Post 1: Arnaaz K
Elke dag registreren er steeds meer Nederlanders zich in op een social network. In opdracht van interactief marketingbureau Tribal Internet Marketing heeft Michiel de Nijs de commerciële mogelijkheden binnen social networking onderzocht. Volgens de Nijs sluit men zich aan bij een social network om vrienden te maken, contacten te onderhouden en gelijkgestemden te ontmoeten.
Er zijn inderdaad ontzettend veel mensen op een social network te vinden, een goed voorbeeld hiervan is natuurlijk hyves. Men gaat hyven omdat ze vrienden willen maken, contacten te onrhouden en gelijkgestemden te ontmoeten.
Bron: http://www.molblog.nl/media/5781
Post 2: Charlaine S.
Heeft het weblog zijn beste tijd gehad?
Dit artikel omschrijft welke impact de weblogs hebben gehad op de media en de marketingwereld. Door de weblogs zijn de media gedemocratiseerd. Een ‘expert’ had evenveel bereik als de New York Times. Verder geloven mensen minder vaak bedrijven met mooie verhalen: ‘Ze handhaven een zekere scepsis in de wetenschap dat bedrijven met weblogs ook eigenbelang nastreven.’ Ook is in dit artikel beschreven wat voor invloed positieve feedback en negatieve feedback op weblogs hebben. 51% van de ondervraagden zou een artikel met een positief commentaar eerder kopen als zonder commentaar en 54% zou dat artikel minder snel kopen als het negatief beoordeelt is.
Dit artikel beschrijft de invloed van weblogs en personal messages. Het wordt bedrijven en organisaties steeds moeilijker gemaakt om grote groepen mensen te beïnvloeden. Alles zal gaan draaien om goede PR, goede producten en dus positieve feedback. De netwerken/contacten/vriendschappen zullen in de toekomst een nog groter spinnenweb vormen, doordat mond-tot-mondreclame steeds belangrijker wordt.
Bron: http://sync.nl/het-weblog-heeft-zijn-beste-tijd-gehad/
Post 3: Elwin A.
5 technologiën die in 2008 gaan doorbreken
Mensen van de BBC, UK, hebben voorspeld dat de volgende vijf technologiën gaan doorbreken: 'internet to go', 'Ultra mobiele PC's', 'IPTV', 'Wimax' en 'Mobile VoIP'. Internet to go houdt in dat men door het gebruik van bepaalde tools internet applicaties zowel offline als online kunt draaien. Met ultra mobiele PC's hebben we het over PDA's en anderen. IPTV is internettelevisie. Wimax is een soort WiFi, alleen dan veel grotere afstanden. Als laatste, en naar mijn mening het meest interessant hebben we Mobile VoIP. Dit houdt in dat je met je mobiel belt via het internet. Hierdoor zullen mobiele belkosten aanzienlijk dalen.
Ik denk dat dit artikel bruikbaar is voor artikel 2, omdat al deze technologiën (of hun huidige voorgangers, paradox) terug zijn te vinden in de interviews. Zoals duidelijk werd uit de interviews zijn alle communicatiekanalen aan het 'mergen'. De technologieën die volgens het artikel gaan doorbreken hebben uiteindelijk hetzelfde doel: een groot en uniform informatie netwerk.
Bron: http://www.molblog.nl/innovatie/6308
Post 4: Jason W.
Digitaal boeklezer iLiad te koop bij Selexyz
De digitale boeklezer, genaamd iLiad is onlangs exclusief gepresenteerd. Dit apparaatje was te koop bij de boekhandel Selexyz in Amsterdam. Met dit apparaatje kun je boeken digitaal laten presenteren. Het is volgens de makers geen bedreiging voor de originele boeken. Volgen hen is het meer een aanvulling. In de toekomst willen ze ook kranten digitaal laten verschijnen op de iLiad. Zij hebben dit apparaat vooral uitgevonden voor mensen die bijvoorbeeld op vakantie gaan en dan niet tien boeken hoeven mee te sjouwen. En net als de mp3, voor onderweg!
Wanneer de krant ook op dit apparaatje verschijnt, en het echt inslaat en een grote hype wordt onder de consumenten, kan de iLiad toekomst hebben. Nieuwsvergaring gaat dan via dit apparaatje? Het lijkt me wel mogelijk aangezien mensen vooral qua technologische ontwikkeling gevoelig zijn. Consumenten kopen graag en proberen graag nieuwe dingen. Aangezien de prijzen van boeken voor op de iLiad lager zijn dan een originele boek, kan dit apparaatje misschien in de toekomst flink stijgen. De krant versie op de iLiad zal dan hoogstwaarschijnlijk ook goedkoper zijn.
Bron: http://www.molblog.nl/innovatie/5979
Post 5: Kiran S.
Samenvatting: De nieuwspost betreft een artikel omtrent de nieuwsconsumptie in Amerika gedurende een nationale crisis. Er worden vele voorbeelden gebruikt, zoals verscheidene oorlogen in het verleden en heden. Het meest recente voorbeeld blijft echter de aanslag op het World Trade Center op 11 september 2001. Opvallend is dat na deze aanslag de nieuwsconsumptie massaal steeg, voornamelijk ook omdat het reguliere aanbod van amusent drastisch verdween. De aanslag had een wereldwijd effect en door de grote media-aandacht die het verkreeg, steeg ook het verlangen naar nieuws onder de samenleving.
Gedurende periodes van nood willen mensen via zoveel mogelijk kanalen op de hoogte blijven van het nieuws. De mens heeft een instinct tot overleven en door nieuws te vergaren groeit zijn kennis en de kans tot overleving dan ook aanzienlijk. Vele media zijn ook bewust van de staat van paniek en onrust in de maatschappij gedurende een crisisperiode en weten hier dan ook slim op in te spelen door emoties te raken. Vele mensen veranderen tevens van politieke standpunten gedurende een periode van crisis, wat tevens een goede kans is voor politici om hier een voordeel uit te halen.
Mening: Ik vind het een vrij logische gedachte dat de drang naar nieuws stijgt gedurende een tijd van nood. Als er zomaar paniek uitbreekt, dan wil je graag weten hoe slecht de situatie is en wat je beste kansen zijn om de crisis te doorstaan. Opvallend is wel hoe groot de impact is geweest van 11 september 2001. Die dag heeft er voor gezorgd dat er een wereldwijde vrees is ontstaat voor terrorisme, terwijl dat daarvoor nooit echt een grote rol heeft gespeeld. Ik denk dat Nederland ook op z’n kop zou staan als hier een terroristische aanslag zou zijn, voornamelijk omdat Nederland een veel kleiner land is en daardoor de angst groter zou zijn.
Bron: http://links.jstor.org/sici?sici=1049-0965%28200209%2935%3A3%3C517%3AANCDTO%3E2.0.CO%3B2-0&size=LARGE&origin=JSTOR-enlargePage
Post 6: Suki V.
Mediaconsumptie verschuift, gebruik internet groeit
In Nederland blijft de internetconsumptie steeds meer groeien en gaat dit ten koste van de krant en de televisie. Dit blijkt uit cijfers van een onderzoek van de Stichting Internet Reclame. Deze stijgende lijn in internetconsumptie heeft te maken met de groei van de surfpopulatie en het toegenomen aantal uren dat men wekelijks op het internet zit. De groei is het groots bij de leeftijd van 35 tot 49 jaar. Het onderzoeksbureau STIR onderzocht ook andere media en zag zowel het gebruik van de televisie als van de dagbladen dalen met 4 procent en met 8 procent. Daarentegen viel op dat de radio groeide met 3%. De vraag hierbij is of dit komt doordat veel mensen de radio als achtergrond aan hebben staan terwijl zij aan het surfen op internet zijn?
Mening: Ik vond dit een interessante newspost omdat het mij verbaasde dat het radiogebruik stijgt. Het is inderdaad leuk om je af te vragen of dit dus komt doordat veel meer mensen steeds meer gebruik maken van het internet en dat in de toekomst dan in combinatie gaat met de radio. Dit artikel geeft weer aan dat de traditionele media wegvallen en het internet steeds populairder zal worden.
Bron: http://www.yellowlemontree.nl/clamareartikel/200707141625_mediaconsumptie_verschuift_gebruik_internet_groeit
Post 7: Serena T.
Luisteraar wil emotionele betrokkenheid en verrassing
Dit artikel gaat over hoe luisteraars reageren op nieuws en informatie via de radio. Uit dit onderzoek blijkt dat de mensen verrast willen worden door unieke standpunten en emotioneel betrokken willen raken bij het onderwerp. Enzovoorts..
We hebben nog niet veel informatie over de nieuwsconsumptie via de radio. Dit artikel geeft weer wat de luisteraar nu wil, misschien kunnen we dit vergelijken met het verleden en dit verwerken in ons artikel.
Ik denk dat er veel is verandert in ‘hoe’ mensen het nieuws willen horen. Vroeger was het noodzaak om het nieuws te luisteren via de radio. Andere media waren er nog bijna niet. Mensen klaagden niet over de manier waarop het gebracht werd, maar tegenwoordig is dit anders.
Bron: http://www.denieuwereporter.nl/?p=1330
Post 8: Lena H.
Het EIAA heeft onderzoek gedaan onder 4.000 Europese internet gebruikers. Uit dit onderzoek is gebleken dat van de Europeanen tussen de 16 en 24 jaar voor het eerst meer gebruik wordt gemaakt van de computer (internet) dan het kijken naar de televisie.
Het internet wordt voornamelijk gebruik voor het zoeken van informatie, e-mailen en het contact houden met vrienden en bekenden door middel van profielensites.
Nederland is het land met de hoogste internet penetratie maar daar en tegen wordt het internet minder dan het gemiddelde gebruik.
Deze nieuwspost is naar mijn mening bruikbaar voor artikel 2 omdat het laat zien dat het gebruik in media veranderd. En dat mensen sociale contacten belangrijk vinden.
Het laat zien dat traditionele media steeds minder belangrijk wordt en internet nog steeds groeit.
Bron: http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2269110
Post 9: Lindsey V.
Samenvatting
Social networking is een booming business. De belangrijkste trend op het moment op dit gebied is dat mensen steeds vaker verschillende communicatie vormen met elkaar willen laten integreren. Zoals voicemail, email, bellen, instant message etc. De verwachtig is dat in de toekomst de personal contact brands dezelfde rol in gaan nemen als mobiele telefonie providers, alleen zullen zij meer voor de consument betekenen dan de mobiele telefoon providers ooit hebben kunnen doen. Je kunt dan via verschillende social networks berichten bij elkaar achter laten, het vlak waarop de aanbieders zich dan blijven onderscheiden is de toegevoegde waarde.
Mening
Ik denk dat social networks van groot belang zullen zijn in de toekomst. Dit artikel beschrijft de trend van nu niet, maar het verloop in de toekomst. Ik vind dat het artikel een interessante toekomst visie geeft die belangrijk kan zijn voor ons onderzoek. Als communiceren via verschillende social networks steeds makkenlijk wordt, kun je daar natuurlijk ook op inspelen op het gebied van nieuwsconsumptie. De stap is dan namelijk makkelijker om bij een ander social network over nieuws te praten, omdat je gewoon bij je eigen network kan blijven.
Bron: http://www.molblog.nl/Merken/3903
zondag 16 december 2007
Nieuwspost Trends Nieuwsconsumptie Week 52
Post 1: Suki V.
Uit onderzoek blijkt dat 1/3 van de Nederlanders met hun mobieltje willen betalen in onder andere winkels en parkeergarages. Een ander resultaat uit hetzelfde onderzoek is dat meer dan de helft van de Nederlanders het een inbreuk op hun privacy vinden als je op je mobiele telefoon (commerciële) informatie kunt ontvangen.
Dit artikel zegt dat voor Nederlanders de belangrijkste informatiebron het internet is, en de mobiele telefoon en de krant samen op de tweede plek komen te staan met 27%.
1/3 ziet een digitale krant volledig afgestemd op zijn/haar individuele behoefte qua nieuws wel zitten. 1/5 van de respondenten zou bij de komst van een digitale krant de gewone krant laten liggen.
90% van de respondenten vindt bij het ontvangen van informatie via je mobiel het van belang dat het alleen gevraagde informatie is, in dit geval wil 14% voor de mobiele informatie betalen.
Mening:
Ik vind dit een leuke nieuwspost, omdat het een onderzoek is geweest door Living Tomorrow en InSites Consulting. Zij onderzoeken alleen maar maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen, waarvan dit onderzoek aansloot op ons opdracht namelijk nieuwsconsumptie.
Ik vind de uitkomsten nogal verrassend positief. Het geeft aan dat Nederlanders een goede kijk hebben op internet en mobiele telefonie en het dus een grote kans heeft dat dit een trend wordt in de toekomst.
Post 2: Arnaaz K.
Volgens het nieuwe rapport van Forresters Marketing on Social Networking Sites worden er door marketers nog steeds te veel gebruik gemaakt van banneradvertenties en statische microsites op sociale netwerken. Volgens Forrester vereist sociale netwerken meer persoonlijke interactie van de marketeer.
Marketeers gebruiken inderdaad nog teveel gebruik van banneradvertenties. Ik denk niet dat men spontaan op een banner klikt, want als je op een sociale netwerk zit dan hou je voornamelijk met dat bezig.
Bron: http://www.molblog.nl/onderzoek/5622
Post 3: Charlaine S.
Bluetooth-tool maakt menselijke interactie inzichtelijk
Britse onderzoekers zijn bezig Bluetooth en sociale netwerken te verbinden. Door ‘nodes’ in hogescholen en andere terreinen of openbare ruimtes te plaatsen kunnen mensen elkaar ontmoeten. Nodes zijn minicomputers die constant op zoek zijn naar bluetooth-apparaten. Als een node in een gebied twee mobieltjes op laptops vindt, vergelijkt hij hun ID met elkaar, en kijkt of er via hun social network gelijkenissen zijn (vrienden van vrienden, wonend in dezelfde straat).
Stel deze uitvinding wordt een succes, dan zal er in 2015 misschien wel veel gebruik van worden gemaakt. Tegenwoordig zijn mensen op social networkingsites al druk bezig hun onlinevriendschappen te onderhouden. Het is gemakkelijk, snel en hoeft er amper moeite voor te doen. Het wordt tegenwoordig veel gebruikt, dus het zal zich verder en verder ontwikkelen, en kan in 2015 wel een dagelijkse bezigheid zijn.
Bron: http://sync.nl/bleutooth-tool-maakt-menselijke-interactie-inzichtelijk/
Post 4: Elwin A.
8 op de 10 mensen in Nederland online
Een onderzoek uitgevoerd door de European Interactive Advertising Association geeft aan dat 8 op de 10 mensen online zijn in Nederland. Dit vertaald zich naar een internetpenetratie van maarliefst 81%. Van deze internetters gaf 92% aan dat het zich geen leven zonder internet kon voorstellen.
Dit artikel is bruikbaar, omdat het de interviews bevestigd namelijk: praktisch iedereen gebruikte wel internet voor nieuwsconsumptie. We kunnen kijken naar populaire nieuwssites en bepaalde ontwikkelingen op het web om een inzicht te krijgen.
Bron: http://www.dutchcowboys.nl/onderzoek/11931
Post 5: Jason W.
Burgerjournalistiek
In dit artikel wordt geschreven dat burgerjournalistiek steeds vaker voorkomt. Het bevat ongeveer 10% van het dagelijkse nieuws. Maar het zal niet de reguliere media (tv-journaal en krant) overtreffen. Het heeft misschien in de toekomst een functie náást de reguliere nieuwsbronnen. Sites zoals Skoeps.nl is hier een goed voorbeeld van. Op deze site kan men foto’s en video’s uploaden. Opvallende dingen van de dag kunnen hier openbaard worden. Burgerjournalistiek heeft volgens Kleinnijenhuis meer een entertainment waarde dan échte nieuwswaarde.
Naar mijn mening heeft burgerjournalistiek wel degelijk veel invloed. Eigen ervaringen worden denk ik toch meer geaccepteerd dan voorgeschotelde nieuws. Journalisten kunnen nou eenmaal overal op tijd zijn. Burgers hebben denk ik evenveel aandeel aan nieuws/nieuwswaarde als de reguliere journalisten. Dit heeft betrekking tot nieuwsconsumptie een relevantie omdat burger steeds meer voor nieuws zorgen door de innovaties in techniek (mobiel internet, kwaliteit van camera’s, methode/snelheid van verspreiding).
Bron: http://www.denieuwereporter.nl/?p=1323
Post 6: Kiran S.
Samenvatting: Het bestand geeft een uitgebreide weergave van de nieuwsconsumptie onder de Zuid-Afrikaanse jeugd. Doordat de normen en waarden in Afrika erg verschillend zijn in tegenstelling tot Europa, zijn er duidelijke verschillen te merken in het gedrag van nieuwsconsumptie. Vanwege beperkte middelen – denk hierbij aan televisie en internet – zijn jongeren minder vaak in staat om hun verlangen naar nieuwsconsumptie te voldoen. In vele delen van Zuid-Afrika is nieuws niet altijd beschikbaar.
De jeugd in Zuid-Afrika kampen voornamelijk met het probleem van slechte scholing. Doordat zij niet altijd kunnen lezen en schrijven is het lastig voor ze om nieuws tot zich te nemen. Er is weinig sprake van verschillende nieuwsbronnen voor verschillende doelgroepen, zoals in Nederland. Hoewel er een aantal kranten, televisiezenders en radiozenders zijn, belichten zij vaak enkel hun standpant over bepaalde situaties.
