: “Uhhh tja, volgens mij bespreken ze gewoon wat er dagelijks gebeurt toch?”

Kiran: “Nou je kunt het opwarmen van de aarde als voorbeeld nemen. Daar lees je nu veel meer over dan dat er vroeger over werd geschreven.”

Judith: “O zo. Ja daar heb je gelijk. Ik denk dat ze gewoon schrijven waar mensen het liefst over willen horen. Ikzelf heb niet zoveel met dat klimaatgedoe maar omdat je ermee doodgegooid wordt is het wel logisch ja, dat je er veel over hoort.”

Kiran: “Haha doodgegooid, ik had het niet beter kunnen zeggen. Maar je bent dus voornamelijk achter de computer of op het werk als je nieuws leest?”

Judith: “Uhhh ja, vooral thuis of op het werk. Gelukkig zijn ze op het werk niet zo moeilijk en heb ik mijn eigen computer. Maar ik pak dus ook af en toe de krant hoor”

Kiran: “En hoe lees je dan het nieuws?”

Judith: “Hoe bedoel je?”

Kiran: “Ja ik vraag het een beetje raar haha. Ik bedoel of je dan echt artikelen grondig leest of lees je vooral de koppen?”

Judith: “Ik lees altijd eerst de koppen. Pas als ik iets interessant vind, dan neem ik de moeite om het artikel te lezen.”

Kiran: “Zijn er bepaalde tijdstippen waarop jij vooral het nieuws leest of bekijkt?”

Judith: “Tja, ’s ochtends he. Dan ben ik nog half aan het slapen aan meestal pak ik dan even de krant. O ja, en ’s avonds dan wat ik je vertelde, bij het journaal dan.”

Kiran: “Haha nou ik wilde je nog allerlei dingen vragen maar je beantwoordt al zoveel tegelijk haha.”

Judith: “Haha sorry, zal het niet meer doen.”

Kiran: “Uhhh, we zijn al bij het laatste onderwerp eigenlijk. Denk je dat de manieren van nieuwsconsumptie in de toekomst nog zullen veranderen?”

Judith: “Ik denk dat internet wel een hele wereld heeft geopend. Ik heb ook gehoord dat je ergens gewoon zuilen op straat heb staan met schermen erin waar je gewoon kunt internetten en zo, echt vaag.”

Kiran: “Hmmm op zich een idee ja. Denk je dat zulke dingen later normaal zullen worden?”

Judith: “Ja ze blijven altijd dingen uitvinden he. Als je nu kijkt dat je al op je mobieltje kan internetten terwijl je een paar jaar geleden er alleen maar mee kon bellen, dan is dat een hele vooruitgang.”

Kiran: “Dus wat de toekomst zal brengen is nog een verrassing?”

Judith: “Ja zoiets. Ik denk dat ze wel altijd dingen blijven bedenken om het voor mensen zo gemakkelijk mogelijk te maken.”

Kiran: “Ok, dan zijn we volgens mij klaar. Bedankt voor je tijd en dat je mee wilde werken!”

Judith: “Geen probleem. Wat ga je er trouwens allemaal mee doen?”

Kiran: “Ja uittypen en zo. Voel je vrij om het voor me te doen, als je niks te doen hebt haha.”

Judith: “Haha dacht het niet, veel plezier ermee.”




Interview 9: Lindsey V.

Naam geïnterviewde: Kiran Radhoe
Leeftijd: 20 jaar
Huwelijkse staat: Alleenstaand
Beroep: Salessupport bij modeconcern bestseller
Woonsituatie: samenwonend met haar vriend