Mening: Hoewel het een vrij lang artikel is, spreekt het voor zich dat Zuid-Afrika nog een lange weg te gaan heeft wat betreft nieuwsconsumptie. Door de armoede is nieuws nog bij lange na niet overal beschikbaar, en is men niet altijd in staat dit tot zich te nemen. De schrijver gaat veel op het het gedrag van nieuwsconsumptie op basis van ethnische, raciale en culturele achtergronden en geeft er goede weergave van. Duidelijk is wel dat de jeugd van Zuid-Afrika steeds meer willen leren om op hun eigen benen te kunnen staan. Het probleem is echter dat hier niet altijd geld en/of scholing voor is waardoor jongeren zich niet volledig kunnen ontplooien.
Bron: https://ep.eur.nl/scripties/bitstream/2105/4243/1/MasterthesisARuggenberg.pdf
Post 7: Serena T.
Filmpje als newspost!
Met deze link kan je een filmpje van ongeveer 8 minuten bekijken wat gaat over de toekomst van de media. Leuk, interessant en goed onderbouwd!
Bron: http://blogs.fd.nl/frontrunner/2005/09/index.html
Post 8: Lena H.
Deze nieuwspost gaat over de Wii een nieuwe spelcomputer (gameconsule) van Nintendo.
Je speelt hiermee met een draadloze afstandsbediening.
Het laat zien dat de spellenwereld duidelijk veranderd, er komen steeds meer vrouwen en ouderen bij. De Wii is voor iedereen. Hij kan ook aangesloten worden op internet en via de consule kun je verschillende kanalen bekijken, zoals een nieuwskanaal en weerkanaal. Dit laat zien dat ontspanning en nieuwsconsumptie samen komen. De Wii is meer dan alleen spelletje.
Ik denk dat dit een goede nieuwspost is. Want het laat duidelijk zien dat er een nieuwe trend op komst is. Ontspanning, nieuwsconsumeren, alleen en met vrienden.
Bron: http://www.molblog.nl/marketing/4163
Post 9: Lindsey V.
Samenvatting
Veel journalisten zijn als de dood voor de burgerjournalistiek. Burgerjournalistiek op zich is niet nieuw, de aandacht die het krijgt wel. Journalisten zijn bang dat burgerjournalistiek heb eind van de krant betekent zoals wij deze kennen. Buiten het feit dat mensen nu via allerlei blogs nieuws kunnen consumeren, zijn ze ook bang voor de kwaliteit van nieuws. Bij burgerjournalistiek wordt namelijk niet altijd hoor- en wederhoor toegepast, zo luidt het artikel. Sommige mensen denken dat je niet bang moet zijn voor burgerjournalistiek, maar dat je er wat mee moet doet. Zo gaat de Volkskrant bijvoorbeeld papier vrijstellen in zijn krant voor burgerjournalistiek. In het artikel komt de vraag naar boven wanneer andere kranten en zelfs andere media hier ook iets mee gaan doen.
Mening
Zeer nuttig voor ons onderzoek denk ik. Het is zeker een trend binnen de nieuwsconsumptie. Het is de vraag hoe media hier in de toekomst mee zullen gaan en hoe ze hier op in zullen spelen. Ik denk dat je burgerjournalistiek zeker niet mag vergeten als je kijkt naar de toekomst van de nieuwsconsumptie en dan met name de traditionele media.
Bron: http://blog.adformatie.nl/index.php/entries/media-zijn-bang-voor-burgerjournalistiek/
Uit onderzoek blijkt dat 1/3 van de Nederlanders met hun mobieltje willen betalen in onder andere winkels en parkeergarages. Een ander resultaat uit hetzelfde onderzoek is dat meer dan de helft van de Nederlanders het een inbreuk op hun privacy vinden als je op je mobiele telefoon (commerciële) informatie kunt ontvangen.
Dit artikel zegt dat voor Nederlanders de belangrijkste informatiebron het internet is, en de mobiele telefoon en de krant samen op de tweede plek komen te staan met 27%.
1/3 ziet een digitale krant volledig afgestemd op zijn/haar individuele behoefte qua nieuws wel zitten. 1/5 van de respondenten zou bij de komst van een digitale krant de gewone krant laten liggen.
90% van de respondenten vindt bij het ontvangen van informatie via je mobiel het van belang dat het alleen gevraagde informatie is, in dit geval wil 14% voor de mobiele informatie betalen.
Mening:
Ik vind dit een leuke nieuwspost, omdat het een onderzoek is geweest door Living Tomorrow en InSites Consulting. Zij onderzoeken alleen maar maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen, waarvan dit onderzoek aansloot op ons opdracht namelijk nieuwsconsumptie.
Ik vind de uitkomsten nogal verrassend positief. Het geeft aan dat Nederlanders een goede kijk hebben op internet en mobiele telefonie en het dus een grote kans heeft dat dit een trend wordt in de toekomst.
Post 2: Arnaaz K.
Volgens het nieuwe rapport van Forresters Marketing on Social Networking Sites worden er door marketers nog steeds te veel gebruik gemaakt van banneradvertenties en statische microsites op sociale netwerken. Volgens Forrester vereist sociale netwerken meer persoonlijke interactie van de marketeer.
Marketeers gebruiken inderdaad nog teveel gebruik van banneradvertenties. Ik denk niet dat men spontaan op een banner klikt, want als je op een sociale netwerk zit dan hou je voornamelijk met dat bezig.
Bron: http://www.molblog.nl/onderzoek/5622
Post 3: Charlaine S.
Bluetooth-tool maakt menselijke interactie inzichtelijk
Britse onderzoekers zijn bezig Bluetooth en sociale netwerken te verbinden. Door ‘nodes’ in hogescholen en andere terreinen of openbare ruimtes te plaatsen kunnen mensen elkaar ontmoeten. Nodes zijn minicomputers die constant op zoek zijn naar bluetooth-apparaten. Als een node in een gebied twee mobieltjes op laptops vindt, vergelijkt hij hun ID met elkaar, en kijkt of er via hun social network gelijkenissen zijn (vrienden van vrienden, wonend in dezelfde straat).
Stel deze uitvinding wordt een succes, dan zal er in 2015 misschien wel veel gebruik van worden gemaakt. Tegenwoordig zijn mensen op social networkingsites al druk bezig hun onlinevriendschappen te onderhouden. Het is gemakkelijk, snel en hoeft er amper moeite voor te doen. Het wordt tegenwoordig veel gebruikt, dus het zal zich verder en verder ontwikkelen, en kan in 2015 wel een dagelijkse bezigheid zijn.
Bron: http://sync.nl/bleutooth-tool-maakt-menselijke-interactie-inzichtelijk/
Post 4: Elwin A.
8 op de 10 mensen in Nederland online
Een onderzoek uitgevoerd door de European Interactive Advertising Association geeft aan dat 8 op de 10 mensen online zijn in Nederland. Dit vertaald zich naar een internetpenetratie van maarliefst 81%. Van deze internetters gaf 92% aan dat het zich geen leven zonder internet kon voorstellen.
Dit artikel is bruikbaar, omdat het de interviews bevestigd namelijk: praktisch iedereen gebruikte wel internet voor nieuwsconsumptie. We kunnen kijken naar populaire nieuwssites en bepaalde ontwikkelingen op het web om een inzicht te krijgen.
Bron: http://www.dutchcowboys.nl/onderzoek/11931
Post 5: Jason W.
Burgerjournalistiek
In dit artikel wordt geschreven dat burgerjournalistiek steeds vaker voorkomt. Het bevat ongeveer 10% van het dagelijkse nieuws. Maar het zal niet de reguliere media (tv-journaal en krant) overtreffen. Het heeft misschien in de toekomst een functie náást de reguliere nieuwsbronnen. Sites zoals Skoeps.nl is hier een goed voorbeeld van. Op deze site kan men foto’s en video’s uploaden. Opvallende dingen van de dag kunnen hier openbaard worden. Burgerjournalistiek heeft volgens Kleinnijenhuis meer een entertainment waarde dan échte nieuwswaarde.
Naar mijn mening heeft burgerjournalistiek wel degelijk veel invloed. Eigen ervaringen worden denk ik toch meer geaccepteerd dan voorgeschotelde nieuws. Journalisten kunnen nou eenmaal overal op tijd zijn. Burgers hebben denk ik evenveel aandeel aan nieuws/nieuwswaarde als de reguliere journalisten. Dit heeft betrekking tot nieuwsconsumptie een relevantie omdat burger steeds meer voor nieuws zorgen door de innovaties in techniek (mobiel internet, kwaliteit van camera’s, methode/snelheid van verspreiding).
Bron: http://www.denieuwereporter.nl/?p=1323
Post 6: Kiran S.
Samenvatting: Het bestand geeft een uitgebreide weergave van de nieuwsconsumptie onder de Zuid-Afrikaanse jeugd. Doordat de normen en waarden in Afrika erg verschillend zijn in tegenstelling tot Europa, zijn er duidelijke verschillen te merken in het gedrag van nieuwsconsumptie. Vanwege beperkte middelen – denk hierbij aan televisie en internet – zijn jongeren minder vaak in staat om hun verlangen naar nieuwsconsumptie te voldoen. In vele delen van Zuid-Afrika is nieuws niet altijd beschikbaar.
De jeugd in Zuid-Afrika kampen voornamelijk met het probleem van slechte scholing. Doordat zij niet altijd kunnen lezen en schrijven is het lastig voor ze om nieuws tot zich te nemen. Er is weinig sprake van verschillende nieuwsbronnen voor verschillende doelgroepen, zoals in Nederland. Hoewel er een aantal kranten, televisiezenders en radiozenders zijn, belichten zij vaak enkel hun standpant over bepaalde situaties.
Mening: Hoewel het een vrij lang artikel is, spreekt het voor zich dat Zuid-Afrika nog een lange weg te gaan heeft wat betreft nieuwsconsumptie. Door de armoede is nieuws nog bij lange na niet overal beschikbaar, en is men niet altijd in staat dit tot zich te nemen. De schrijver gaat veel op het het gedrag van nieuwsconsumptie op basis van ethnische, raciale en culturele achtergronden en geeft er goede weergave van. Duidelijk is wel dat de jeugd van Zuid-Afrika steeds meer willen leren om op hun eigen benen te kunnen staan. Het probleem is echter dat hier niet altijd geld en/of scholing voor is waardoor jongeren zich niet volledig kunnen ontplooien.
Bron: https://ep.eur.nl/scripties/bitstream/2105/4243/1/MasterthesisARuggenberg.pdf
Post 7: Serena T.
Filmpje als newspost!
Met deze link kan je een filmpje van ongeveer 8 minuten bekijken wat gaat over de toekomst van de media. Leuk, interessant en goed onderbouwd!
Bron: http://blogs.fd.nl/frontrunner/2005/09/index.html
Post 8: Lena H.
Deze nieuwspost gaat over de Wii een nieuwe spelcomputer (gameconsule) van Nintendo.
Je speelt hiermee met een draadloze afstandsbediening.
Het laat zien dat de spellenwereld duidelijk veranderd, er komen steeds meer vrouwen en ouderen bij. De Wii is voor iedereen. Hij kan ook aangesloten worden op internet en via de consule kun je verschillende kanalen bekijken, zoals een nieuwskanaal en weerkanaal. Dit laat zien dat ontspanning en nieuwsconsumptie samen komen. De Wii is meer dan alleen spelletje.
Ik denk dat dit een goede nieuwspost is. Want het laat duidelijk zien dat er een nieuwe trend op komst is. Ontspanning, nieuwsconsumeren, alleen en met vrienden.
Bron: http://www.molblog.nl/marketing/4163
Post 9: Lindsey V.
Samenvatting
Veel journalisten zijn als de dood voor de burgerjournalistiek. Burgerjournalistiek op zich is niet nieuw, de aandacht die het krijgt wel. Journalisten zijn bang dat burgerjournalistiek heb eind van de krant betekent zoals wij deze kennen. Buiten het feit dat mensen nu via allerlei blogs nieuws kunnen consumeren, zijn ze ook bang voor de kwaliteit van nieuws. Bij burgerjournalistiek wordt namelijk niet altijd hoor- en wederhoor toegepast, zo luidt het artikel. Sommige mensen denken dat je niet bang moet zijn voor burgerjournalistiek, maar dat je er wat mee moet doet. Zo gaat de Volkskrant bijvoorbeeld papier vrijstellen in zijn krant voor burgerjournalistiek. In het artikel komt de vraag naar boven wanneer andere kranten en zelfs andere media hier ook iets mee gaan doen.
Mening
Zeer nuttig voor ons onderzoek denk ik. Het is zeker een trend binnen de nieuwsconsumptie. Het is de vraag hoe media hier in de toekomst mee zullen gaan en hoe ze hier op in zullen spelen. Ik denk dat je burgerjournalistiek zeker niet mag vergeten als je kijkt naar de toekomst van de nieuwsconsumptie en dan met name de traditionele media.
Bron: http://blog.adformatie.nl/index.php/entries/media-zijn-bang-voor-burgerjournalistiek/
Nieuwspost Trends Nieuwsconsumptie Week 51
Post 1: Suki V.
Er is zowel een toename bij het luisteren van radio op internet als tv kijken op het internet. Jongeren besteedden bijna een kwart van hun tijd, die zij gebruiken voor mediaconsumptie, op het internet. Dit stijgend percentage ligt bij de jongeren veel hoger dan bij de oudere populatie. Jongeren zijn gemiddeld 2,5 uur per dag actief op internet, waarvan iets meer dan een uur per dag de internetradio aan staat. Veertig procent luistert tussen de 15 en 60 minuten naar internetradio. Tien procent langer dan 3 uur.
Mediabureaus maken op dit moment met hen adverteerders geen onderscheid naar uitzendingen via de ether en via internet. Hier komt volgens Souren verandering in als buitenlandse ontwikkelingen ook Nederland bereiken.
Mening:
Dit artikel bewijst dat de traditionele media verschuift naar het internet, omdat dit medium blijft groeien. Het groeipercentage is opvallend hoog onder jongeren. Dit kunnen we gebruiken voor ons artikel, omdat de jongeren van nu de toekomst zijn en aangezien zij zo veel via internet consumeren kunnen we hiermee wel een trend voor de toekomst voorspellen.
Bron: http://www.emerce.nl/artikel.jsp?id=1881138
Post 2: Arnaaz K.
E-mail is old school communicatie. Dat komt omdat men steeds meer nieuwe communicatiemiddelen begint te accepteren. Onder jongeren is e-mail inmiddels al een tijdje vervangen door instant messaging, weblogs, SMS en social networking sites.
E-mail is inderdaad een vorm old school communicatie, ik denk dat je alleen nog e-mailt met je docent of je baas. De meeste mensen communiceren ook nu met andere communicatie middelen, er zitten bijvoorbeeld ontzettend veel mensen op social networking sites, op hyves zitten al twee miljoen mensen.
Bron: http://www.molblog.nl/trends/3184
Post 3: Charlaine S.
Nokia laat beller voortaan voelen
Nokia gaat een nieuw element aan zijn toekomstige mobieltjes toevoegen. ‘In plaats van afhankelijk te zijn van puur audiovisuele feedback, kan het scherm zichzelf straks ook laten voelen.’ In plaats van alleen op een knopje te drukken zal men ook kunnen voelen m.b.v. trillend element: een langgerekte diepe gong of een kort tikje.
Doordat Nokia dit nieuwe element nu gaat lanceren is het de vraag wij allemaal in 2015 kunnen verwachten. De technologie gaat zo ver, kunnen wij dan in 2015 het nieuws als een visueel scherm voor ons zien? Dit artikel laat goed zien hoe wat de ontwikkelingen zijn in dit jaar. Een goede warmmaker om de technologie van 2015 te voorspellen.
Bron: http://sync.nl/nokia-laat-beller-voortaan-voelen/
Post 4: Serena T.
Wegener dagbladen test krant van de toekomst
Dit artikel gaat over de rol die nieuwe technologieën spelen bij nieuwsconsumptie in de toekomst. Bestaande media zoals krant, T.V, PC, mobiele telefoon en PDA worden getest op het gebruik. Ook het gebruik van de nieuwe toekomstige nieuwsdragers wordt bekeken.
De krant zal in de toekomst op een geheel andere manier te consumeren zijn. Hoe dit zich ontwikkelt en of het al gebruikt wordt, kun je lezen in dit artikel.
Ik vind dit een bijzonder onderzoek omdat er gebruik wordt gemaakt van een zogenaamd ‘HomeLab’. Dit is een volledig ingericht huis waarin consumenten door camera’s worden gevolgd om hun omgang met nieuwe technologieën te bestuderen.
Bron: http://www.molblog.nl/media/2201
Post 5: Elwin A.
DAG heeft het moeilijk: kruipt dichter naar de Volkskrant
De nieuwe gratis krant DAG heeft sinds de lancering 9 miljoen verlies geleden. Ze richten zich op een jong publiek van 18-35 jaar en opleidingsniveau MBO+, omdat het dan beter aansluit op het publiek van de Volkskrant.
Hoewel het artikel niet precies aangeeft waarom het 9 miljoen verlies heeft geleden, sluit dit wel aan bij het beeld dat we uit de interviews hebben gekregen. De krant werd namelijk veel minder gebruikt als nieuwsbron. Daarom denk ik dat dit artikel goed is ter ondersteuning voor ons artikel 2.
Bron: http://www.molblog.nl/media/6240
Post 6: Jason W.
Dit artikel bevat gegevens over de stijgers en zakkers van bepaalde websites. Opvallende sites die flink zijn gestegen zijn bijvoorbeeld hyves en live.com. Eveneens youtube.com en flickr.com zijn flink gestegen. Google staat nog steeds sterk aan kop.
Aan deze wisselwerking van populaire sites kan je zien dat de consument steeds behoefte heeft aan andere sites of informatie. Hyves, de socialnetworking site is flink gestegen. Dat wil zeggen dat de consumenten steeds meer zelf willen creëren en vertellen. Ook youtube speelt hierbij een belangrijke rol. Iedereen die wat opgenomen heeft of wilt delen, zet het bestandje online zodat iedereen het kan zien om vervolgen te reageren op het desbetreffende filmpje. Dit is heel belangrijk voor de nieuwsconsumptie, internetgebruikers creëren op deze manier dan zelf nieuws.
Bron: http://www.dutchcowboys.nl/onderzoek/12134
Post 7: Kiran S.
Samenvatting: De consumptie van nieuws wordt al jaren gevolgd door professionals en academici. Zij onderzoeken continu wat hoe nieuws wordt geconsumeerd, wat mensen ervan verlangen en wat hun attitude is tegenover de verschillende media. Mensen vertrouwen tegenwoordig niet meer slechts 1 medium, maar vergelijken liever verschillende bronnen om zo hun eigen mening te vormen. Dankzij burgerjournalistiek willen gebruikers vaker betrokken worden bij het nieuws door zelf te participeren aan het maken ervan. Hoewel nieuws vaak eerst worden gelezen bij traditionele bronnen, wordt er vaak later over gediscusseerd op blogs en forums.
Dankzij het internet kunnen mensen gemakkelijker hun mening delen, met het gemak om toch anoniem te blijven. Dankzij de “gratis” kosten en de vele mogelijkheden biedt internet het portaal om zelf media te selecteren om vervolgens te bepalen wat je ermee doet. Mensen bezoeken steeds op herhaling een reeks websites waarbij ze zich tot de gemeenschap voelen. Er ontstaat een gevoel van saamhorigheid om anonieme identiteiten met vaak dezelfde gedachten bij elkaar kunnen komen om hun meningen en ervaringen te delen.
Mening: Het bestand geeft een duidelijke weergave hoe internet onze wereld heeft veranderd. Mensen komen gemakkelijker in contact met elkaar en creëren een groter netwerk dan vroeger, terwijl ze in de werkelijkheid minder vaak in persoonlijk contact komen met degenen die ze spreken. Het delen van bepaalde informatie is dankzij het internet zeer gemakkelijk geworden, echter schromen mensen niet om persoonlijke informatie te geven waar eventueel misbruik gemaakt van zou kunnen worden. Ik had zelf ook niet verwacht dat internet in het begin zo’n groot succes zou worden. In de loop der jaren is het daarentegen zo’n belangrijk medium geworden dat ik er zelf ook niet meer zonder zou kunnen.
Bron: http://www.jan.vandercrabben.name/pdf/CC3000_Dissertation_Body.pdf
Post 8: Lena H.
Deze nieuwspost gaat over de site buienradar.nl. Dit is een website waar je radarbeelden kunt bekijken. Zodat je precies weet wat voor weer het is op welk tijdstipt. Dit is afgelopen zomer een groot succes geworden. Het is onderhand de vierde site van Nederland. Je kan buienradar benaderen via het internet en via de mobiele telefoon. Dit gaan ze nu uitbreiden met zo’n 400 flatscreens bij sportvereniging. Hiermee bereiken ze een miljoen mensen op locatie.
Het is een leuke nieuwspost. Want deze site zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte bent van het weer. Waarschijnlijk krijg je dat ook op verschillende plekken met het nieuws.
Bron: http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2151933
Post 9: Lindsey V.
Samenvatting
Dit korte artikel beschrijft vier trends in de media en mediagebruik. Zo beschrijven ze een verschuiving in het media-aanbod. Mensen accepteren niet meer zomaar wat er aangeboden wordt, maar ze willen zelf kunnen kiezen. Er komen steeds meer televisiezenders etc. Ook kunnen mensen van alles opzoeken via het internet en hoeven ze dus niet klakkeloos over te nemen wat er in de krant staat, maar kunnen ze zelf ook informatie opzoeken. De tweede trend die wordt genoemd is dat de grenzen tussen de verschillende media vervagen. Je kan nu televisie kijken via internet en radio luisteren via je mobiele telefoon. De derde trend is dat mensen steeds meer interactie verlangen van de media, bijvoorbeeld spelletjes op internet. De vierde en laatste trend is dat mensen steeds meer zelf nieuws en andere inhoud maken, hierbij valt te denken aan blogs etc.
Mening
Ik denk dat de informatie zoals deze beschreven is in het artikel zeker relevant is voor ons onderzoek, maar omdat deze vrij gedateerd is niet meer bruikbaar is. Deze verschuivingen vonden twee jaar geleden plaats en zijn nu al vanzelfsprekend. Als je wilt weten wat de trend op het gebied van nieuwsconsumptie in 2015 is, denk ik niet dat dit artikel veel toegevoegde waarde heeft.
Bron: http://www.marketing-online.nl/nieuws/ModuleItem38162.html
Er is zowel een toename bij het luisteren van radio op internet als tv kijken op het internet. Jongeren besteedden bijna een kwart van hun tijd, die zij gebruiken voor mediaconsumptie, op het internet. Dit stijgend percentage ligt bij de jongeren veel hoger dan bij de oudere populatie. Jongeren zijn gemiddeld 2,5 uur per dag actief op internet, waarvan iets meer dan een uur per dag de internetradio aan staat. Veertig procent luistert tussen de 15 en 60 minuten naar internetradio. Tien procent langer dan 3 uur.
Mediabureaus maken op dit moment met hen adverteerders geen onderscheid naar uitzendingen via de ether en via internet. Hier komt volgens Souren verandering in als buitenlandse ontwikkelingen ook Nederland bereiken.
Mening:
Dit artikel bewijst dat de traditionele media verschuift naar het internet, omdat dit medium blijft groeien. Het groeipercentage is opvallend hoog onder jongeren. Dit kunnen we gebruiken voor ons artikel, omdat de jongeren van nu de toekomst zijn en aangezien zij zo veel via internet consumeren kunnen we hiermee wel een trend voor de toekomst voorspellen.
Bron: http://www.emerce.nl/artikel.jsp?id=1881138
Post 2: Arnaaz K.
E-mail is old school communicatie. Dat komt omdat men steeds meer nieuwe communicatiemiddelen begint te accepteren. Onder jongeren is e-mail inmiddels al een tijdje vervangen door instant messaging, weblogs, SMS en social networking sites.
E-mail is inderdaad een vorm old school communicatie, ik denk dat je alleen nog e-mailt met je docent of je baas. De meeste mensen communiceren ook nu met andere communicatie middelen, er zitten bijvoorbeeld ontzettend veel mensen op social networking sites, op hyves zitten al twee miljoen mensen.
Bron: http://www.molblog.nl/trends/3184
Post 3: Charlaine S.
Nokia laat beller voortaan voelen
Nokia gaat een nieuw element aan zijn toekomstige mobieltjes toevoegen. ‘In plaats van afhankelijk te zijn van puur audiovisuele feedback, kan het scherm zichzelf straks ook laten voelen.’ In plaats van alleen op een knopje te drukken zal men ook kunnen voelen m.b.v. trillend element: een langgerekte diepe gong of een kort tikje.
Doordat Nokia dit nieuwe element nu gaat lanceren is het de vraag wij allemaal in 2015 kunnen verwachten. De technologie gaat zo ver, kunnen wij dan in 2015 het nieuws als een visueel scherm voor ons zien? Dit artikel laat goed zien hoe wat de ontwikkelingen zijn in dit jaar. Een goede warmmaker om de technologie van 2015 te voorspellen.
Bron: http://sync.nl/nokia-laat-beller-voortaan-voelen/
Post 4: Serena T.
Wegener dagbladen test krant van de toekomst
Dit artikel gaat over de rol die nieuwe technologieën spelen bij nieuwsconsumptie in de toekomst. Bestaande media zoals krant, T.V, PC, mobiele telefoon en PDA worden getest op het gebruik. Ook het gebruik van de nieuwe toekomstige nieuwsdragers wordt bekeken.
De krant zal in de toekomst op een geheel andere manier te consumeren zijn. Hoe dit zich ontwikkelt en of het al gebruikt wordt, kun je lezen in dit artikel.
Ik vind dit een bijzonder onderzoek omdat er gebruik wordt gemaakt van een zogenaamd ‘HomeLab’. Dit is een volledig ingericht huis waarin consumenten door camera’s worden gevolgd om hun omgang met nieuwe technologieën te bestuderen.
Bron: http://www.molblog.nl/media/2201
Post 5: Elwin A.
DAG heeft het moeilijk: kruipt dichter naar de Volkskrant
De nieuwe gratis krant DAG heeft sinds de lancering 9 miljoen verlies geleden. Ze richten zich op een jong publiek van 18-35 jaar en opleidingsniveau MBO+, omdat het dan beter aansluit op het publiek van de Volkskrant.
Hoewel het artikel niet precies aangeeft waarom het 9 miljoen verlies heeft geleden, sluit dit wel aan bij het beeld dat we uit de interviews hebben gekregen. De krant werd namelijk veel minder gebruikt als nieuwsbron. Daarom denk ik dat dit artikel goed is ter ondersteuning voor ons artikel 2.
Bron: http://www.molblog.nl/media/6240
Post 6: Jason W.
Dit artikel bevat gegevens over de stijgers en zakkers van bepaalde websites. Opvallende sites die flink zijn gestegen zijn bijvoorbeeld hyves en live.com. Eveneens youtube.com en flickr.com zijn flink gestegen. Google staat nog steeds sterk aan kop.
Aan deze wisselwerking van populaire sites kan je zien dat de consument steeds behoefte heeft aan andere sites of informatie. Hyves, de socialnetworking site is flink gestegen. Dat wil zeggen dat de consumenten steeds meer zelf willen creëren en vertellen. Ook youtube speelt hierbij een belangrijke rol. Iedereen die wat opgenomen heeft of wilt delen, zet het bestandje online zodat iedereen het kan zien om vervolgen te reageren op het desbetreffende filmpje. Dit is heel belangrijk voor de nieuwsconsumptie, internetgebruikers creëren op deze manier dan zelf nieuws.
Bron: http://www.dutchcowboys.nl/onderzoek/12134
Post 7: Kiran S.
Samenvatting: De consumptie van nieuws wordt al jaren gevolgd door professionals en academici. Zij onderzoeken continu wat hoe nieuws wordt geconsumeerd, wat mensen ervan verlangen en wat hun attitude is tegenover de verschillende media. Mensen vertrouwen tegenwoordig niet meer slechts 1 medium, maar vergelijken liever verschillende bronnen om zo hun eigen mening te vormen. Dankzij burgerjournalistiek willen gebruikers vaker betrokken worden bij het nieuws door zelf te participeren aan het maken ervan. Hoewel nieuws vaak eerst worden gelezen bij traditionele bronnen, wordt er vaak later over gediscusseerd op blogs en forums.
Dankzij het internet kunnen mensen gemakkelijker hun mening delen, met het gemak om toch anoniem te blijven. Dankzij de “gratis” kosten en de vele mogelijkheden biedt internet het portaal om zelf media te selecteren om vervolgens te bepalen wat je ermee doet. Mensen bezoeken steeds op herhaling een reeks websites waarbij ze zich tot de gemeenschap voelen. Er ontstaat een gevoel van saamhorigheid om anonieme identiteiten met vaak dezelfde gedachten bij elkaar kunnen komen om hun meningen en ervaringen te delen.
Mening: Het bestand geeft een duidelijke weergave hoe internet onze wereld heeft veranderd. Mensen komen gemakkelijker in contact met elkaar en creëren een groter netwerk dan vroeger, terwijl ze in de werkelijkheid minder vaak in persoonlijk contact komen met degenen die ze spreken. Het delen van bepaalde informatie is dankzij het internet zeer gemakkelijk geworden, echter schromen mensen niet om persoonlijke informatie te geven waar eventueel misbruik gemaakt van zou kunnen worden. Ik had zelf ook niet verwacht dat internet in het begin zo’n groot succes zou worden. In de loop der jaren is het daarentegen zo’n belangrijk medium geworden dat ik er zelf ook niet meer zonder zou kunnen.
Bron: http://www.jan.vandercrabben.name/pdf/CC3000_Dissertation_Body.pdf
Post 8: Lena H.
Deze nieuwspost gaat over de site buienradar.nl. Dit is een website waar je radarbeelden kunt bekijken. Zodat je precies weet wat voor weer het is op welk tijdstipt. Dit is afgelopen zomer een groot succes geworden. Het is onderhand de vierde site van Nederland. Je kan buienradar benaderen via het internet en via de mobiele telefoon. Dit gaan ze nu uitbreiden met zo’n 400 flatscreens bij sportvereniging. Hiermee bereiken ze een miljoen mensen op locatie.
Het is een leuke nieuwspost. Want deze site zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte bent van het weer. Waarschijnlijk krijg je dat ook op verschillende plekken met het nieuws.
Bron: http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2151933
Post 9: Lindsey V.
Samenvatting
Dit korte artikel beschrijft vier trends in de media en mediagebruik. Zo beschrijven ze een verschuiving in het media-aanbod. Mensen accepteren niet meer zomaar wat er aangeboden wordt, maar ze willen zelf kunnen kiezen. Er komen steeds meer televisiezenders etc. Ook kunnen mensen van alles opzoeken via het internet en hoeven ze dus niet klakkeloos over te nemen wat er in de krant staat, maar kunnen ze zelf ook informatie opzoeken. De tweede trend die wordt genoemd is dat de grenzen tussen de verschillende media vervagen. Je kan nu televisie kijken via internet en radio luisteren via je mobiele telefoon. De derde trend is dat mensen steeds meer interactie verlangen van de media, bijvoorbeeld spelletjes op internet. De vierde en laatste trend is dat mensen steeds meer zelf nieuws en andere inhoud maken, hierbij valt te denken aan blogs etc.
Mening
Ik denk dat de informatie zoals deze beschreven is in het artikel zeker relevant is voor ons onderzoek, maar omdat deze vrij gedateerd is niet meer bruikbaar is. Deze verschuivingen vonden twee jaar geleden plaats en zijn nu al vanzelfsprekend. Als je wilt weten wat de trend op het gebied van nieuwsconsumptie in 2015 is, denk ik niet dat dit artikel veel toegevoegde waarde heeft.
Bron: http://www.marketing-online.nl/nieuws/ModuleItem38162.html
Nieuwspost Trends Nieuwsconsumptie Week 50
Post 1: Suki V.
De consument is niet meer passief in het consumeren van nieuws. Jonge nieuwslezers en kijkers zoeken zelf hun informatie op die ze belangrijk vinden en bepalen zelf wel welk nieuws waar of onwaar is. Door het internet bloeit er een geïndividualiseerde massademocratie. Iedereen weet alles en laat zijn mening sterk horen. Voordat je krant op de deurmat ligt of het 8 uur journaal begint, kun je op het internet al alle nieuwsfeiten aanklikken en kom je terecht in een zee vol meningen. Het grote diverse nieuwsaanbod geeft je de mogelijkheid om zelf je nieuwsmenu samen te stellen. Foxnews heeft in Amerika al de slogan: “We report what you decide”. Deze trend zal in Nederland volgen.
Mening: Dit artikel is in 2006 gepubliceerd, maar ik vind dat deze slogan nu al van toepassing is op Nederland. Wat de massa interessant vind om te weten, zorgt de media ervoor dat in de pers komt. Wij bepalen als het ware dus al de agenda. We kunnen deze newspost gebruiken voor artikel 2 omdat we daar nader ingaan op de toekomst waarbij het internet een grote rol gaat spelen. Dit artikel heeft betrekking op het internet. Ook kunnen we het al in artikel 1 verwerken, omdat er nieuwe manieren van nieuwsconsumptie worden besproken door de opkomst van internet.
Bron: http://www.denieuwereporter.nl/?p=359
Post 2: Arnaaz K.
Het woordje ‘social’ is tegenwoordig op het internet onmiskenbaar. Social communities en Social bookmarking sites groeien het snelst op het internet. Uit ons eigen land is het vriendennetwerk Hyves een onzettende goed voorbeeld, deze community bestaat al uit ongeveer 2 miljoen mensen. Internationaal gezien is MySpace de grootste community op dit moment, deze community bestaat uit meer dan 50 miljoen geregistreerde.
Ik denk ook dat het woordje ‘social’ tegenwoordig op het internet onmiskenbaar is, want er zitten ontzettend veel mensen op verschillende communities. Kijk maar naar hyves daar zitten al meer dan twee miljoen mensen.
Bron: http://www.molblog.nl/online/2685
Post 3: Charlaine S.
Zweden lezen de krant voortaan op hun mobiel
Het Zweedse dagblad Dagens Nyheter is voortaan geheel op een mobiel te lezen. Samen met Nokia heeft DN een mobieltje ontwikkeld met een knop, DN-knop. Door op deze knop te drukken, komt de site van DN op het scherm. Het loopt storm. Maar Zweden is hier niet uniek in. In Japan en Zuid-Korea surfen consumenten dagelijks via hun mobiel op het Internet.
Veel Europeanen gebruiken deze vorm van nieuwsconsumptie nog niet. Velen denken dat het duur is en dat het erg ingewikkeld is. Nokia en Dagens Nyheter hebben die obstakels weggenomen (abonnement voor 30 euro p.m. incl. toestel en gemakkelijk vanwege de knop). Naar mijn mening lijkt het er op dat het hek van de dam is en veel organisaties zullen volgen. Dus in 2015 zal surfen en nieuwsconsumptie op je mobiel dagelijkse kost zijn.
Bron: http://sync.nl/zweden-lezen-de-krant-voortaan-op-hun-mobiel
Post 4: Serena T.