Start interview
L: Goedemorgen Kiran, blij dat je er bent.
K: Hoi, ja leuk om er te zijn.
L: Ik zal je even uitleggen wat de bedoeling precies is. Ik ga je een aantal vragen stellen of stellingen voor leggen en dat moet jij gewoon zeggen wat er in je op komt.
K: Okay, nou kom maar op dan met die vragen.
L: Nou laten we beginnen met dat jij iets over jezelf verteld.
K: Wat wil je precies weten?
L: Gewoon iets over je dagelijkse bezigheden, interesses enzo.
K: uuhm.. nou ik heet dus Kiran, ben 20 jaar en woon al mijn hele leven in Purmerend. Ik heb een vaste baan bij bestsellers, dat is het moederbedrijf van de winkels Vero Moda, Jack & Jones enzo. Daar buiten ben ik nog bezig met mijn studie vrijetijdsmanagement. Deze doe ik nu deeltijd omdat ik deze baan aangeboden heb gekregen. Eens even kijken, intresses… Naja, voor de hand liggend natuurlijk mode en verder vind ik paardrijden erg leuk. Is dat genoeg informatie over mezelf?
L: Ja hoor dat is perfect.
K: Mooi zo.
L: Als ik nieuws zeg, waar denk jij dan aan?
K: Nieuws, dingen die nieuw voor mij zijn. Uuhm dingen die anders zijn dan anders dus.
L: Maar is alles wat afwijkt van het gewone nieuws voor jou?
K: tsjaa.. niet alles natuurlijk. Maar het meeste wel denk ik.
L: Okay, duidelijk. Is nieuws belangrijk in jouw leven?
K: Ja wel redelijk, denk dat het belangrijk is om o de hoogte te zijn van de dingen die er in de wereld gebeuren.
L: Dus je hebt behoefte aan nieuws?
K: Ja zeker. Ik zou denk ik gek worden als ik niet wist wat er aan de hand was in het land en verder in de wereld. Zonder nieuws zouden we nergens zijn denk ik.
L: Kun je dat laatste eens toe lichten?
K: Uuhm, nou als niemand weet wat er in de wereld speelt zouden heel veel mensen denk ik hun gang kunnen gaan. Ik bedoel als niemand heeft gehoord dat er een verkrachter rond loopt, zal niemand daar ook op letten.
L: Mag ik concluderen dat nieuws voor jou duidelijk een functie heeft?
K: Ja zeker.
L: Wat verteld meer volgens jou, een beeld of een verhaal?
K: Pff.. dat ligt denk ik een beetje aan de context niet?
L: Dat zou kunnen. Ik zal het even toelichten met een voorbeeld. Stel er is een aardbeving geweest en in de krant staat een foto daarvan waarop je huilende mensen ziet..een hele dramatische foto zeg maar. In de tekst staat dat er dus een aardbeving is geweest, maar dat er geen dode zijn gevallen. Maar dat de familie op de foto treurt om het feit dat door de aardbeving hun hondje is weggelopen. Wat zegt in dit geval meer?
K: Haha.. zozo, jij kunt beeldend vertellen. Nou de feitelijke informatie is dus duidelijker als je de tekst leest. Maar ik denk dat een beeld je emoties beter trickert.
L: Waarom?
K: Omdat als je ergens mee geconfronteerd wordt..dat je het dus echt ziet, doet dit meer met je denk ik dan als je alleen de tekst leest.
L: Dus?
K: Dus speelt een beeld in op de emoties van mensen, en voor de feitelijke informatie kun je beter de tekst erbij lezen.
L: Okay.. Laten we verder gaan.
K: Wil je iets drinken trouwens?
L: Nee hoor, dank je. Okay, volgende onderwerp. Hoe kom jij aan je nieuws?
K: Door het journaal te kijken en de krant te lezen.
L: Heb je een abonnement op een krant?
K: Nee haha, ik lees als ik naar mn werk ga altijd de gratis kranten. Lekker gierig.
L: Nou dat is niet gierig hoor haha.. dat kan toch.
K: Ja ik vind het zonde van mijn geld, ik heb toch nooit tijd om de krant helemaal door te lezen thuis, dus dan kijk ik liever het journaal terwijl ik me klaar maak voor mn werk. En dan kan ik tijdens het reizen nog even op mijn gemak de krant lezen.