Ganzenbordend naar 2015: de media volgens ABN AMRO
Dit artikel gaat over de toekomstverwachting volgens marktonderzoekers van ABN AMRO. Zij vergelijken dit onderzoek met ganzenbord omdat je je bij elke stap van het onderzoek kan afvragen, hoe ga ik verder naar 2015?
Verschillende trends worden benoemd, en het verdere effect daarvan wordt uitgelicht. Dit artikel is interessant voor ons eigen artikel omdat wij ook het toekomstbeeld van de nieuwsconsumptie willen uitpluizen en beschrijven.
Wat verwacht de consument in de toekomst van de media? Wat voor rol spelen de demografische factoren? Vragen die ook mij bezig houden en daarom vind ik dit een leuk en interessant artikel.
Bron: http://www.denieuwereporter.nl/?p=1135
Post 5: Elwin A.
Mediabestedingen online 14,6% groei in 3e kwartaal
De bestedingen voor online reclame zijn sterk aan het steigen. Het 3e kwartaal stegen de mediabestedingen maarliefst 14,5% naar een bedag van E35,1 miljoen. Het grootste deel hiervan kwam van online buttons, banners en contentintegratie.
Dit artikel bevestigt onze interviews. Hieruit kwam dat internet, dan wel mobiel internet, steeds meer gebruikt wordt voor nieuwsconsumptie. Dit weten bedrijven blijkbaar ook, en daarom geven ze meer geld uit aan online advertising. De verschuiving van reclame in kranten e.d. naar websites geeft aan dat mensen meer op internet zitten en minder de krant lezen voor hun o.a. nieuwsconsumptie.
Bron: http://www.dutchcowboys.nl/onderzoek/11896
Post 6: Jason W.
In dit artikel wordt de eerst skype telefoon gepresenteerd. Hiermee kan je makkelijk voor een vast bedrag bellen naar iedereen die je wilt. Dit is natuurlijk heel simpel wanneer je iets nieuws te melden hebt.
Dit is relevant omdat je nu op snelle manier, makkelijk kunt communiceren. Nieuwsverspreiding gaat in combinatie met sms/mms dan nog sneller. Alhoewel de skype telefoon nog niet overal te koop is, denk ik dat die wel een toekomst heeft in bellen, vooral na de introductie in meerdere landen. Dit toestel wordt nu getest in England.
Bron: http://www.dutchcowboys.nl/mobile/12391
Post 7: Kiran S.
Samenvatting: Mensen gaan tegenwoordig niet meer door het leven als eenlingen maar knopen zich steeds sneller in verschillende netwerken. Mensen wisselen continu van mening en leven steeds meer in de breedte, terwijl er voor diepgang minder tijd wordt uitgetrokken. Marketeers en mediamanagers proberen hier steeds op in te spelen en vanwege de komst van het internet dienen ook zij via e-commerce hun producten en diensten aan te passen. Het internet wordt steeds vaker als een thuishaven gezien. Internetgebruikers vinden het steeds gebruikelijker om dingen gratis te verkrijgen: Van nieuws tot aan muziek en films. Wat vroeger een samenleving was van kopen en verkopen, is veranderd in een tijd van ruilen en delen. Doordat mensen steeds minder tijd hebben, wordt nieuws vaker gescand en geskimmed dan vroeger. Mensen kijken tegenwoordig vreemd op van bepaalde diensten en informatie waarvoor ze moeten betalen. Door sociale netwerken zijn mensen gemakkelijker in staat om alsnog de informatie te verkrijgen die zij nodig hebben.
Mening: Het klopt inderdaad dat mensen tegenwoordig vreemd opkijken van producten en/of diensten waarvoor zij zouden moeten betalen. Terwijl vroeger iedereen een krant of muziek/films kochten, vinden vele mensen het vanzelfsprekend om dit hedendaags via internet te verkrijgen. Sociale netwerken spelen een steeds grotere rol. Via deze netwerken kun je gemakkelijker erachter komen wat er in je omgeving speelt en kunnen adverteerders ook gericht hun doelgroep bereiken. De vraag is waar echter de grens ligt. Wat kan wel of niet gratis aangeboden worden en tot hoeverre moet bepaalde informatie open op internet verkrijgbaar zijn?
Bron: http://www.henkblanken.nl/?p=134
Post 8: Lena H.
De Telegraaf gaat deel uit maken van webregio.nl De reden waarom ze webregio hebben overgenomen is omdat het een gat in de markt is. Webregio is alleen online maar heeft enorm succes. De Telegraaf geeft aan dat er voor regionaal en lokaal nieuws nog niet genoeg van internet gebruikt wordt gemaakt. Terwijl daar wel veel vraag naar is.
Naar mijn mening is dit een goede nieuwspost want het laat zien dat er waarschijnlijk veel mensen zijn die behoeften hebben aan nieuws uit hun regio. En dit nog niet goed genoeg ontwikkeld is.
Bron: http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2246008
Post 9: Lindsey V.
Samenvatting
De consument wordt steeds machtiger. Volgens het artikel is dit vooral te wijten aan de opkomst van de nieuwe media. Hierdoor is het voor de consument steeds makkelijker om gegevens als prijzen, kwaliteiten etc. op te zoeken. Dit heeft als gevolg dat de markt steeds transparanter wordt en dat de consument zich niet meer voor de gek laat houden. In de toekomst zullen commerciële bedrijven hun trots opzij moeten zetten en dus meer naar de consument moeten luisteren. De markt bepaald niet meer wat de consumenten doen, maar de consumenten bepalen wat de markt doet. Dit is het toekomst perspectief zoals beschreven in het artikel.
Mening
De gevolgen van de opkomst van de nieuwe media kunnen wel interessant zijn voor ons onderzoek. Het leert ons namelijk dat bedrijven en dus ook de media beter moeten luisteren naar wat de consumenten zelf willen. Hierbij moet niet worden vergeten dat door al deze nieuwe media en de mogelijkheden van de consumenten om te vergelijken en te overleggen zorgen voor een markt die steeds transparanter wordt.
Bron: http://www.emerce.nl/opinie.jsp?rubriek=160996&id=795802
De consument is niet meer passief in het consumeren van nieuws. Jonge nieuwslezers en kijkers zoeken zelf hun informatie op die ze belangrijk vinden en bepalen zelf wel welk nieuws waar of onwaar is. Door het internet bloeit er een geïndividualiseerde massademocratie. Iedereen weet alles en laat zijn mening sterk horen. Voordat je krant op de deurmat ligt of het 8 uur journaal begint, kun je op het internet al alle nieuwsfeiten aanklikken en kom je terecht in een zee vol meningen. Het grote diverse nieuwsaanbod geeft je de mogelijkheid om zelf je nieuwsmenu samen te stellen. Foxnews heeft in Amerika al de slogan: “We report what you decide”. Deze trend zal in Nederland volgen.
Mening: Dit artikel is in 2006 gepubliceerd, maar ik vind dat deze slogan nu al van toepassing is op Nederland. Wat de massa interessant vind om te weten, zorgt de media ervoor dat in de pers komt. Wij bepalen als het ware dus al de agenda. We kunnen deze newspost gebruiken voor artikel 2 omdat we daar nader ingaan op de toekomst waarbij het internet een grote rol gaat spelen. Dit artikel heeft betrekking op het internet. Ook kunnen we het al in artikel 1 verwerken, omdat er nieuwe manieren van nieuwsconsumptie worden besproken door de opkomst van internet.
Bron: http://www.denieuwereporter.nl/?p=359
Post 2: Arnaaz K.
Het woordje ‘social’ is tegenwoordig op het internet onmiskenbaar. Social communities en Social bookmarking sites groeien het snelst op het internet. Uit ons eigen land is het vriendennetwerk Hyves een onzettende goed voorbeeld, deze community bestaat al uit ongeveer 2 miljoen mensen. Internationaal gezien is MySpace de grootste community op dit moment, deze community bestaat uit meer dan 50 miljoen geregistreerde.
Ik denk ook dat het woordje ‘social’ tegenwoordig op het internet onmiskenbaar is, want er zitten ontzettend veel mensen op verschillende communities. Kijk maar naar hyves daar zitten al meer dan twee miljoen mensen.
Bron: http://www.molblog.nl/online/2685
Post 3: Charlaine S.
Zweden lezen de krant voortaan op hun mobiel
Het Zweedse dagblad Dagens Nyheter is voortaan geheel op een mobiel te lezen. Samen met Nokia heeft DN een mobieltje ontwikkeld met een knop, DN-knop. Door op deze knop te drukken, komt de site van DN op het scherm. Het loopt storm. Maar Zweden is hier niet uniek in. In Japan en Zuid-Korea surfen consumenten dagelijks via hun mobiel op het Internet.
Veel Europeanen gebruiken deze vorm van nieuwsconsumptie nog niet. Velen denken dat het duur is en dat het erg ingewikkeld is. Nokia en Dagens Nyheter hebben die obstakels weggenomen (abonnement voor 30 euro p.m. incl. toestel en gemakkelijk vanwege de knop). Naar mijn mening lijkt het er op dat het hek van de dam is en veel organisaties zullen volgen. Dus in 2015 zal surfen en nieuwsconsumptie op je mobiel dagelijkse kost zijn.
Bron: http://sync.nl/zweden-lezen-de-krant-voortaan-op-hun-mobiel
Post 4: Serena T.
Ganzenbordend naar 2015: de media volgens ABN AMRO
Dit artikel gaat over de toekomstverwachting volgens marktonderzoekers van ABN AMRO. Zij vergelijken dit onderzoek met ganzenbord omdat je je bij elke stap van het onderzoek kan afvragen, hoe ga ik verder naar 2015?
Verschillende trends worden benoemd, en het verdere effect daarvan wordt uitgelicht. Dit artikel is interessant voor ons eigen artikel omdat wij ook het toekomstbeeld van de nieuwsconsumptie willen uitpluizen en beschrijven.
Wat verwacht de consument in de toekomst van de media? Wat voor rol spelen de demografische factoren? Vragen die ook mij bezig houden en daarom vind ik dit een leuk en interessant artikel.
Bron: http://www.denieuwereporter.nl/?p=1135
Post 5: Elwin A.
Mediabestedingen online 14,6% groei in 3e kwartaal
De bestedingen voor online reclame zijn sterk aan het steigen. Het 3e kwartaal stegen de mediabestedingen maarliefst 14,5% naar een bedag van E35,1 miljoen. Het grootste deel hiervan kwam van online buttons, banners en contentintegratie.
Dit artikel bevestigt onze interviews. Hieruit kwam dat internet, dan wel mobiel internet, steeds meer gebruikt wordt voor nieuwsconsumptie. Dit weten bedrijven blijkbaar ook, en daarom geven ze meer geld uit aan online advertising. De verschuiving van reclame in kranten e.d. naar websites geeft aan dat mensen meer op internet zitten en minder de krant lezen voor hun o.a. nieuwsconsumptie.
Bron: http://www.dutchcowboys.nl/onderzoek/11896
Post 6: Jason W.
In dit artikel wordt de eerst skype telefoon gepresenteerd. Hiermee kan je makkelijk voor een vast bedrag bellen naar iedereen die je wilt. Dit is natuurlijk heel simpel wanneer je iets nieuws te melden hebt.
Dit is relevant omdat je nu op snelle manier, makkelijk kunt communiceren. Nieuwsverspreiding gaat in combinatie met sms/mms dan nog sneller. Alhoewel de skype telefoon nog niet overal te koop is, denk ik dat die wel een toekomst heeft in bellen, vooral na de introductie in meerdere landen. Dit toestel wordt nu getest in England.
Bron: http://www.dutchcowboys.nl/mobile/12391
Post 7: Kiran S.
Samenvatting: Mensen gaan tegenwoordig niet meer door het leven als eenlingen maar knopen zich steeds sneller in verschillende netwerken. Mensen wisselen continu van mening en leven steeds meer in de breedte, terwijl er voor diepgang minder tijd wordt uitgetrokken. Marketeers en mediamanagers proberen hier steeds op in te spelen en vanwege de komst van het internet dienen ook zij via e-commerce hun producten en diensten aan te passen. Het internet wordt steeds vaker als een thuishaven gezien. Internetgebruikers vinden het steeds gebruikelijker om dingen gratis te verkrijgen: Van nieuws tot aan muziek en films. Wat vroeger een samenleving was van kopen en verkopen, is veranderd in een tijd van ruilen en delen. Doordat mensen steeds minder tijd hebben, wordt nieuws vaker gescand en geskimmed dan vroeger. Mensen kijken tegenwoordig vreemd op van bepaalde diensten en informatie waarvoor ze moeten betalen. Door sociale netwerken zijn mensen gemakkelijker in staat om alsnog de informatie te verkrijgen die zij nodig hebben.
Mening: Het klopt inderdaad dat mensen tegenwoordig vreemd opkijken van producten en/of diensten waarvoor zij zouden moeten betalen. Terwijl vroeger iedereen een krant of muziek/films kochten, vinden vele mensen het vanzelfsprekend om dit hedendaags via internet te verkrijgen. Sociale netwerken spelen een steeds grotere rol. Via deze netwerken kun je gemakkelijker erachter komen wat er in je omgeving speelt en kunnen adverteerders ook gericht hun doelgroep bereiken. De vraag is waar echter de grens ligt. Wat kan wel of niet gratis aangeboden worden en tot hoeverre moet bepaalde informatie open op internet verkrijgbaar zijn?
Bron: http://www.henkblanken.nl/?p=134
Post 8: Lena H.
De Telegraaf gaat deel uit maken van webregio.nl De reden waarom ze webregio hebben overgenomen is omdat het een gat in de markt is. Webregio is alleen online maar heeft enorm succes. De Telegraaf geeft aan dat er voor regionaal en lokaal nieuws nog niet genoeg van internet gebruikt wordt gemaakt. Terwijl daar wel veel vraag naar is.
Naar mijn mening is dit een goede nieuwspost want het laat zien dat er waarschijnlijk veel mensen zijn die behoeften hebben aan nieuws uit hun regio. En dit nog niet goed genoeg ontwikkeld is.
Bron: http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2246008
Post 9: Lindsey V.
Samenvatting
De consument wordt steeds machtiger. Volgens het artikel is dit vooral te wijten aan de opkomst van de nieuwe media. Hierdoor is het voor de consument steeds makkelijker om gegevens als prijzen, kwaliteiten etc. op te zoeken. Dit heeft als gevolg dat de markt steeds transparanter wordt en dat de consument zich niet meer voor de gek laat houden. In de toekomst zullen commerciële bedrijven hun trots opzij moeten zetten en dus meer naar de consument moeten luisteren. De markt bepaald niet meer wat de consumenten doen, maar de consumenten bepalen wat de markt doet. Dit is het toekomst perspectief zoals beschreven in het artikel.
Mening
De gevolgen van de opkomst van de nieuwe media kunnen wel interessant zijn voor ons onderzoek. Het leert ons namelijk dat bedrijven en dus ook de media beter moeten luisteren naar wat de consumenten zelf willen. Hierbij moet niet worden vergeten dat door al deze nieuwe media en de mogelijkheden van de consumenten om te vergelijken en te overleggen zorgen voor een markt die steeds transparanter wordt.
Bron: http://www.emerce.nl/opinie.jsp?rubriek=160996&id=795802
maandag 3 december 2007
Artikel 1: Nieuwsconsumptie: Vroeger versus Nu
Nieuwsconsumptie en mediagebruik zijn van alle tijden. Het enige wat veranderd is de manier waarop er geconsumeerd wordt. Elke generatie heeft zo zijn eigen hype of technologische ontwikkeling. Welke zeventigjarige man/vrouw kan werkelijk een computer bedienen? Met hier en daar een uitzondering natuurlijk, maar er zullen er weinig zijn. De computer is in een tijd gekomen dat zij er niet meer mee in aanraking kwamen. Het is voor hen maar een vreemd, raar en eng ding. Dit speelt zich niet alleen af in deze generatie, want welke dertigjarige kan feilloos inspringen in de nieuwste Blackberry of PSP? Elke generatie heeft dus zijn eigen ontwikkeling, zo ook in nieuwsconsumptie. Nieuws is door de jaren verschoven van de krant naar televisie, maar ook naar Internet en de mobiele telefoon. De technologie blijft zich innoveren en de ontwikkelingen staan geen minuut stil. Maar elke nieuwe ontwikkeling, op welk gebied dan ook, brengt gevraagd of ongevraagd bepaalde consequenties met zich mee. Waarom blijven we echter doorgaan met het ontwikkelen van nieuwe vormen van media, terwijl we nog amper aan de oude gewend zijn?
Vroeger gingen mensen heel anders om met nieuws dan tegenwoordig. Zij kenden andere vormen van media om nieuws te vergaren dan de vormen die wij hedendaags gebruiken. In slechts honderd jaar zijn de verschillende vormen van media in rap tempo gegroeid, waardoor de maatschappij geen enkele mogelijkheid had dan zich aan te passen. Door een steeds groter wordend aanbod leren mensen bepaalde media te selecteren, waardoor andere media na een bepaalde periode overbodig wordt. Maar welk medium heeft nog potentie, en welke heeft nu juist zijn beste tijd gehad?
De krant
De krant staat bekend als de eerste vorm van media om nieuws te verspreiden, afgezien van mondelinge communicatie. Al sinds 59 v. Chr. nam Julius Caesar het initiatief om dagelijkse berichten over diverse steden en staatsaangelegenheden te plaatsen op uithangen op openbare plekken. (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Krant)
Vanaf de 16e eeuw verscheen er een wekelijkse krant in vele grote steden, waaronder ook in Amsterdam. Mensen lazen de krant om hun verlangen naar nieuws te voldoen, wat voor velen een tijd van openbaring was. De krant biedt de mogelijkheid om nieuws op eigen tempo door te nemen, met tevens de mogelijkheid om gemiste informatie eventueel nog een keer te herlezen. Dankzij duidelijk gepresenteerde artikelen – waar tevens een hogere concentratie voor vereist is – blijkt dat men ook het nieuws beter onthoud. De krant bleek de ideale oplossing te zijn voor nieuwsvergaring, totdat de digitale media zijn opkomst deed.
De radio
Begin de 19e eeuw ging de eerste Nederlandse radioprogramma de ether in. Wat bedoeld was als een methode om morsesignalen uit te zenden, werd later een populair medium om nieuws te verspreiden. (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Radio) Het nieuws werd aan de luisteraar voorgelezen waardoor er ook een hechtere band ontstond. Emoties en gevoelens werden aan de luisteraar meegegeven en doorbrak de eentonige barrière van krantenartikelen. De radio wordt tegenwoordig nog steeds veel gebruikt, voornamelijk ter amusement vanwege het gevarieerde muziekaanbod. Een goed voorbeeld is het gebruik van de autoradio of radio op de mobiele telefoon. (bron: Interviews respondenten) De radio was een ware revolutie, totdat de televisie werd geboren en dankzij bewegende beelden een extra dimensie gaven aan de nieuwsvergaring.
De televisie
In de jaren ’30 kwam de televisie voor het eerst op de Nederlandse markt. Bewegende beelden waren voor vele mensen nog een shockerende vertoning: zij hadden immers nog nooit zoiets eerder gezien. Echter gaf de televisie een extra waarde aan nieuwsberichten door deze te ondersteunen met bewegende beelden en geluid. (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Televisie) Hoewel de televisie in de loop der jaren is veranderd in een medium voornamelijk bedoeld voor amusement, zijn de kijkcijfers juist daardoor explosief gestegen. Men dacht met de televisie het ultieme medium gevonden te hebben, totdat het Internet zijn opkomst deed.
Het Internet
Dankzij een netwerk van computernetwerken werd het mogelijk om informatie uit te wisselen tussen verschillende computers. Het Internet was geboren en hedendaags is dit massamedium niet meer uit onze samenleving weg te denken. Tegenwoordig beschikt vrijwel ieder huishouden over toegang tot het Internet waardoor een wereld van informatie ook te allen tijde beschikbaar is. Echter is met de komst van dit medium ook onze manier van nieuwsconsumptie drastisch veranderd. Van een periode waarin men gedurende het avondeten nog naar het journal keek, vindt er langzamerhand een verschuiving plaats naar het wereldwijde web. Internet is vrijwel overal draadloos beschikbaar, waardoor gebruikers in staat zijn om via PDA’s, mobiele telefoons en zelfs spelcomputers op het Internet te surfen.
Waar ligt de toekomst?
De vraag is echter welke media nu terrein winnen, en welke juist terrein verliezen? Welke media zullen uiteindelijk de rollen overnemen van andere media? In de afgelopen 25 jaar zijn in Nederland de verkoopcijfers van kranten met 25% gedaald, terwijl het aantal internetgebruikers dagelijks blijft groeien. Jongeren stappen vaker over naar de digitale revolutie door de gemakken die het met zich meebrengt. Mensen komen gemakkelijk in contact met elkaar via chatprogramma’s zoals MSN en een wijde variatie aan forums. Tegelijkertijd wordt het blootstellen van persoonlijke informatie nooit zo makkelijk gedaan als op sociale netwerken.
Via een profielsite zoals Hyves kunnen gebruikers snel en gemakkelijk meer over zichzelf aan de wereld vertellen. Echter is hierbij de vraag waar de grenzen van privacy liggen. Desalniettemin worden sociale netwerken steeds vaker bezocht waardoor er een ware samenleving op het cyberspace wordt gecreëerd. Nieuwsconsumptie gebeurt niet meer via populaire nieuwssites: De gebruiker neemt het hef zelf in handen en surft doelgericht naar informatie die hem interesseert.
Het Internet blijkt niet overtroffen te kunnen worden. Vele uren die werden weggekwijnd achter een televisie, heeft zich verschoven naar de monitor van de computer. Hoewel beide activiteiten zich achter een beeldscherm bevinden, is het duidelijk dat activiteiten op Internet een groot terrein winnen. Een goed voorbeeld is de burgerjournalistiek. Burgerjournalistiek geeft de gewone burger de kans om zich als een verslaggever te gedragen door zijn beelden, bevindingen en meningen op het Internet te plaatsen. Een activiteit wat momenteel erg populair is en in opkomst blijkt te zijn. (bron: Interview respondenten)
Wat zal de toekomst in 2015 brengen? Met de groeiende technische mogelijkheden en toepassingen is het nog maar de vraag of dit zo door zal blijven gaan als de voorgaande jaren. Uit ons onderzoek onder de respondenten is echter gebleken dat de traditionele media zoals televisie en de krant niet zo snel zullen verdwijnen. Door de toenemende vergrijzing zullen vele mensen uiteindelijk terugvallen op de traditionele media. Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat er een toename van niet-Westerse allochtonen in Nederland zal zijn waardoor de kloof tussen arm en rijk groter zal worden. Met deze trends dient ook rekening gehouden te worden als we kijken naar de manieren waarop mensen nieuws consumeren. Grenzen vervagen waardoor globalisering een algemeen begrip wordt.
Geen enkel persoon kan de toekomst met zekerheid voorspellen. Wij kunnen slechts enkel met waarnemingen de trends van de komende tijd vaststellen. Uit onze onderzoeken en diepte-interviews voorspellen wij dan ook dat sociale netwerken een grote rol gaan spelen in de toekomst. Aanbieders van verschillende digitale diensten zullen fuseren waardoor verschillende producten en diensten via minder maar gedetailleerdere kanalen aangeboden zullen worden. Nieuwsconsumptie wordt persoonlijker doordat marketeers zullen bijhouden wat men opzoekt en zodoende die informatie naar hen toe zal sturen. Wie zal het zeggen? Wij houden u in ieder geval op de hoogte!
Afzender:
RMC206C
Lena Heijenk
Arnaaz Khodabaks
Charlaine Scholten
Kiran Singh
Serena Tieland
Suki Verwiel
Lindsey Visser
Jason Wong
Bronnen:
De Nieuwe Reporter, Internet leidt niet tot meer nieuwsconsumptie. Geraadpleegd op 16 november 2007 van:http://www.denieuwereporter.nl/?p=543
NRC, Kranten lezen is als snorkelen. Geraadpleegd op 20 november van:http://www.nrc.nl/media/article811194.ece/Kranten_lezen_is_als_snorkelen
Molblog, Marketing van koude bodem. Geraadpleegd op 30 november 2007 van:http://www.molblog.nl/marketing/5068 30
Twanetwerk, Zes technologische trends. Geraadpleegd op 18 november 2007 van:http://www.twanetwerk.nl/default.ashx?DocumentID=6737
Vroeger gingen mensen heel anders om met nieuws dan tegenwoordig. Zij kenden andere vormen van media om nieuws te vergaren dan de vormen die wij hedendaags gebruiken. In slechts honderd jaar zijn de verschillende vormen van media in rap tempo gegroeid, waardoor de maatschappij geen enkele mogelijkheid had dan zich aan te passen. Door een steeds groter wordend aanbod leren mensen bepaalde media te selecteren, waardoor andere media na een bepaalde periode overbodig wordt. Maar welk medium heeft nog potentie, en welke heeft nu juist zijn beste tijd gehad?
De krant
De krant staat bekend als de eerste vorm van media om nieuws te verspreiden, afgezien van mondelinge communicatie. Al sinds 59 v. Chr. nam Julius Caesar het initiatief om dagelijkse berichten over diverse steden en staatsaangelegenheden te plaatsen op uithangen op openbare plekken. (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Krant)
Vanaf de 16e eeuw verscheen er een wekelijkse krant in vele grote steden, waaronder ook in Amsterdam. Mensen lazen de krant om hun verlangen naar nieuws te voldoen, wat voor velen een tijd van openbaring was. De krant biedt de mogelijkheid om nieuws op eigen tempo door te nemen, met tevens de mogelijkheid om gemiste informatie eventueel nog een keer te herlezen. Dankzij duidelijk gepresenteerde artikelen – waar tevens een hogere concentratie voor vereist is – blijkt dat men ook het nieuws beter onthoud. De krant bleek de ideale oplossing te zijn voor nieuwsvergaring, totdat de digitale media zijn opkomst deed.
De radio
Begin de 19e eeuw ging de eerste Nederlandse radioprogramma de ether in. Wat bedoeld was als een methode om morsesignalen uit te zenden, werd later een populair medium om nieuws te verspreiden. (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Radio) Het nieuws werd aan de luisteraar voorgelezen waardoor er ook een hechtere band ontstond. Emoties en gevoelens werden aan de luisteraar meegegeven en doorbrak de eentonige barrière van krantenartikelen. De radio wordt tegenwoordig nog steeds veel gebruikt, voornamelijk ter amusement vanwege het gevarieerde muziekaanbod. Een goed voorbeeld is het gebruik van de autoradio of radio op de mobiele telefoon. (bron: Interviews respondenten) De radio was een ware revolutie, totdat de televisie werd geboren en dankzij bewegende beelden een extra dimensie gaven aan de nieuwsvergaring.
De televisie
In de jaren ’30 kwam de televisie voor het eerst op de Nederlandse markt. Bewegende beelden waren voor vele mensen nog een shockerende vertoning: zij hadden immers nog nooit zoiets eerder gezien. Echter gaf de televisie een extra waarde aan nieuwsberichten door deze te ondersteunen met bewegende beelden en geluid. (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Televisie) Hoewel de televisie in de loop der jaren is veranderd in een medium voornamelijk bedoeld voor amusement, zijn de kijkcijfers juist daardoor explosief gestegen. Men dacht met de televisie het ultieme medium gevonden te hebben, totdat het Internet zijn opkomst deed.
Het Internet
Dankzij een netwerk van computernetwerken werd het mogelijk om informatie uit te wisselen tussen verschillende computers. Het Internet was geboren en hedendaags is dit massamedium niet meer uit onze samenleving weg te denken. Tegenwoordig beschikt vrijwel ieder huishouden over toegang tot het Internet waardoor een wereld van informatie ook te allen tijde beschikbaar is. Echter is met de komst van dit medium ook onze manier van nieuwsconsumptie drastisch veranderd. Van een periode waarin men gedurende het avondeten nog naar het journal keek, vindt er langzamerhand een verschuiving plaats naar het wereldwijde web. Internet is vrijwel overal draadloos beschikbaar, waardoor gebruikers in staat zijn om via PDA’s, mobiele telefoons en zelfs spelcomputers op het Internet te surfen.
Waar ligt de toekomst?
De vraag is echter welke media nu terrein winnen, en welke juist terrein verliezen? Welke media zullen uiteindelijk de rollen overnemen van andere media? In de afgelopen 25 jaar zijn in Nederland de verkoopcijfers van kranten met 25% gedaald, terwijl het aantal internetgebruikers dagelijks blijft groeien. Jongeren stappen vaker over naar de digitale revolutie door de gemakken die het met zich meebrengt. Mensen komen gemakkelijk in contact met elkaar via chatprogramma’s zoals MSN en een wijde variatie aan forums. Tegelijkertijd wordt het blootstellen van persoonlijke informatie nooit zo makkelijk gedaan als op sociale netwerken.
Via een profielsite zoals Hyves kunnen gebruikers snel en gemakkelijk meer over zichzelf aan de wereld vertellen. Echter is hierbij de vraag waar de grenzen van privacy liggen. Desalniettemin worden sociale netwerken steeds vaker bezocht waardoor er een ware samenleving op het cyberspace wordt gecreëerd. Nieuwsconsumptie gebeurt niet meer via populaire nieuwssites: De gebruiker neemt het hef zelf in handen en surft doelgericht naar informatie die hem interesseert.
Het Internet blijkt niet overtroffen te kunnen worden. Vele uren die werden weggekwijnd achter een televisie, heeft zich verschoven naar de monitor van de computer. Hoewel beide activiteiten zich achter een beeldscherm bevinden, is het duidelijk dat activiteiten op Internet een groot terrein winnen. Een goed voorbeeld is de burgerjournalistiek. Burgerjournalistiek geeft de gewone burger de kans om zich als een verslaggever te gedragen door zijn beelden, bevindingen en meningen op het Internet te plaatsen. Een activiteit wat momenteel erg populair is en in opkomst blijkt te zijn. (bron: Interview respondenten)
Wat zal de toekomst in 2015 brengen? Met de groeiende technische mogelijkheden en toepassingen is het nog maar de vraag of dit zo door zal blijven gaan als de voorgaande jaren. Uit ons onderzoek onder de respondenten is echter gebleken dat de traditionele media zoals televisie en de krant niet zo snel zullen verdwijnen. Door de toenemende vergrijzing zullen vele mensen uiteindelijk terugvallen op de traditionele media. Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat er een toename van niet-Westerse allochtonen in Nederland zal zijn waardoor de kloof tussen arm en rijk groter zal worden. Met deze trends dient ook rekening gehouden te worden als we kijken naar de manieren waarop mensen nieuws consumeren. Grenzen vervagen waardoor globalisering een algemeen begrip wordt.
Geen enkel persoon kan de toekomst met zekerheid voorspellen. Wij kunnen slechts enkel met waarnemingen de trends van de komende tijd vaststellen. Uit onze onderzoeken en diepte-interviews voorspellen wij dan ook dat sociale netwerken een grote rol gaan spelen in de toekomst. Aanbieders van verschillende digitale diensten zullen fuseren waardoor verschillende producten en diensten via minder maar gedetailleerdere kanalen aangeboden zullen worden. Nieuwsconsumptie wordt persoonlijker doordat marketeers zullen bijhouden wat men opzoekt en zodoende die informatie naar hen toe zal sturen. Wie zal het zeggen? Wij houden u in ieder geval op de hoogte!
Afzender:
RMC206C
Lena Heijenk
Arnaaz Khodabaks
Charlaine Scholten
Kiran Singh
Serena Tieland
Suki Verwiel
Lindsey Visser
Jason Wong
Bronnen:
De Nieuwe Reporter, Internet leidt niet tot meer nieuwsconsumptie. Geraadpleegd op 16 november 2007 van:http://www.denieuwereporter.nl/?p=543
NRC, Kranten lezen is als snorkelen. Geraadpleegd op 20 november van:http://www.nrc.nl/media/article811194.ece/Kranten_lezen_is_als_snorkelen
Molblog, Marketing van koude bodem. Geraadpleegd op 30 november 2007 van:http://www.molblog.nl/marketing/5068 30
Twanetwerk, Zes technologische trends. Geraadpleegd op 18 november 2007 van:http://www.twanetwerk.nl/default.ashx?DocumentID=6737
Nieuwspost Trends Nieuwsconsumptie Week 49
Post 1: Jason W.
Papieren krant en krant online even populair
Dit artikel heeft eigenlijk een tegenovergestelde uitkomst dan dat we hiervoor met z’n alle speculeerden. Er wordt gezegd dat de papieren krant en de online krant even populair zijn. Voorheen hebben we min of meer een voorspelling gedaan dat de papieren krant juist gingen dalen qua populariteit en gebruik.
Ik vind dit een opmerkelijk resultaat. Wel wordt er vermeld dat er steeds meer mensen naar de online-krant gaan. Alleen vanwege het feit dat de oudere generatie liever de papieren krant wilt, houdt de populariteit in stand.
Bron: http://www.molblog.nl/media/1551
Post 2: Suki V.
Nieuwe ontwikkelingen op demografisch en technologisch gebied zorgen ervoor dat media gedwongen worden om hun werkwijze te veranderen. Door vergrijzing krimpt het traditionele publiek en blijven jongeren en allochtonen uit. Het publiek wil vernieuwing in vorm en inhoud en daarom wordt er op 13 juni de bijeenkomst ’Redacties in verandering’ georganiseerd door Mira Media. Hierbij komen mediaprofessionals uit verschillende sectoren bijeen om te werken aan een item over Noord-Zuid verhoudingen, migratie of globale ontwikkelingen.
Ik vind het goed dat er zo’n bijeenkomst wordt gehouden omdat je als mediaondernemer hier kunt leren inspelen op onder andere demografische veranderingen in de samenleving. Door de vergrijzing zijn veranderingen in de media noodzakelijk, welke aanpassingen er precies gemaakt moeten worden is nuttig om te weten voor ons tweede artikel.
Bron: http://www.denieuwereporter.nl/?p=460
Post 3: Charlaine S.
Get personal, get relevant, get permission!
Bram Alkema (New Media Strateeg) beschrijft hoe het two-step-flowmodel werkt, wat daaraan veranderd is in de tijd en hoe dat zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Mond-tot-mondreclame is steeds belangrijker geworden doordat de gesprekken nu opgenomen kunnen worden, gebruikt worden in social media, usergenerated content, en verteld worden in vergelijkingssites, ranking en blogosphere. Mond-tot-mondreclame wordt dus steeds belangrijker in de toekomst.
Doordat er in colleges new media is besproken, is dit een goede newspost om de trend hierin te beschrijven. De consument vertelt graag zijn mening aan anderen, dus een medium waarin dit kan (zoals social networking op de mobiel, newspost week 47), heeft de toekomst.
Bron: http://www.marketingfacts.nl/berichten/20071126_get_personal_get_relevant_get_permission
Post 4: Serena T.
In deze newspost wordt gespeculeerd over het digitaal verspreiden van kranten aan abonnees. Op dit moment wordt er nog geen gebruik gemaakt van leesapparaten met elektronisch inkt. Maar dit zou een goed toekomstbeeld kunnen zijn voor de toekomstige kranten!