L: Okay, en buiten de krant en de televisie..gebruik je nog andere media voor je dagelijkse nieuwsvergaring?
K: hmm.. Ja het internet natuurlijk! Haha die mogen we niet vergeten.
L: En hoe kom je dan aan nieuws? Via sites of op een andere manier?
K: Ik ga meestal wel een keer per dag naar nu.nl en verder heb ik als screensaver teletekst op mijn computer. Zowel op het werk als thuis.
L: En dat heb je altijd al zo gedaan of was het vroeger anders?
K: Naja, toen ik klein was ging ik alleen op de computer op spelletjes te spelen. En de krant las ik niet. Dus toen was het wel anders ja.
L: Dus toen was je helemaal niet op de hoogte van het nieuws?
K: Jawel, ik keek altijd met mijn ouders mee naar het journaal om 8uur.
L: Dus ik mag concluderen dat je nu meer nieuws tot je neemt en via meer soorten media?
K: Ja dat klopt inderdaad.
L: Hoe vaak per dag ben je ongeveer bezig met het nieuws?
K: Nou toch wel vaak als je er over na gaat denken.
L: Verklaar je nader.. haha
K: Nou, ’s ochtends dus in ieder geval als ik me klaar ga maken voor mijn werk, dan zet ik het journaal aan. En onderweg naar mijn werk lees ik meestal de metro. En als ik ’s avonds dan thuis kom kijk ik het acht uur journaal nog even.
L: En hoevaak gebruik je het internet ongeveer per dag om nieuws te consumeren?
K: Nou wat ik eerder al zei, ik heb als screensaver teletekst, dus dan lees ik de headlines in ieder geval een paar keer per dag. En zo af en toe even op nu.nl kijken als ik tijd heb.
L: Dus je bent er best veel mee bezig. Is het voor je werk ook belangrijk om het nieuws te volgen?
K: Niet zo zeer het nieuws in de kranten of op tv haha. Ik moet meer op de hoogte blijven van het nieuws op het modegebied. Modemagazines zijn mijn vakliteratuur zeg maar.
L: Nou wel leuk natuurlijk! Is de frequentie waar in je nieuws consumeert veranderd in vergelijking met vroeger?
K: Naja wat is vroeger, ik ben pas twintig jaar! Maar nu ik werk is het wel veranderd ja. Mijn leven is nu veel regelmatiger dus de tijden waarop ik tijd heb om het nieuws te volgen ook. Dus in dat opzicht is het wel veranderd ja.
L: Ja klopt.. je bent naturlijk nog maar jong he haha. Welke onderwerpen van het nieuws spreken je het meest aan?
K: Uuhm.. binnenlands nieuws vooral. Denk dat het belangrijk is om te weten wat er in eigen land gebeurt.
L: En verder?
K: En verder.. uhm.. Ik volg meestal ook wel de belangrijkste punten uit het buitenlandse nieuws. Financieel nieuws volg ik niet, want dat boeit me gewoon niet zo. Slecht he?
L: Zijn dit dezelfde onderwerpen als die je vroeger boeide?
K: Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een andere voorkeur heb gehad nee.
L: En denk je dat dit in de toekomst zal veranderen?
K: Dat zal haast wel ja.
L: En op welke manier dan?
K: Nou ik denk dat ik me dan wel zal moeten gaan interesseren in het financiele nieuws.
L: En als je het betrekt op de hele maatschappij? Welke onderwerpen denk je dat er in de toekomst belangrijker gaan worden voor mensen?
K: Ik denk dat buitenlands nieuws steeds belangrijker gaat worden, omdat Nederland steeds multiculturele wordt en mensen toch willen weten wat er in eigen land speelt.
L: Okay, en denk je dat bepaalde media in de toekomst een grotere rol gaan spelen op het gebied van nieuws consumptie?
K: Ja het internet he! Een beetje een saai antwoord misschien, maar ik denk dat dat steeds verder gaat. Ik denk dat het de normaalste zaak van de wereld wordt om de krant online te lezen.
L: En wat denk je van nieuwsuitzendingen via het internet? Dus het journaal wanneer en waar jij er zin in hebt?
K: Ja dat zou top zijn natuurlijk he!
L: Denk je dat nieuws via traditionele media altijd blijven bestaan?