Interessant artikel voor ons onderzoek dus!
Ik denk dat het uitgeven van deze leesapparaten op een gegeven moment een trend gaat worden. Het is innovatief en modern. Ik denk alleen dat mensen die nu een laptop bezitten dezelfde mogelijkheden hebben als de mensen die straks de elektronische krant hebben. Allebei mobiel, en digitaal. Ik vraag me af welke voordelen er nog meer aan deze krant verbonden zijn!
Bron: http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2238091
Post 5: Kiran S.
Samenvatting:
De overheid speelt een steeds kleinere rol in de informatiesamenleving. Hoewel vroeger de radio en kranten zorgden voor nieuwsvoorziening, omhelzen we tegenwoordig enthousiast het internet. Dankzij de groei van deze media is er sprake van een informatieovervloed. Verschillende onderzoekers hebben al geconstateerd dat het bezitten van een internetabonnement ten koste gaat van televisiekijken.
Matt Drugde – een internetpublicist – was de eerste die voorspelde dat het nieuwe medium een ingrijpende verandering zou brengen in de nieuwsvoorziening en –verspreiding. Een medium die werd gemaakt om snel en simpel informatie te versturen en delen zal in de toekomst een paradijs worden voor o.a. oplichters, zedenmisdadigers, terroristen en gekken. Geen enkele instantie heeft een centrale controle op het internet en daardoor kan iedereen op het internet zich inbeelden dat hij het middelpunt van de aandacht is. Over 25 jaar zal internet een geïntregeerd onderdeel zijn van een computer, waardoor een gebruiker bijvoorbeeld ieder apparaat en dienst in zijn huis kan bedienen door middel van een beeldscherm.
Door de interactiviteit van het internet sluiten steeds meer mensen zich af van de samenleving en leven in hun eigen paradoxe wereld. Het internet zal een bedreiging vormen voor dictoriale regimes. Wat voor sommigen een wonder zal bieden qua technische mogelijkheden, zal voor anderen een portaal zijn voor het uiten van zijn zieke en perverse gedachten.
Mening:
Het valt op dat vele dingen die gezegd worden herkenbaar zijn. Een goed voorbeeld is de online games: Vele jongeren steken zoveel tijd in het spelen van een spel dat ze vrijwel geen sociaal leven creëren. Mensen plaatsen te snel persoonlijke en intieme gegevens op het internet, waardoor het voor anderen makkelijk wordt om hier misbruik van te maken.
De toekomstvisie die wordt gegeven is erg realistisch. Ik geloof ook dat over tientallen jaren alles bediend kan worden door middel van slechts 1 vinger. We zijn steeds meer afhankelijk van computer en ieder anderhalf jaar verdubbelen we de kracht van computers. Dankzij nieuwe chips en processoren zijn de mogelijkheden ongekend en is het slechts een kwestie van tijd dat we volledig “geautomatiseerd” zijn.
Bron: http://192.87.107.35/publicaties/domeinen/01_roo_dom.html#4.%20%20%20%20DE%20TOEKOMST
Post 6: Arnaaz K.
De doelgroep 16-24 jaar is op dit moment het meest bezig met social networking, maar volgens het Forrester Research zal dat in de komende jaren veranderen. Zei zeggen dat de doelgroep de tussen de 35 en 54 jaar de komende jaren de doelgroep 16-24 jaar zal overtreffen omvang.
Volgens dit onderzoek heeft 80% in 2012 van de doelgroep 35-54 zeven jaar of meer ervaring met het internet, en over twee jaar zal dat percentage liggen op 59%
Ik was heel erg verbaasd toen ik dit artikel las, ik had het absoluut niet verwacht dat de doelgroep 35-54 jaar de doelgroep 16-24 zou kunnen overtreffen. Want je denkt natuurlijk dat oudere mensen niet echt langer achter de computer zou zitten dan jongeren.
Bron: http://www.molblog.nl/trends/6011
Post 7: Elwin A.
Sociale netwerken en de netwerkparadox
Socialen netwerken kunnen voor ieder een ander nut hebben. De één gebruikt het om zichzelf te profileren en de ander voor het krijgen van meer inzicht in hun relaties. Het bezitten van zo'n profiel ,bijvoorbeel op Hyves, kent echter ook z'n gevaren. Veel informatie is namelijk vrij beschikbaar voor enventuele kwaadwillenden. Naast de keuze om een profiel te bezitten is er inmiddels door de popularioteit ook een social druk ontstaan. Het lijkt erop dat je moet meegaan met de trend sociale netwerken.
Dit artikel vind ik bruikbaar voor ons artikel 2, omdat uit de interviews bleek dat veel nieuws wordt verspreid van mond-tot-mond. Sociale netwerken zouden hierin een rol kunnen gaan spelen. In de toekomst wordt het nieuws niet van mond-tot-mond verspreid, maar van profiel-tot-profiel.
Bron: http://www.molblog.nl/online/5692
Post 8: Lena H.
De dag zendt uit in honderden horecagelegenheden de hele dag door nieuws uit. Via beeldschermen worden nieuwsbeelden en teksten getoond.
Op deze manier menen ze 750.000 jongeren te bereiken.
De krant is er pas sinds september en pak het groot aan.
Deze nieuwspost laat zien dat nieuws je nu al gaat achtervolgen. Waar je ook bent je kunt het nieuws zien. Je hoeft er geen moeite voor te doen. Het wordt steeds makkelijker.
Volgens mij is deze nieuwspost ook wel bruikbaar.
Bron: http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2189254
Post 9: Lindsey V.
Samenvatting
Dit artikel gaat over social networking via je mobiele telefoon. Vooralsnog blijkt dit geen groot succes te zijn in Nederland. Het social networking online is een groot succes, maar op de mobiele telefoon nog niet. De verwachting is dat dit nog wel komt, maar dat mensen nu even social network moet zijn en geen behoefte hebben aan nog meer opties hiervan. Bedrijven zijn wel al volop bezig met het ontwikkelen van technologieën voor social networking via de mobiele telefoon en hopen dus dat de social network moeheid van korte duur is.
Mening
Dit artikel is geschreven in juni 2006 en daarmee denk ik niet meer relevant. Ik denk dat er helemaal geen sprake van social network moeheid is als je kijkt naar het succes van Hyves op het moment. Het enige relevante uit dit artikel is de toekomst van social networking en dat dit dus ook via je mobiele telefoon mogelijk is. Je kunt er van uit gaan dat er in 2015 al een hoop ontwikkelingen hebben plaats gevonden op dit gebied, waar de media ook op kunnen spelen. De manier van nieuws consumeren zal hierdoor hoogstwaarschijnlijk ook veranderen, dus is het denk ik wel verstandig om het in ons onderzoek in ons achterhoofd te houden.
Bron: http://www.mobilecowboys.nl/nieuws/2516
Papieren krant en krant online even populair
Dit artikel heeft eigenlijk een tegenovergestelde uitkomst dan dat we hiervoor met z’n alle speculeerden. Er wordt gezegd dat de papieren krant en de online krant even populair zijn. Voorheen hebben we min of meer een voorspelling gedaan dat de papieren krant juist gingen dalen qua populariteit en gebruik.
Ik vind dit een opmerkelijk resultaat. Wel wordt er vermeld dat er steeds meer mensen naar de online-krant gaan. Alleen vanwege het feit dat de oudere generatie liever de papieren krant wilt, houdt de populariteit in stand.
Bron: http://www.molblog.nl/media/1551
Post 2: Suki V.
Nieuwe ontwikkelingen op demografisch en technologisch gebied zorgen ervoor dat media gedwongen worden om hun werkwijze te veranderen. Door vergrijzing krimpt het traditionele publiek en blijven jongeren en allochtonen uit. Het publiek wil vernieuwing in vorm en inhoud en daarom wordt er op 13 juni de bijeenkomst ’Redacties in verandering’ georganiseerd door Mira Media. Hierbij komen mediaprofessionals uit verschillende sectoren bijeen om te werken aan een item over Noord-Zuid verhoudingen, migratie of globale ontwikkelingen.
Ik vind het goed dat er zo’n bijeenkomst wordt gehouden omdat je als mediaondernemer hier kunt leren inspelen op onder andere demografische veranderingen in de samenleving. Door de vergrijzing zijn veranderingen in de media noodzakelijk, welke aanpassingen er precies gemaakt moeten worden is nuttig om te weten voor ons tweede artikel.
Bron: http://www.denieuwereporter.nl/?p=460
Post 3: Charlaine S.
Get personal, get relevant, get permission!
Bram Alkema (New Media Strateeg) beschrijft hoe het two-step-flowmodel werkt, wat daaraan veranderd is in de tijd en hoe dat zich in de toekomst gaat ontwikkelen. Mond-tot-mondreclame is steeds belangrijker geworden doordat de gesprekken nu opgenomen kunnen worden, gebruikt worden in social media, usergenerated content, en verteld worden in vergelijkingssites, ranking en blogosphere. Mond-tot-mondreclame wordt dus steeds belangrijker in de toekomst.
Doordat er in colleges new media is besproken, is dit een goede newspost om de trend hierin te beschrijven. De consument vertelt graag zijn mening aan anderen, dus een medium waarin dit kan (zoals social networking op de mobiel, newspost week 47), heeft de toekomst.
Bron: http://www.marketingfacts.nl/berichten/20071126_get_personal_get_relevant_get_permission
Post 4: Serena T.
In deze newspost wordt gespeculeerd over het digitaal verspreiden van kranten aan abonnees. Op dit moment wordt er nog geen gebruik gemaakt van leesapparaten met elektronisch inkt. Maar dit zou een goed toekomstbeeld kunnen zijn voor de toekomstige kranten!
Interessant artikel voor ons onderzoek dus!
Ik denk dat het uitgeven van deze leesapparaten op een gegeven moment een trend gaat worden. Het is innovatief en modern. Ik denk alleen dat mensen die nu een laptop bezitten dezelfde mogelijkheden hebben als de mensen die straks de elektronische krant hebben. Allebei mobiel, en digitaal. Ik vraag me af welke voordelen er nog meer aan deze krant verbonden zijn!
Bron: http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2238091
Post 5: Kiran S.
Samenvatting:
De overheid speelt een steeds kleinere rol in de informatiesamenleving. Hoewel vroeger de radio en kranten zorgden voor nieuwsvoorziening, omhelzen we tegenwoordig enthousiast het internet. Dankzij de groei van deze media is er sprake van een informatieovervloed. Verschillende onderzoekers hebben al geconstateerd dat het bezitten van een internetabonnement ten koste gaat van televisiekijken.
Matt Drugde – een internetpublicist – was de eerste die voorspelde dat het nieuwe medium een ingrijpende verandering zou brengen in de nieuwsvoorziening en –verspreiding. Een medium die werd gemaakt om snel en simpel informatie te versturen en delen zal in de toekomst een paradijs worden voor o.a. oplichters, zedenmisdadigers, terroristen en gekken. Geen enkele instantie heeft een centrale controle op het internet en daardoor kan iedereen op het internet zich inbeelden dat hij het middelpunt van de aandacht is. Over 25 jaar zal internet een geïntregeerd onderdeel zijn van een computer, waardoor een gebruiker bijvoorbeeld ieder apparaat en dienst in zijn huis kan bedienen door middel van een beeldscherm.
Door de interactiviteit van het internet sluiten steeds meer mensen zich af van de samenleving en leven in hun eigen paradoxe wereld. Het internet zal een bedreiging vormen voor dictoriale regimes. Wat voor sommigen een wonder zal bieden qua technische mogelijkheden, zal voor anderen een portaal zijn voor het uiten van zijn zieke en perverse gedachten.
Mening:
Het valt op dat vele dingen die gezegd worden herkenbaar zijn. Een goed voorbeeld is de online games: Vele jongeren steken zoveel tijd in het spelen van een spel dat ze vrijwel geen sociaal leven creëren. Mensen plaatsen te snel persoonlijke en intieme gegevens op het internet, waardoor het voor anderen makkelijk wordt om hier misbruik van te maken.
De toekomstvisie die wordt gegeven is erg realistisch. Ik geloof ook dat over tientallen jaren alles bediend kan worden door middel van slechts 1 vinger. We zijn steeds meer afhankelijk van computer en ieder anderhalf jaar verdubbelen we de kracht van computers. Dankzij nieuwe chips en processoren zijn de mogelijkheden ongekend en is het slechts een kwestie van tijd dat we volledig “geautomatiseerd” zijn.
Bron: http://192.87.107.35/publicaties/domeinen/01_roo_dom.html#4.%20%20%20%20DE%20TOEKOMST
Post 6: Arnaaz K.
De doelgroep 16-24 jaar is op dit moment het meest bezig met social networking, maar volgens het Forrester Research zal dat in de komende jaren veranderen. Zei zeggen dat de doelgroep de tussen de 35 en 54 jaar de komende jaren de doelgroep 16-24 jaar zal overtreffen omvang.
Volgens dit onderzoek heeft 80% in 2012 van de doelgroep 35-54 zeven jaar of meer ervaring met het internet, en over twee jaar zal dat percentage liggen op 59%
Ik was heel erg verbaasd toen ik dit artikel las, ik had het absoluut niet verwacht dat de doelgroep 35-54 jaar de doelgroep 16-24 zou kunnen overtreffen. Want je denkt natuurlijk dat oudere mensen niet echt langer achter de computer zou zitten dan jongeren.
Bron: http://www.molblog.nl/trends/6011
Post 7: Elwin A.
Sociale netwerken en de netwerkparadox
Socialen netwerken kunnen voor ieder een ander nut hebben. De één gebruikt het om zichzelf te profileren en de ander voor het krijgen van meer inzicht in hun relaties. Het bezitten van zo'n profiel ,bijvoorbeel op Hyves, kent echter ook z'n gevaren. Veel informatie is namelijk vrij beschikbaar voor enventuele kwaadwillenden. Naast de keuze om een profiel te bezitten is er inmiddels door de popularioteit ook een social druk ontstaan. Het lijkt erop dat je moet meegaan met de trend sociale netwerken.
Dit artikel vind ik bruikbaar voor ons artikel 2, omdat uit de interviews bleek dat veel nieuws wordt verspreid van mond-tot-mond. Sociale netwerken zouden hierin een rol kunnen gaan spelen. In de toekomst wordt het nieuws niet van mond-tot-mond verspreid, maar van profiel-tot-profiel.
Bron: http://www.molblog.nl/online/5692
Post 8: Lena H.
De dag zendt uit in honderden horecagelegenheden de hele dag door nieuws uit. Via beeldschermen worden nieuwsbeelden en teksten getoond.
Op deze manier menen ze 750.000 jongeren te bereiken.
De krant is er pas sinds september en pak het groot aan.
Deze nieuwspost laat zien dat nieuws je nu al gaat achtervolgen. Waar je ook bent je kunt het nieuws zien. Je hoeft er geen moeite voor te doen. Het wordt steeds makkelijker.
Volgens mij is deze nieuwspost ook wel bruikbaar.
Bron: http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2189254
Post 9: Lindsey V.
Samenvatting
Dit artikel gaat over social networking via je mobiele telefoon. Vooralsnog blijkt dit geen groot succes te zijn in Nederland. Het social networking online is een groot succes, maar op de mobiele telefoon nog niet. De verwachting is dat dit nog wel komt, maar dat mensen nu even social network moet zijn en geen behoefte hebben aan nog meer opties hiervan. Bedrijven zijn wel al volop bezig met het ontwikkelen van technologieën voor social networking via de mobiele telefoon en hopen dus dat de social network moeheid van korte duur is.
Mening
Dit artikel is geschreven in juni 2006 en daarmee denk ik niet meer relevant. Ik denk dat er helemaal geen sprake van social network moeheid is als je kijkt naar het succes van Hyves op het moment. Het enige relevante uit dit artikel is de toekomst van social networking en dat dit dus ook via je mobiele telefoon mogelijk is. Je kunt er van uit gaan dat er in 2015 al een hoop ontwikkelingen hebben plaats gevonden op dit gebied, waar de media ook op kunnen spelen. De manier van nieuws consumeren zal hierdoor hoogstwaarschijnlijk ook veranderen, dus is het denk ik wel verstandig om het in ons onderzoek in ons achterhoofd te houden.
Bron: http://www.mobilecowboys.nl/nieuws/2516
Groepsonderbouwing (Artikel 1)
Groepsonderbouwing RMC206C Nieuwsconsumptie Artikel 1
De vier artikelen die wij als groep gaan gebruiken om artikel 1 te schrijven zijn: Post 1 (week 46), Post 2 (week 46), Post 3 (week 46) en Post 4 (week 48).
Deze artikelen geven een goed overzicht over het verleden, heden en de toekomst van de technologie. Eveneens omvatten de artikelen een goede inzicht over het gebruik van de verschillende soorten media.
Niet alleen zijn de artikelen geschreven over het gebruik van de media in Nederland, maar ook buiten Europa. Hoewel de technologie wereldwijd op snelle toeren ligt, zijn de verschillen in nieuwe media en traditionele media overal ongeveer hetzelfde. De krant en de radio zijn nog steeds even populair.
Het artikel dat wij gaan schrijven zal voornamelijk op het verleden, heden en toekomst liggen. Wij hebben verschillende artikelen opgezocht die relevant waren, waardoor wij een goed beeld konden scheppen over de ontwikkelingen.
Post 1 (week 46)
Dit artikel heeft betrekking tot de populariteit van de traditionele media. Vanwege het feit dat internet steeds een belangrijkere rol gaat spelen, is er nog een grote doelgroep die zich nog veel met de papieren krant en radio bezighoudt. Dit kan van grote belang zijn voor het artikel.
Post 2 (week 46)
In dit artikel wordt er een speculatie gedaan op de toekomstige technologische trends.
Vanwege het feit dat wij het heden en de toekomst willen verbinden, is dit een goed artikel om ons op te verdiepen. Natuurlijk zullen wij ook kijken naar het verleden. Zo ontstaat er een: verleden-heden-toekomst artikel.
Post 3 (week 46)
In dit artikel wordt er vooral opgesomd dat veel mensen uit onderzoek een helder gepresenteerde verhaal beter onthouden en geloven. Dit is voornamelijk onderzocht onder de lezers van papieren kranten. Wanneer ze een artikel hebben uitgekozen, lezen de mensen deze ook uit. Normaal gesproken zou je denken dat veel mensen op het internet nieuws vergaren en deze ook eerder geloven. Uit onderzoek blijken deze gegevens toch anders te liggen.
Post: 4 (week 48)
Het laatste artikel dat we gekozen hebben gaat over de ouderen die later meer up-to-date zijn dan de ouderen van nu. De oudere generatie loopt in de toekomst gewoon mee met de technologische ontwikkelingen. Je kunt hierbij denken aan de ontwikkeling op het world wide web en de verschillende relevante toepassingen.
Dit is een belangrijk punt vanwege het feit dat de ouderen later mee gaan in de ontwikkelingen. Niemand blijft echt achter. Voor nieuwsconsumptie zal dit heel veel betekenen in de toekomst omdat de “ouderen” dan ook mee gaan met de “nieuwe” manier van nieuwsconsumptie. Ook een goed punt voor het artikel dus.
De vier artikelen die wij als groep gaan gebruiken om artikel 1 te schrijven zijn: Post 1 (week 46), Post 2 (week 46), Post 3 (week 46) en Post 4 (week 48).
Deze artikelen geven een goed overzicht over het verleden, heden en de toekomst van de technologie. Eveneens omvatten de artikelen een goede inzicht over het gebruik van de verschillende soorten media.
Niet alleen zijn de artikelen geschreven over het gebruik van de media in Nederland, maar ook buiten Europa. Hoewel de technologie wereldwijd op snelle toeren ligt, zijn de verschillen in nieuwe media en traditionele media overal ongeveer hetzelfde. De krant en de radio zijn nog steeds even populair.
Het artikel dat wij gaan schrijven zal voornamelijk op het verleden, heden en toekomst liggen. Wij hebben verschillende artikelen opgezocht die relevant waren, waardoor wij een goed beeld konden scheppen over de ontwikkelingen.
Post 1 (week 46)
Dit artikel heeft betrekking tot de populariteit van de traditionele media. Vanwege het feit dat internet steeds een belangrijkere rol gaat spelen, is er nog een grote doelgroep die zich nog veel met de papieren krant en radio bezighoudt. Dit kan van grote belang zijn voor het artikel.
Post 2 (week 46)
In dit artikel wordt er een speculatie gedaan op de toekomstige technologische trends.
Vanwege het feit dat wij het heden en de toekomst willen verbinden, is dit een goed artikel om ons op te verdiepen. Natuurlijk zullen wij ook kijken naar het verleden. Zo ontstaat er een: verleden-heden-toekomst artikel.
Post 3 (week 46)
In dit artikel wordt er vooral opgesomd dat veel mensen uit onderzoek een helder gepresenteerde verhaal beter onthouden en geloven. Dit is voornamelijk onderzocht onder de lezers van papieren kranten. Wanneer ze een artikel hebben uitgekozen, lezen de mensen deze ook uit. Normaal gesproken zou je denken dat veel mensen op het internet nieuws vergaren en deze ook eerder geloven. Uit onderzoek blijken deze gegevens toch anders te liggen.
Post: 4 (week 48)
Het laatste artikel dat we gekozen hebben gaat over de ouderen die later meer up-to-date zijn dan de ouderen van nu. De oudere generatie loopt in de toekomst gewoon mee met de technologische ontwikkelingen. Je kunt hierbij denken aan de ontwikkeling op het world wide web en de verschillende relevante toepassingen.
Dit is een belangrijk punt vanwege het feit dat de ouderen later mee gaan in de ontwikkelingen. Niemand blijft echt achter. Voor nieuwsconsumptie zal dit heel veel betekenen in de toekomst omdat de “ouderen” dan ook mee gaan met de “nieuwe” manier van nieuwsconsumptie. Ook een goed punt voor het artikel dus.
Individuele onderbouwing nieuwspost (Artikel 1)
Onderbouwing 1: Charlaine S.
Ik heb drie newsposts uitgezocht: die van Suki (week 47), Kiran (week 46) en van Lindsey (week 46).
Lindsey en Arnaaz: het lijkt mij een goed idee om het artikel zo te schrijven dat het in drie koppen verdeeld is; verleden, heden, toekomst. En de newsposts die ik heb uitgezocht sluiten er precies op aan dat de krant nooit helemaal zal verdwijnen door het internet (het blijft op een bepaald punt hangen). Dus:
Inleiding
Verleden: alleen maar krant en televisie. Internet is in opkomst
Heden: Krant wordt steeds minder. Bijna alles verschuift naar Internet.
Toekomst: Alles op Internet te vinden (mobiel, laptops, Wifii, etc..netwerken, sociaal leven), maar krant zal nooit helemaal verdwijnen (zie newsposts van Jason week 46 en 47). Het blijft op een punt hangen.
Onderbouwing 2: Arnaaz K.
Post 1:
Week 46 post 2 die van Lindsey
In dit artikel worden er zes technologische trends die worden verwacht in de toekomst beschreven.
Aangezien we iets willen schrijven over 2015 denk ik dat het wel een goed artikel is om te gebruiken
Post 2:
Week 46 post 3 die van Arnaaz
In dit artikel word er geschreven overlees gedrag over papier vs online, dus eigenlijk op dit moment oldskool vs newskool. Het was trouwens een mediaonderzoek van Poynter dus dan kan je er dikke feiten er uit halen
Post 3:
Week 46 post 4 die van Jason
Jouw artikel gaat dus over de verschuiving van het mediagebruik, het gaat wel over jongeren maar die tabel in het artikel wel handig zal zijn om conclusies eruit te trekken omdat er ook ‘onze doelgroep’ in zit.
Onderbouwing 3: Jason W.
Deze artikelen zijn naar mijn mening belangrijk om ons artikel te vormen. Charlaine Artikel 5 (week 46), Lindsey Artikel 2 (week 46) en Suki Artikel 8 (week 48)
Post 5: Charlaine S.
Dit artikel is belangrijk vanwege het feit dat naast internet op je computer, ook mobiel internet belangrijk wordt in de toekomst. Dit kan een belangrijk rol spelen voor nieuwsconsumptie. In vergelijking tot vroeger is dit ook een hele grote verandering.
Post 2: Lindsey V.
In dit artikel wordt er voornamelijk gespeculeerd over de technologieën in de toekomst. Omdat we een voorspelling moeten maken over de nieuwsconsumptie over 15 jaar is die een hele goede artikel om ons op te verdiepen.
Post 8: Suki V.
In dit artikel wordt social networking als belangrijk punt beschouwd. Het gaat voornamelijk over jongeren die op deze manier informatie vergaren via hun eigen netwerk. Naar mijn mening kan op deze manier veel informatie verspreid worden. In combinatie met je mobiel (dat ook grote sprongen maakt in technologie) zullen mensen in de toekomst steeds sneller en sneller aan informatie komen. Eveneens de verspreiding.
Onderbouwing 4: Elwin A.
Week 47 post 1 Kiran S.: Dit artikel geeft een goed beeld van het heden, namelijk dat internet een steeds grotere rol speelt bij nieuwsconsumptie.
Week 46 post 5 Charlaine S.: Dit artikel geeft een ontwikkeling van het heden en de toekomst. Het is feit dat het grootste deel van ‘nieuws’ wordt verspreid via-via, en niet door media. Daarbij is de populariteit van sociale netwerken gestegen. Ik denk dat deze netwerken een grotere rol gaan spelen bij nieuwsconsumptie/verspreiding.
Week 47 post 3 Jason W.: Dit artikel geeft een beeld van het verleden/heden, namelijk dat de krant en radio vroeger meer populair waren en in de toekomst aan aandeel zullen afnemen. Eigenlijk een artikel dat in alle drie past.
Onderbouwing 5: Serena T.
Post van Suki Week 47
Er worden vier superbelangrijke trends beschreven, die we goed kunnen verwerken in ons eerste artikel. Met deze trends begint de verandering in de nieuwsconsumptie, daarna kunnen we beschrijven hoe zich dit verder zal gaan ontwikkelen. Ik denk dat dit een goede bron kan vormen voor de inleiding van het artikel.
Post van Charlaine Week 47
Dit is een goede bron om te bewijzen dat het meest traditionele medium, namelijk de krant, wel degelijk wordt verdrongen door internet. De komst van internet en hoe je dat dagelijks terug kunt zien in het media gebuik van mensen vormt een belangrijke ontwikkeling in de nieuwsconsumptie. Dit moet ook zeker als belangrijk punt naar voren komen in het artikel denk ik.
Post van Jason Week 48
Het gaat over hoe ouderen zullen denken en doen in de toekomst. Dit lijkt mij interessant om te verwerken in de conclusie van het artikel. De oudere consument zal jonger gaan denken en zijn. Hierdoor staan zij denk ik meer open voor nieuwe technologische ontwikkelingen. Dit zal weer invloed hebben op, hoe er in de toekomst nieuws geconsumeerd zal worden. Dit kan dan weer verbonden worden met vroeger, nu en toekomst.
Onderbouwing 6: Lena H.
De drie artikelen die ik het best vind zijn:
Newspost 1: Lindsey Visser week 46: Hierin worden de zes technologische trends beschreven, die verwacht worden in de toekomst. Het geeft een goed beeld van wat er in de toekomst gaat gebeuren.
Newspost 2: Suki Verwiel week 47: Hierin worden 4 trends beschreven in media en mediagebruik.
Newspost 3: Lena Heijenk week 48: Geeft een duidelijk beeld van de vergrijzing. Wat er gaat veranderen in de toekomst; zenders, mediagebruik.
Onderbouwing 7: Suki V.
Post 3: Arnaaz week 46
Omdat ons einddoel naar manieren van consumeren gaat van vroeger vs toekomst, lijkt het mij ook goed om iets over het leesgedrag van de mensen te schrijven. Dit artikel gaat hierover, het leesgedrag van mensen op papier en online. Een van de uitslagen vertelt ons dat de krant voor veel mensen nog steeds de belangrijkste nieuwsbron is, dus dit kan je terug laten komen in alinea verleden tot heden.
Post 1: Kiran week 47
Dit is een belangrijk artikel, omdat het onderzoek is gedaan onder Europeanen, waarbij Nederland op nummer 1 staat voor de stijgende rol dat internet krijgt bij nieuwsconsumptie en dit ten koste gaat van de krant.
Dit artikel kan worden gebruikt om het heden aan te geven in Nederland.
Post 7: Elwin week 48 + Post 5 Charlaine week 46
Een combinatie van deze twee artikelen zal goed zijn, omdat de ontwikkelingen met elkaar te maken hebben. Het artikel van Elwin(Post 7)geeft de toekomst aan en is een gevolg op het artikel van Charlaine.. Post 7 zegt dat de populariteit van internet op je mobiel zal toenemen. Dit komt denk ik omdat in Post 5 wordt beschreven dat social networking steeds belangrijker wordt. Nieuws wordt onder jongeren veel via via verspreidt en daarom kan men verwachten dat in de toekomst via de mobiele telefoon nieuwsinformatie wordt uitgewisseld.
(deze 2 artikelen overlappen elkaar dus en beschrijven een ontwikkeling van heden naar toekomst)
Onderbouwing 8: Lindsey V.
Post 4: Week 48
Dit artikel is naar mijn mening heel belangrijk omdat het een kijk geeft in de toekomst. De ouderen staan dan centraal. Er wordt in dit artikel verteld dat de oudere generatie in de toekomst mee gaan met de ontwikkelingen. Er zullen dan weinig achterblijvers zijn vergeleken met nu. Ouderen van nu kunnen heel slecht omgaan met de nieuwe technologie
Post 2: Week 46
Omdat de toekomst heel belangrijk is in trends, zal deze post ook deel uit moeten maken van ons langere artikel. Het artikel bevat zes technologieën die in de toekomst een grote rol zullen spelen.
Post 1: Week 46
Bij nieuwsconsumptie zul je al snel kijken op het internet en andere digitale media. Wat we niet moeten vergeten is dat, net zo veel mensen internetten, net zoveel mensen de krant lezen. De traditionele media moet niet vergeten worden. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er nog een grote doelgroep de papieren krant leest.
Onderbouwing 9: Kiran S.
Post 7: Elwin A.
Het artikel geeft een goede weergave van de technologische vooruitgang in de afgelopen jaren. Er wordt een duidelijke relatie gelegd tussen het verleden en het heden met betrekking tot het gebruik van het internet. Vroeger werd het vooral thuis gebruikt, nu ligt het zelfs binnen handbereik via de mobiele telefoon. In de afgelopen is er zoveel veranderd en ik denk dat dit een goed beeld schept over de toekomstvisie. Waarschijnlijk zul je overal om je heen nieuws kunnen consumeren.
Post 3: Charlaine S.
Naar mijn inziens een adequaat voorbeeld van de huidige situatie tussen kranten en het internet. Je merkt nu al kranten hun oplage moeten terugdringen, terwijl het internet continu blijft groeien en meerdere mensen zelf achter de nieuwsfeiten aangaan. Duidelijk is dat bedrijven via het internet op de consument moet inspelen om bij de tijd te blijven. Je ziet vele branches verschuiven naar de digitale wereld om hun producten/diensten te verkopen: een fenomeen wat een belangrijke trend weergeeft.
Post 9: Lindsey V.
Wat erg belangrijk is voor ons artikel is het toekomstbeeld, oftewel hetgene wat wij verwachten wat een trend zal zijn omtrent nieuwsconsumptie in 2015. Het artikel bespreekt voornamelijk de trend van mobiliteit van mensen. De toekomstverwachtingen in het artikel kunnen goed gebruikt worden om in te spelen op de trends van nieuwsconsumptie.
Ik heb drie newsposts uitgezocht: die van Suki (week 47), Kiran (week 46) en van Lindsey (week 46).
Lindsey en Arnaaz: het lijkt mij een goed idee om het artikel zo te schrijven dat het in drie koppen verdeeld is; verleden, heden, toekomst. En de newsposts die ik heb uitgezocht sluiten er precies op aan dat de krant nooit helemaal zal verdwijnen door het internet (het blijft op een bepaald punt hangen). Dus:
Inleiding
Verleden: alleen maar krant en televisie. Internet is in opkomst
Heden: Krant wordt steeds minder. Bijna alles verschuift naar Internet.
Toekomst: Alles op Internet te vinden (mobiel, laptops, Wifii, etc..netwerken, sociaal leven), maar krant zal nooit helemaal verdwijnen (zie newsposts van Jason week 46 en 47). Het blijft op een punt hangen.
Onderbouwing 2: Arnaaz K.
Post 1:
Week 46 post 2 die van Lindsey
In dit artikel worden er zes technologische trends die worden verwacht in de toekomst beschreven.
Aangezien we iets willen schrijven over 2015 denk ik dat het wel een goed artikel is om te gebruiken
Post 2:
Week 46 post 3 die van Arnaaz
In dit artikel word er geschreven overlees gedrag over papier vs online, dus eigenlijk op dit moment oldskool vs newskool. Het was trouwens een mediaonderzoek van Poynter dus dan kan je er dikke feiten er uit halen
Post 3:
Week 46 post 4 die van Jason
Jouw artikel gaat dus over de verschuiving van het mediagebruik, het gaat wel over jongeren maar die tabel in het artikel wel handig zal zijn om conclusies eruit te trekken omdat er ook ‘onze doelgroep’ in zit.
Onderbouwing 3: Jason W.
Deze artikelen zijn naar mijn mening belangrijk om ons artikel te vormen. Charlaine Artikel 5 (week 46), Lindsey Artikel 2 (week 46) en Suki Artikel 8 (week 48)
Post 5: Charlaine S.
Dit artikel is belangrijk vanwege het feit dat naast internet op je computer, ook mobiel internet belangrijk wordt in de toekomst. Dit kan een belangrijk rol spelen voor nieuwsconsumptie. In vergelijking tot vroeger is dit ook een hele grote verandering.
Post 2: Lindsey V.
In dit artikel wordt er voornamelijk gespeculeerd over de technologieën in de toekomst. Omdat we een voorspelling moeten maken over de nieuwsconsumptie over 15 jaar is die een hele goede artikel om ons op te verdiepen.
Post 8: Suki V.
In dit artikel wordt social networking als belangrijk punt beschouwd. Het gaat voornamelijk over jongeren die op deze manier informatie vergaren via hun eigen netwerk. Naar mijn mening kan op deze manier veel informatie verspreid worden. In combinatie met je mobiel (dat ook grote sprongen maakt in technologie) zullen mensen in de toekomst steeds sneller en sneller aan informatie komen. Eveneens de verspreiding.
Onderbouwing 4: Elwin A.
Week 47 post 1 Kiran S.: Dit artikel geeft een goed beeld van het heden, namelijk dat internet een steeds grotere rol speelt bij nieuwsconsumptie.
Week 46 post 5 Charlaine S.: Dit artikel geeft een ontwikkeling van het heden en de toekomst. Het is feit dat het grootste deel van ‘nieuws’ wordt verspreid via-via, en niet door media. Daarbij is de populariteit van sociale netwerken gestegen. Ik denk dat deze netwerken een grotere rol gaan spelen bij nieuwsconsumptie/verspreiding.
Week 47 post 3 Jason W.: Dit artikel geeft een beeld van het verleden/heden, namelijk dat de krant en radio vroeger meer populair waren en in de toekomst aan aandeel zullen afnemen. Eigenlijk een artikel dat in alle drie past.
Onderbouwing 5: Serena T.
Post van Suki Week 47
Er worden vier superbelangrijke trends beschreven, die we goed kunnen verwerken in ons eerste artikel. Met deze trends begint de verandering in de nieuwsconsumptie, daarna kunnen we beschrijven hoe zich dit verder zal gaan ontwikkelen. Ik denk dat dit een goede bron kan vormen voor de inleiding van het artikel.
Post van Charlaine Week 47
Dit is een goede bron om te bewijzen dat het meest traditionele medium, namelijk de krant, wel degelijk wordt verdrongen door internet. De komst van internet en hoe je dat dagelijks terug kunt zien in het media gebuik van mensen vormt een belangrijke ontwikkeling in de nieuwsconsumptie. Dit moet ook zeker als belangrijk punt naar voren komen in het artikel denk ik.
Post van Jason Week 48
Het gaat over hoe ouderen zullen denken en doen in de toekomst. Dit lijkt mij interessant om te verwerken in de conclusie van het artikel. De oudere consument zal jonger gaan denken en zijn. Hierdoor staan zij denk ik meer open voor nieuwe technologische ontwikkelingen. Dit zal weer invloed hebben op, hoe er in de toekomst nieuws geconsumeerd zal worden. Dit kan dan weer verbonden worden met vroeger, nu en toekomst.
Onderbouwing 6: Lena H.
De drie artikelen die ik het best vind zijn:
Newspost 1: Lindsey Visser week 46: Hierin worden de zes technologische trends beschreven, die verwacht worden in de toekomst. Het geeft een goed beeld van wat er in de toekomst gaat gebeuren.
Newspost 2: Suki Verwiel week 47: Hierin worden 4 trends beschreven in media en mediagebruik.
Newspost 3: Lena Heijenk week 48: Geeft een duidelijk beeld van de vergrijzing. Wat er gaat veranderen in de toekomst; zenders, mediagebruik.
Onderbouwing 7: Suki V.
Post 3: Arnaaz week 46
Omdat ons einddoel naar manieren van consumeren gaat van vroeger vs toekomst, lijkt het mij ook goed om iets over het leesgedrag van de mensen te schrijven. Dit artikel gaat hierover, het leesgedrag van mensen op papier en online. Een van de uitslagen vertelt ons dat de krant voor veel mensen nog steeds de belangrijkste nieuwsbron is, dus dit kan je terug laten komen in alinea verleden tot heden.
Post 1: Kiran week 47
Dit is een belangrijk artikel, omdat het onderzoek is gedaan onder Europeanen, waarbij Nederland op nummer 1 staat voor de stijgende rol dat internet krijgt bij nieuwsconsumptie en dit ten koste gaat van de krant.
Dit artikel kan worden gebruikt om het heden aan te geven in Nederland.
Post 7: Elwin week 48 + Post 5 Charlaine week 46
Een combinatie van deze twee artikelen zal goed zijn, omdat de ontwikkelingen met elkaar te maken hebben. Het artikel van Elwin(Post 7)geeft de toekomst aan en is een gevolg op het artikel van Charlaine.. Post 7 zegt dat de populariteit van internet op je mobiel zal toenemen. Dit komt denk ik omdat in Post 5 wordt beschreven dat social networking steeds belangrijker wordt. Nieuws wordt onder jongeren veel via via verspreidt en daarom kan men verwachten dat in de toekomst via de mobiele telefoon nieuwsinformatie wordt uitgewisseld.
(deze 2 artikelen overlappen elkaar dus en beschrijven een ontwikkeling van heden naar toekomst)
Onderbouwing 8: Lindsey V.
Post 4: Week 48
Dit artikel is naar mijn mening heel belangrijk omdat het een kijk geeft in de toekomst. De ouderen staan dan centraal. Er wordt in dit artikel verteld dat de oudere generatie in de toekomst mee gaan met de ontwikkelingen. Er zullen dan weinig achterblijvers zijn vergeleken met nu. Ouderen van nu kunnen heel slecht omgaan met de nieuwe technologie
Post 2: Week 46
Omdat de toekomst heel belangrijk is in trends, zal deze post ook deel uit moeten maken van ons langere artikel. Het artikel bevat zes technologieën die in de toekomst een grote rol zullen spelen.
Post 1: Week 46
Bij nieuwsconsumptie zul je al snel kijken op het internet en andere digitale media. Wat we niet moeten vergeten is dat, net zo veel mensen internetten, net zoveel mensen de krant lezen. De traditionele media moet niet vergeten worden. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er nog een grote doelgroep de papieren krant leest.
Onderbouwing 9: Kiran S.
Post 7: Elwin A.
Het artikel geeft een goede weergave van de technologische vooruitgang in de afgelopen jaren. Er wordt een duidelijke relatie gelegd tussen het verleden en het heden met betrekking tot het gebruik van het internet. Vroeger werd het vooral thuis gebruikt, nu ligt het zelfs binnen handbereik via de mobiele telefoon. In de afgelopen is er zoveel veranderd en ik denk dat dit een goed beeld schept over de toekomstvisie. Waarschijnlijk zul je overal om je heen nieuws kunnen consumeren.
Post 3: Charlaine S.
Naar mijn inziens een adequaat voorbeeld van de huidige situatie tussen kranten en het internet. Je merkt nu al kranten hun oplage moeten terugdringen, terwijl het internet continu blijft groeien en meerdere mensen zelf achter de nieuwsfeiten aangaan. Duidelijk is dat bedrijven via het internet op de consument moet inspelen om bij de tijd te blijven. Je ziet vele branches verschuiven naar de digitale wereld om hun producten/diensten te verkopen: een fenomeen wat een belangrijke trend weergeeft.
Post 9: Lindsey V.
Wat erg belangrijk is voor ons artikel is het toekomstbeeld, oftewel hetgene wat wij verwachten wat een trend zal zijn omtrent nieuwsconsumptie in 2015. Het artikel bespreekt voornamelijk de trend van mobiliteit van mensen. De toekomstverwachtingen in het artikel kunnen goed gebruikt worden om in te spelen op de trends van nieuwsconsumptie.
Conclusie interviews nieuwsconsumptie per topic
Conclusie interviews per topic
Uit het diepte-interview zijn de volgende conclusies gekomen. Er is per topic een conclusie getrokken om zo een beter beeld te krijgen over de trends in nieuwsconsumptie. Wij hebben er expliciet voor gekozen om één conclusie te trekken van alle interviews. Zo krijgen wij een beter beeld van alle ondervraagden. Op deze manier kunnen eenvoudiger een rode draad vinden.
Uit ons onderzoek hebben we opgemerkt dat de technologie veel invloed heeft op de nieuwsconsumptie. Internet op mobiel en social-networking werd vaak genoemd. Het verschil tussen 20 en 30 jaar is niet heel groot. De grootste verschillen liggen nogal bij de functie die iemand uitvoert. Een beroepsprofessional kijkt eenvoudig meer naar gerelateerde onderwerpen. Eveneens bij een student, worden de onderwerpen gerelateerd aan hun studie of interesses. Qua technologie zitten de 20 en 30 jarige om een soortgelijke niveau, het gebruik van de 20-jarigen van nieuwe technologieën liggen hoger. Alleen vanwege het feit omdat de 20-jarigen meer in de tijd van de nieuwe ontwikkelingen/innovaties zitten.
Nieuws
De ondervraagden kijken en/of lezen vrijwel iedere dag het nieuws. Het nieuws speelt bij alle ondervraagden een grote rol omdat het deel uit maakt van hun leven. Alles wat er in de wereld gebeurd, heeft ook invloed op hun. Het opvallende is dat bij opmerkelijk nieuws dat snel voorbij is gekomen, later opnieuw wordt opgezocht voor nadere informatie. Hierbij gaat het dan over filmpje, of omdat ze het interessant vinden. Nieuws is voor de ondervraagden alles wat hij of zij te horen krijgt. Hetgeen dat ze interesseren en invloed heeft. Eveneens hetgeen dat belangrijk is voor de leefomgeving. Nieuws wordt beschreven als belangrijk en essentieel voor je ontwikkeling.
Media
Er is wel een duidelijk verschil van nieuwsconsumptie tussen vroeger en nu. Tegenwoordig kun je via allerlei manieren het nieuws tot je toe laten komen. Denk aan het internet en via de mobiele telefoon. Het internet wordt het voornamelijkst gebruikt, omdat je dit kunt raadplegen wanneer je wilt en het ten allen tijde beschikbaar is. Media op beeld en schrift is even belangrijk omdat zij elkaar ondersteunen. Beeld alleen kan soms misleidend zijn. Schrift moet ook ondersteund worden door beeld, dat maakt het medium geloofwaardig. Alhoewel zijn er beelden en teksten die bewerkt zijn en dus misleiding kan veroorzaken. Nieuws op beeld is belangrijker, want je een eigen mening vormen.
De krant wordt nóg steeds gelezen, het is makkelijk te pakken en te lezen. Er is eveneens uit de interviews gebleken dat een combinatie van alle soorten media van toepassing is.
Nieuwsbehoefte
De ondervraagden kijken voornamelijk naar nieuws dat ze aanspreken. Hierbij kun je denken aan economie, sport of shownieuws. Allen hebben behoefte aan nieuws waarbij belangrijke afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld politieke keuzes die gemaakt zijn. Wel is duidelijk dat een bepaalde levenstijl of functie ook de nieuwsbehoefte bepaald.
Nieuws wordt bij de ondervraagden meerdere malen per dag bekeken of gelezen, hoewel de voornaamste tijden ’s ochtends en gedurende het avondeten zijn. De ondervraagden hebben aangegeven dat ze tegenwoordig meer nieuws bekijken en/of lezen dan dat ze vroeger deden. Naarmate je ouder wordt, kun je concluderen dat de behoefte naar nieuws zal groeien aangezien je je meer zult bekommeren over wat er om je heen gebeurd.
Onderwerpen
De ondervraagden zoeken vooral naar onderwerpen die vrij actueel en recent zijn. Het gaat dan vooral over de nieuwste ontwikkelingen en situaties die zich afspelen in de omgeving. Nederlands nieuws is belangrijk, omdat je up-to-date moet zijn in de samenleving.
Tijd en plaats
Opvallend is dat de ondervraagden het nieuws scimmen en scannen, om vervolgens de interessante artikelen eruit te pikken en die grondig te bestuderen. Het internet blijkt een handiger middel te zijn om het nieuws te volgen, aangezien men hier gebruik van maken van pacing en dit vrijwel overal beschikbaar is. Nieuws wordt overal en altijd geconsumeerd. Op werk, tijdens school, onderweg naar school of werk. Overal hoor je of zie je iets dat nieuwsinhoud heeft. Er is niet echt een vaste tijdstip of plek waar hij nieuws bekijkt/leest
Toekomstperspectief
Aan de ondervraagden is wel een duidelijk verschil op te merken. De 20-jarigen hebben een meer technologisch beeld voor in de toekomst. Mobieltjes zullen drastisch veranderen. Het internet zal zich verder ontwikkelen voor de mobiele telefoon. Hyves en andere social-networking sites werden een aantal keer genoemd. Ook hier zullen dingen veranderen, iedereen maakt nieuws en wordt overal openbaard (internet/blogs/mobile-blox). De 30-jarigen hebben iets moeilijker kunnen antwoorden op deze vraag, alhoewel ze ook aan technologische ontwikkelingen denken. Het ‘beamen’ van mensen is uitgebleven. Nieuws consumeren blijft hetzelfde, media wordt gecombineerd om zo optimaal van het nieuws te kunnen genieten. Alleen de manier ‘van’ en ‘met’ zal verschuiven. Misschien zijn er over een aantal jaren al horloges met een nieuwsfunctie.
Uit het diepte-interview zijn de volgende conclusies gekomen. Er is per topic een conclusie getrokken om zo een beter beeld te krijgen over de trends in nieuwsconsumptie. Wij hebben er expliciet voor gekozen om één conclusie te trekken van alle interviews. Zo krijgen wij een beter beeld van alle ondervraagden. Op deze manier kunnen eenvoudiger een rode draad vinden.
Uit ons onderzoek hebben we opgemerkt dat de technologie veel invloed heeft op de nieuwsconsumptie. Internet op mobiel en social-networking werd vaak genoemd. Het verschil tussen 20 en 30 jaar is niet heel groot. De grootste verschillen liggen nogal bij de functie die iemand uitvoert. Een beroepsprofessional kijkt eenvoudig meer naar gerelateerde onderwerpen. Eveneens bij een student, worden de onderwerpen gerelateerd aan hun studie of interesses. Qua technologie zitten de 20 en 30 jarige om een soortgelijke niveau, het gebruik van de 20-jarigen van nieuwe technologieën liggen hoger. Alleen vanwege het feit omdat de 20-jarigen meer in de tijd van de nieuwe ontwikkelingen/innovaties zitten.
Nieuws
De ondervraagden kijken en/of lezen vrijwel iedere dag het nieuws. Het nieuws speelt bij alle ondervraagden een grote rol omdat het deel uit maakt van hun leven. Alles wat er in de wereld gebeurd, heeft ook invloed op hun. Het opvallende is dat bij opmerkelijk nieuws dat snel voorbij is gekomen, later opnieuw wordt opgezocht voor nadere informatie. Hierbij gaat het dan over filmpje, of omdat ze het interessant vinden. Nieuws is voor de ondervraagden alles wat hij of zij te horen krijgt. Hetgeen dat ze interesseren en invloed heeft. Eveneens hetgeen dat belangrijk is voor de leefomgeving. Nieuws wordt beschreven als belangrijk en essentieel voor je ontwikkeling.
Media
Er is wel een duidelijk verschil van nieuwsconsumptie tussen vroeger en nu. Tegenwoordig kun je via allerlei manieren het nieuws tot je toe laten komen. Denk aan het internet en via de mobiele telefoon. Het internet wordt het voornamelijkst gebruikt, omdat je dit kunt raadplegen wanneer je wilt en het ten allen tijde beschikbaar is. Media op beeld en schrift is even belangrijk omdat zij elkaar ondersteunen. Beeld alleen kan soms misleidend zijn. Schrift moet ook ondersteund worden door beeld, dat maakt het medium geloofwaardig. Alhoewel zijn er beelden en teksten die bewerkt zijn en dus misleiding kan veroorzaken. Nieuws op beeld is belangrijker, want je een eigen mening vormen.
De krant wordt nóg steeds gelezen, het is makkelijk te pakken en te lezen. Er is eveneens uit de interviews gebleken dat een combinatie van alle soorten media van toepassing is.
Nieuwsbehoefte
De ondervraagden kijken voornamelijk naar nieuws dat ze aanspreken. Hierbij kun je denken aan economie, sport of shownieuws. Allen hebben behoefte aan nieuws waarbij belangrijke afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld politieke keuzes die gemaakt zijn. Wel is duidelijk dat een bepaalde levenstijl of functie ook de nieuwsbehoefte bepaald.
Nieuws wordt bij de ondervraagden meerdere malen per dag bekeken of gelezen, hoewel de voornaamste tijden ’s ochtends en gedurende het avondeten zijn. De ondervraagden hebben aangegeven dat ze tegenwoordig meer nieuws bekijken en/of lezen dan dat ze vroeger deden. Naarmate je ouder wordt, kun je concluderen dat de behoefte naar nieuws zal groeien aangezien je je meer zult bekommeren over wat er om je heen gebeurd.
Onderwerpen
De ondervraagden zoeken vooral naar onderwerpen die vrij actueel en recent zijn. Het gaat dan vooral over de nieuwste ontwikkelingen en situaties die zich afspelen in de omgeving. Nederlands nieuws is belangrijk, omdat je up-to-date moet zijn in de samenleving.
Tijd en plaats
Opvallend is dat de ondervraagden het nieuws scimmen en scannen, om vervolgens de interessante artikelen eruit te pikken en die grondig te bestuderen. Het internet blijkt een handiger middel te zijn om het nieuws te volgen, aangezien men hier gebruik van maken van pacing en dit vrijwel overal beschikbaar is. Nieuws wordt overal en altijd geconsumeerd. Op werk, tijdens school, onderweg naar school of werk. Overal hoor je of zie je iets dat nieuwsinhoud heeft. Er is niet echt een vaste tijdstip of plek waar hij nieuws bekijkt/leest
Toekomstperspectief
Aan de ondervraagden is wel een duidelijk verschil op te merken. De 20-jarigen hebben een meer technologisch beeld voor in de toekomst. Mobieltjes zullen drastisch veranderen. Het internet zal zich verder ontwikkelen voor de mobiele telefoon. Hyves en andere social-networking sites werden een aantal keer genoemd. Ook hier zullen dingen veranderen, iedereen maakt nieuws en wordt overal openbaard (internet/blogs/mobile-blox). De 30-jarigen hebben iets moeilijker kunnen antwoorden op deze vraag, alhoewel ze ook aan technologische ontwikkelingen denken. Het ‘beamen’ van mensen is uitgebleven. Nieuws consumeren blijft hetzelfde, media wordt gecombineerd om zo optimaal van het nieuws te kunnen genieten. Alleen de manier ‘van’ en ‘met’ zal verschuiven. Misschien zijn er over een aantal jaren al horloges met een nieuwsfunctie.
Abonneren op:
Posts (Atom)