K: Nee dat denk ik niet eerlijk gezegd. Als je via het internet aan nieuws kunt komen, waarom zou je dan nog precies op de tijden dat het nieuws op tv wordt uitgezonden voor de televisie aan zitten. En de krant tsjaa.. de meeste vrienden van mij lezen de krant niet. Althans geen papieren versie.
L: En denk je dat nieuws via het internet wel blijft bestaan?
K: Ja zeker, ik denk dat dit alleen maar blijft groeien. Ik merk het in mijn eigen omgeving al, dat veel mensen aan hun nieuws komen via het internet.
L: Denk je dat er nadelen aan zitten als in de toekomst het internet medium nummer 1 is om nieuws te consumeren?
K: Nee waarom?! Ik denk dat mensen bang zijn voor het internet, terwijl dat helemaal nergens voor nodig is. Nieuwe ontwikkelingen schrikken mensen altijd af, helemaal als het technologie betreft.
L: Maar denk je niet dat mensen dan alleen nog het nieuws opzoeken dat zij belangrijk vinden?
K: Uuhm, ja dat misschien wel ja.
L: En denk je niet dat dat gevaarlijk is voor de samenleving?
K: Naja misschien als mensen echt helemaal niets meer opsteken van wat er in de wereld gebeurt wel ja. Maar aan de andere kant, ik ben natuurlijk al niet meer van de generatie die het nodig vindt om alles te weten wat er om de hoek gebeurt.
L: Hoe bedoel je dat?
K: Naja, mijn moeder vindt het echt heel gek dat ik niet precies weet wie er allemaal bij mij in de flat wonen. Zij is nog gewend dat je al je buren goed kent enzo, bij mij is dat niet zo.
L: Maar denk je dan ook dat het helemaal niet meer belangrijk is om te weten wat er in eigen land speelt?
K: Dat wel natuurlijk, in grote lijnen.
L: Okay, en als jij op internet nieuws leest, lees je dan het hele artikel?
K: Ja soms wel, alleen als de headline me aanspreekt.
L: Dus als de headline je aanspreekt, lees je altijd het hele artikel?
K: Haha, nou dat zou ik nou ook weer niet willen zeggen. Dan kijk ik snel door het artikel heen om te kijken of ik het boeiend vindt. Maja, anders weet ik in ieder geval wat er in grote lijnen in staat, ook al heb ik niet het hele artikel gelezen!
L: Ja dat is ook weer waar, en als je de krant leest.. lees je dan ook alleen de artikelen waarvan de koppen je aanspreken?
K: Ja, eigenlijk op precies dezelfde manier als hoe ik nieuws op het net lees.
L: En als je het journaal kijkt, zap je dan ook weg als de headline je niet bevalt?
K: Haha, nee dat niet. Dan blijf ik gewoon kijken. Ik hoef er dan toch geen moeite voor te doen, want het wordt je gewoon verteld.
L: Okay.. Dit noemen we dus de manier van consumeren van nieuws he. Zou jij zeggen dat jij nu anders consumeert dan vroeger?
K: Ja tuurlijk, toen ik klein was las ik de krant helemaal niet. Ook geen headlines. Toen keek ik alleen het nieuws.
L: En hoe denk je dat je in de toekomst nieuws zal consumeren?
K: Meer via het internet denk ik.
L: Zie je het zitten om het nieuws via een podcast op je i-pod te kunnen zetten? En dan af en toe even up-daten?
K: Ja zeker weten! Lekker makkelijk , en die i-pod heb ik toch al! Haha
L: haha.. ja wie niet tegenwoordig he. Maar denk je niet dat Nederland wel eens technologie moe kan worden?
K: Nee dat denk ik niet hoor. Ontwikkelingen in de technologie zijn nodig voor ontwikkelingen in een land in het algemeen denk ik. Helemaal als je de rest van de wereld bij wil blijven.
L: Dus een rooskleurige toekomst voor de technologie?
K: Denk het wel ja!
L: En een rooskleurige toekomst voor de nieuwsconsumptie?
K: Haha, ja alleen op een andere manier denk ik!
L: Ik wil je hartelijk bedanken voor dit interview!
K: Graag gedaan.


Geen opmerkingen: